Bistei Judit táncművész nemrég – fitness kategóriában – megnyerte a World Bodybuilding & Physique Sports Federation (WBPF) világbajnokságát Thaiföldön. Ezzel a számmal.

Arról, hogy miért kezdett edzeni, ezt mondja: „alapító tagja vagyok az ExperiDance tánctársulatnak [ők szponzorálták a kijutást is erre az önköltséges bajnokságra – a szerk.] és szerettem volna, ha javul a színpadi megjelenésem és az akrobatikus táncelemeket is könnyebben meg tudom csinálni. 30 felett éreztem, hogy a testem elkezd változni, többet kell tennem a színpadi formám megtartásához. Kezdetben csak saját testsúlyos edzéseket végeztem, majd elkezdtem edzőterembe járni és súlyzózni”.

Az edzője, Csörgő Adrienn győzte meg, hogy érdemes versenyeznie is. Tíz hét alatt készült fel: hetente ötször edzett, és diétázott. Csirkét, rizst, zabpelyhet és zöldségeket evett, és hogy ezeket az étrendjének megfelelő módon (olaj, fűszerek nélkül) készítse el, minden reggel ötkor kelt. Utána edzés, majd napközben munka, este előadás, és valamikor éjszaka aztán hazaért. Öt óránál többet nem aludt. De azt mondja, megérte.

Addig nem tudtam, amíg a világbajnoki győzelmem után meg nem szólalt a magyar Himnusz. Én nem gondoltam volna, hogy ilyen hatással lesz rám, de amikor felcsendült és tudtam, hogy ez most nekem szól, az felejthetetlen érzés volt, még most is a hatása alatt álok.

Elmondása szerint a magyarok közt egyáltalán nem volt rivalizálás a backstage-ben, már csak azért sem, mert míg a magyar versenyeken mindenkit felkészít egy profi barnító-sminkes-fodrászstáb, addig ott mindent maguknak kellett megoldani.

Volt egy vicces eset, hogy már úton a színpad felé szóltak, hogy nem vagyok elég barna és a csapattársam a kordonon állva fújta és kente rám a barnítót, a legeslegutolsó pillanatban. Nagyon támogattuk egymást. [...] Csak a színpadra lépés előtt mértük fel egymást a versenytársakkal, de akkor is „csak” annyi történt, hogy a legsikeresebb ázsiai versenyző odajött gratulálni a külsőmhöz. Ez egy élsport, azt hiszem, nem engedhetjük meg magunknak a hisztit.

 

Mivel a versenyhez közeledve egyre szigorúbb étkezési szabályokat kell betartani, voltak nehéz pillanatok. 

Szerencsére a párom, Kökény Róbert táncművész extra türelmes volt, pedig sokszor előfordult, hogy csak munka közben találkoztunk a szoros időbeosztásom miatt. Nagyon hálás vagyok neki, ugyanis van egy nagyon jó módszere: egyszerűen nem hallja meg, ha undok vagyok, és ugyanolyan higgadtan folytatja a beszélgetést, mintha mi sem történt volna.