Az internetes mémek szereplőiről általában nem sokat tudni, ami akkor nem is érdekes, ha mondjuk egy rajzolt dologról van szó, de sokszor teljesen átlagos emberekről készült fotókat osztunk meg hülye szövegekkel. A Know Your Meme-en ugyan gyűjtik egy-egy mém kialakulásának körülményeit, de még itt sem találni sokszor információt a mémképeken szereplő emberekről.

Vannak viszont néhányan, akik maguk álltak a nyilvánosság elé, hogy elmondják: gyűlölik, hogy mémesedtek.

A modell, aki perel

A legutóbbi ilyen személy Heidi Yeh, egy tajvani modell volt, aki egy több éves mém miatt perre menne több céggel is. Nálunk nem volt annyira ismert ez a 2012-es mém, a lényege röviden annyi, hogy Yeh életét eléggé megkeserítette egy reklámfotó és egy kamuhír összekapcsolása.

Innen nézve már az eredeti reklám is elég szerencsétlen volt. Egy tajvani plasziktai sebészetnek készült, az volt a lényege, hogy a szülők plasztikáztatták magukat, a reklám pedig azt üzente, hogy egy dolog miatt kell csak aggódni a plasztikai sebészet beavatkozásai után: hogyan fogja elmagyarázni az ember a dolgot a gyerekeknek. Merthogy a plakáton szereplő pár gyerekeinek egészen más vonásai voltak, mint a szülőknek.

A kép viszont önálló életre kelt, először összekapcsolódott azzal a kínai kamuhírrel, hogy egy férfi beperelte a feleségét azért, mert csúnya gyerekeik születtek, majd egy rakás másik sztorival fonódott össze a fotó.

Yeh pedig eléggé kiakadt a dolgon, azt mondja, amióta megjelent a plakát, az élete romokban, iszonyú kínos neki ez az egész. Egyelőre azt tervezgeti, hogy beperli a plasztikai sebészetet is, valamint az ügynökséget is, amin keresztül a reklámot intézték, mert szerinte a képet nem megfelelően használták fel. Egyrészt a sebészet a képet megosztotta Facebookon is, amikor a megállapodásuk szerint csak nyomtatásban jelenhetett volna meg, másrészt a reklámügynökség egy másik plasztikai sebészetet is hirdetett a fotóval.

Star Wars Kid

A Youtube előtti idők legismertebb videós mémje egyértelműen Star Wars Kid volt, akinek a videója még 2002-2003-ban terjedt el a fájlmegosztó hálózatokon.

Döbbenetesen sokan nézték meg azt, ahogy egy kövér srác egy bottal úgy hadonászik, mintha a Csillagok háborúja valamelyik főszereplője lenne. Sokat elmond a videóról, hogy még Youtube-on is 32 milliós nézettsége van az eredeti videónak, pedig a mém évekkel a Youtube megjelenése előtt szólt igazán nagyot. Ráadásul ezerféle mutációja van. A legjobb természetesen az, amelyikben a kezében található botot megeffektezték, és még zenét is vágtak alá, hogy tökéletesen élethű legyen.

A videót mindenki imádta, kivéve a főszereplője. Ghyslain Raza akkor egy átlagos kanadai tinédzser volt. 2002-ben készítette a felvételt, az iskolájában. Ugyan a rajongói összedobtak neki egy iPodra, ez nem hatotta meg, sőt a szülei pereskedni kezdtek.

Raza otthagyta az iskolát, ahova járt, depressziós lett, terápiára kellett járnia. Azóta nagyjából eltűnt a világ szeme elől, nagyritkán ad egy-egy interjút. Utoljára 2013-ban szerepelt, egy kanadai lapnak mondta el, hogy szörnyű volt az az időszak, amikor minden róla szólt, nehezen viselte a dolgot, különösen, hogy egy csomóan zaklatták is, mindenféle durva üzeneteket kapott.

