„Próbálom élvezni a szexet, de sohasem jó. Nemrég házasodtam, és megrémít a gondolat, hogy egész életen át rossz lesz a szex. Valami baj van velem? Tehetek valamit?" – tette fel a kérdését egy nő Vanessa Marin szexterapeuta oldalán.

Nem megfelelő nedvesedés, vaginizmus, mióma is állhat a háttérben

A kérdés, hogy mit lehet tenni, ha egy nő egyáltalán nem találja a saját testi örömét a szexben, többeket érint, mint gondolnánk. Sok olyan nő van, aki  a fogait összeszorítva, a szexszel fájdalmat megélve igyekszik túlélni a szexet, vagy egyszerűen csak nem érzi, hogy ez számára frenetikus élmény lehetne. Pedig minden nőnek jár, hogy megtapasztalja az örömteli szexualitást – adja válaszul a terapeuta.

Még mielőtt messzemenő következtetéseket vonna le bárki is, a női orgazmus zavaroknak számtalan oka lehet, a nedvesedés problémakörétől akár az önértékelési zavarig mindenféle. Ha valaki elszánja magát arra, hogy megoldja a szexszel kapcsolatos gondjait, nem árt tudnia, hogy az orvosi vizsgálat segíthet a terápia mellett: a nőgyógyászati vizsgálattal, hormonvizsgálatokkal kizárható a szervi probléma, mint például az endometriózis, mióma, hólyaghurut, vagy a vaginizmus. 

A kényelmetlen szexuális élmény igenis nagy ügy, foglalkozni kell vele, rengeteg oka lehet annak, ha valaki nem élvezi a szexet. Az egyik ilyen például a nedvesedés hiánya, amit síkosítóval orvosolni lehet. A nem elégséges nedvesség fertőzésekhez is vezethet, ezért higiéniai szempontból is foglalkozni kell a problémával.  A női nemi szervek érzékenyek, és reagálnak a stimulálásra, a csiklóban több az idegvégződés mint a férfiak makkjában, így ha csak szervi probléma nem merül fel, a csikló képes reagálni az érintésre. 

A lelki okok sem elhanyagolhatók

A szervi, hormonális okok (például libidóhiány) mellett  lelki okok is állhatnak a háttérben.  A fájdalmas szexnek lelki oka is lehet, elképzelhető, hogy lelki trauma, bántalmazás, esetleg önvádolás, önértékelési zavar, a saját testtel való kapcsolat hiánya áll annak háttérben, ami miatt az illető képtelen élvezni a szexet. A traumát terápiával érdemes feldolgozni, ahogyan az önértékelési zavarokban is szakember segíthet. 

A szexhez, legyen akár egyéjszakás, akár házasságról legyen szó, elsősorban a saját motivációnkat kell megvizsgálni– ajánlja a szexterapeuta a blogján. Számtalan oka van annak, ha két ember le akar egymással feküdni, és ezek közt a kölcsönös testi vonzalom csak egy ok. Bosszúból, féltékenységből, csak mert miért ne, de kötelességből is le lehet valakivel feküdni, bár nem biztos, hogy van értelme. Ha a motiváció egyértelmű, akkor az előjátékra is kellő időt kell szánni: van, akinél tovább tart, amíg megfelelő hangulatba kerül a szexhez. Energiát kell fektetni abba, hogy a szex élvezetesebb legyen, nem szabad annyiban hagyni, hogy nem jó,  ezzel lemondva a testi örömökről.