Szex közben van, hogy nehezen megy a koncentrálás, és a plafonon nyugvó pókhálótól kezdve a bevásárlólistától mindenféle gondolat cikázik az ember fejében. Még akkor is, ha görcsösen próbál nem ezekre gondolni. Lehet tenni azért, hogy a hétköznapok hajtása mellett is a szexre figyeljünk, elsősorban meg kell tanulni koncentrálni –tanácsolja Vanessa Marin szexológus a blogján. 

A hálószobában is jó a meditáció

A figyelem, az összpontosítás nemcsak a szexben fontos, de ott nagyon hasznos tud lenni, ha a testi-lelki szükségletek kielégítése a cél. A multitasking képessége, a hiperaktivitás sokszor a szex buktatói, azokkal, akik hatalmas fordulatszámon élik a mindennapjaikat, megeshet, hogy a szexet csak kipipálnák a mindennapjaikban. A meditálás, a jóga hosszú távon segíthetnek az összpontosításban, de természetesen ehhez a mindennapi teendők átszervezése is kell. Ahhoz, hogy a hálószobában lelassítsuk a gondolatainkat,  napi tíz perc meditálás is segíthet: akár egy applikáció segítségével. 

A  tökéletes hálószobában nincs mobiltelefon

A hálószoba funkciója nemcsak az alvás, hanem a tökéletes menedék, ahol nyugalom van és tökéletesen lehet pihenni. Az elektronikai eszközök inkább elterelik a figyelmet a pihenésről, a Facebooknak, az Instagramnak biztosan nincs helye a hálószobában.

Ha nagyon zakatol az agy, a légzésre kell figyelni

A légzésre figyelés a leggyorsabb módja annak, hogy az ember egy dologra összpontosítson, és ne figyeljen másra. Különösen hatékony, ha a kifújt és beszívott levegővételre koncentrálunk, és a kettő közt pár másodpercig számolunk magunkban. Ezzel a gyakorlattal könnyen visszahozhatjuk magunkat a jelenbe a cikázó gondolatokból. 

A narráció is segíthet

A figyelemelterelés egyik legjobb módja,

ha szex közben magunkban narráljuk, mi történik.

Például, hogy „végigsimít a combomon, közben csókol, érzem, ahogy bizsereg a testem”. A narrálás segít az agynak abban, hogy ráhangolódjunk a szexre, az érzésekre, ami éppen történik, amit a testünkből kivált a szexualitás. 

Előfordulhat, hogy tartósan fennáll a probléma, hogy az egyik fél valamiért képtelen a szexre figyelni, és nem is igazán tudja azt élvezni. Még mielőtt egy kínos helyzet adódna ebből szex közben, érdemes leülni, és megbeszélni, ha valaki sokkal nagyobb stressz alatt van, mint a társa – egy feladatmegosztás is hozhat eredményt a szexuális élet javulásában.