Az interjúban a cyberbullying áldozatainak azt üzente, hogy ne veszítsék el a hitüket, túl lehet élni a dolgot, mindenkit szerető emberek vesznek körül, velük foglalkozzanak, és ne a névtelen gyűlölködőkkel.

Technoviking

A fenti videóban látható Technoviking az a figura, aki miatt már megérte, hogy kitalálták az internetet. Tökéletes a név, a zene, a tartalom egysége. A felvétel 2000 júliusában készült a berlini Fuckparade fesztiválon.

Hat évvel később jelent meg a Youtube-on, ahol sokáig észrevétlen maradt, végül 2007-ben önálló életre kelt. Először egy pornóoldalon jelent meg, aztán elárasztotta az egész internetet, 2009-ben Technoviking még rajongói oldalt is kapott Facebookon, sőt 2011-ben a szintén Facebookon futó Mafia Wars nevű játékban is megjelent karakterként.

Minden szép volt, de közben a háttérben már zajlottak az események. Az eredeti videót készítő Matthias Firsch már 2009-ben kapott egy felszólítólevelet, hogy fejezze be Technoviking pörgetését, mert ezzel megsérti a videón táncoló óriás személyiségi jogait, meg egyébként is miért akar másokból pénzt keresni. Még mindig nem lehet tudni, hogy pontosan ki Technoviking, de 2013-ra fejeződött be a közte és Firsch közötti pereskedés, aminek a vége az lett, hogy Firschnek 15 ezer eurót (kb. 4,6 millió forint) kellett fizetnie. Egyrészt a perköltséget kellett kifizetnie a bíróságnak, másrészt a különféle reklámbevételek egy részét kellett odaadnia Technovikingnek.

Technoviking szeretne eltűnni az internetről, nem is ad magáról hírt sehol. Firsch viszont közösségi finanszírozásban próbál összegyűjteni elég pénzt ahhoz, hogy az egész jelenségről dokumentumfilmet készíthessen.

Epic Boobs Girl

Ennél egyszerűbb mém kevés volt: egy lány 2006-ban a népszerű brit közösségi oldalra, az azóta megszűnt és más formában újjászületett Bebóra posztolt magáról néhány képet. A dologban semmi érdekes nem lett volna, ha a képeken szereplő lánynak nem lett volna nagy melle, amit éppen egy barátnője arcába próbál tolni egy meglehetősen kivágott pólóban.

A kép nagyon gyorsan nagyon népszerű lett, azután pedig, hogy kiszabadult a közösségi oldalról, nem tartozott név a képen szereplő lányhoz, csupán egy sok helyen keringő fotó lett belőle, ami egy rakás motivációs posztert eredményezett. Sokáig nem lehetett tudni, hogy ki van a képen, ugyan voltak fórumok, ahol újabb és újabb képek tűntek fel, de nem sikerült nevet társítani a dekoltázshoz.

Végül a Loaded magazin 2010-ben felhívást tett közzé, hogy mindenféle jutalmakat kap az, aki meg tudja mondani, kit takar Epic Boob Girl, és rá tudja venni, hogy pózoljon nekik.

Ekkor derült ki véglegesen, hogy Epic Boob Girl nem más, mint Alix Bromley, aki nem örült túlságosan a hirtelen jött népszerűségnek, ezért panaszt tett a brit médiatanácsnál, hogy a lap a privát képét használta fel a megkérdezése nélkül.

Bromley panaszát elutasították, arra hivatkozva, hogy a képét annyian látták már addigra, mire a Loaded lehozta, hogy gyakorlatilag közkinccsé vált.

Epic Boob Girlt nem törte le különösebben a dolog, nevet váltott, és Alx Boop néven kezdett modellkedni. Két évvel ezelőtt a Coed magazinban jelent meg róla egy nagy fotósorozat.

Szexi elítélt

A viszonylag friss mémek közé tartozik a Szexi elítélt, ami egy Meagan Simmons nevű nő rabosítási fotója, és annyiban különleges, hogy az internetes közvélemény szerint Simmons nagyon jól néz ki a képen.

