Péntek este, a Miami Beach-i Art Basel egyik kiállításán egy nő úgy határozott, hogy

odamegy egy másikhoz, és egy tollkéssel megszurkálja.

Terve annyiban sikerrel járt, hogy megsebesítette áldozata karját és a nyakát. A nőnek senki sem sietett segíteni: meg voltak győződve róla, hogy ez a művészi show-hoz tartozik, többen pedig később is úgy vélték, hogy a rendőrök által felállított kordon az installáció részét képezi. Sem a támadó, sem az áldozat nem tartozott a kiállítók közé. A sérültet a Jackson Memorial kórházba szállították, a nézők álmélkodása közepette. 

Kathleen Prieto, a Miami Beach-i rendőrség nyomozója és szóvivője elmondta, hogy szerencsére a sérülései nem életveszélyesek, támadóját pedig a helyszínen letartóztatták.

Az esemény egy valódi művészeti alkotás helyszínéhez közel történt, az ott kiállító művészek Naomi Fisher és Agatha Wara voltak. Fisher elmondta, hogy éppen a saját alkotásánál állt, amikor dulakodást hallott, később pedig, amikor megnézte, mi történik, annyit látott, hogy egy nőt tolnak ki a rohammentősök.

„Egy férfi mellém lépett és elmondta, hogy azt hitte, egy performanszot lát, amit művérrel turbóztak fel, de a vér igazi volt.”

A művészeti galéria képviselői, akik tanúi voltak az esetnek, elmondták, hogy láttak egy nőt tollal a nyakában. Egy másik résztvevő hallotta az áldozat sikolyát, ezért odarohant, és látta, amint a padlón fekszik vérző nyakkal.

A helyszínt nagyon gyorsan visszaállították az eredeti állapotába, és igyekeztek a közönség figyelmét inkább a művészeti darabokra, sem mint a késelésre irányítani. Egy arra járó érdeklődésére ezért az egyik őr azt állította, hogy nem történt semmi különös, csak valakire ráesett egy nagyon drága szobor. Igazából mindenki, a közelben volt, ugyanerről számolt be: senki sem számított arra, hogy egy több napos, művészeti rendezvényen valakit csak úgy megkéselnek. 

Gregg Hill szobrász  New Yorkból jött, és elmondta, hogy látta, amint kitolják a nőt az épületből.

Azt hittem, egy kisebb tárgy esett rá… 

Az, hogy a késelő nőt mi késztette tettére, egyelőre nem tisztázott.