A kép 2010-ben készült róla, de egészen 2012-ig csak úgy porosodott az interneten, akkor viszont The Chive beválogatta egy szexi elítéltekről készült összeállításba, ezután kezdődött a mémkarrier. Nem tudni, hogy miért pont az ő fotóját kapta fel az internet abból a cikkből, a lényeg az, hogy több száz vicces képaláírásos kép született róla.

A képhez tartozó nő identitása viszonylag gyorsan kiderült, Simmons két évvel ezelőtt már nevetve nyilatkozott az egészről. A Hootersben dolgozott korábban, ezért nem volt számára idegen, hogy emberek megbámulják, de azt mondta, a kép nem túl előnyös róla, tiszta kisírtak a szemei, meg egyébként is, akkor csinálták, amikor letartóztatták, az volt az utolsó, ami a fejében járt, hogy hogy néz ki.

Még azt is mondta, hogy ha úgy alakul, akkor meglovagolná a népszerűséget, például vetkőzne a Playboynak is, ha arról lenne szó.

Ehhez képest egy évvel később már azt mondta, hogy perelne a kép miatt. A döntését azzal indokolta, hogy az interneten keringő vicces képek tényleg csak a szórakoztatást szolgálták, nem is zavarta a dolog, viszont szép lassan elkezdték a fotót mindenféle reklámokban felhasználni a megkérdezése nélkül, például egy társkereső oldalt hirdettek vele.

Ma már azt mondja, felejtsük el a dolgot, lejárt lemez.

Egyébként saját bevallása szerint annyiban örül a mémnek, hogy a letartóztatása mellett a mém népszerűsége is segített neki abban, hogy megváltoztassa az életét, jelenleg ápolónőnek tanul.

Hipster Barista

Ez a mém is azok közé tartozik, amik nem futottak be olyan nagy karriert, de egy rövid ideig igen népszerűek voltak. A legtöbb mémhez, de különösen a College Liberalhoz hasonlóan a Hipster Barista lényege is az, hogy gúnyt űzzön egy sztereotípiák által meghatározott társadalmi csoportból.

Az ő esetében azokból a fiatalokból, akik a fair trade kávékat, a minőséget, a kézműves termékeket istenítik, miközben ugyanúgy kiveszik a részüket a fogyasztói társadalomból, például azzal, hogy a legdrágább ruhákban járnak, vagy a legújabb kütyüket használják.

A Hipster Baristának 2011-ben volt egy nagy fellángolása, és ennek a mémnek a terjedése annyiban érdekes a többihez képest, hogy gyakorlatilag abban a pillanatban, amikor elterjedt, lehetett tudni, hogy ki van a képen.

A fotón Dustin Mattson látható, aki tényleg barista, tényleg szereti a hipszter dolgokat, van egy kávézója is Atlantában, és elindult már különféle barista-versenyeken is.

És természetesen egyáltalán nem örült, amikor megtudta, hogy mémesedett.

Az eater.com-on megjelent vele egy interjú, ugyanezen az oldalon írták meg először azt is, hogy ki van a képen. Ebben az interjúban azt mondta, hogy neki igenis fontosak azok az értékek, amiket képvisel, hogy minőségi kávét szolgáljon fel, hogy a munkájában legyen minél professzionálisabb, és ki lehet őt röhögni, meg nem muszáj tisztelni, amit csinál, de attól még neki ez az életet, ez az a munka, amit azért végez, hogy eltartsa a családját.

Mattson örülhet, mert a főszereplésével készült mém mára gyakorlatilag teljesen kikopott a különféle fórumokról, vicces képeket gyűjtő oldalakról. Azt már sosem tudjuk meg, hogy ez azért van-e, mert még elterjedni sem volt ideje a mémnek, mire Mattson elmondta róla a véleményét, vagy azért, mert meghatotta az internetet az érvelése.