Az olasz nyelvben az az egyik legjobb, hogy tele van olyan szavakkal, amiket mindenki ismer, szinte a világon mindenhol. Ha az ember elkezd olaszul tanulni, nagy segítség eleinte, hogy folyton olyan szavak jönnek szembe, mint az, hogy bicicletta vagy fantastico, amik magyarul is szinte ugyanígy vannak (gy. k.: bicikli, fantasztikus).

Aki már tud más nyelven, pl. angolul, az olyan szavak jelentését is játszi könnyedséggel megérti vagy kikövetkezteti, mint a cinema vagy entrata (mozi, bejárat). Az olasz nyelv a latin modern utódja, úgyhogy az olyasmikre is könnyen rá lehet jönni, hogy a barca hajót jelent (azaz bárkát), a via meg utat, a dente pedig fog és a dentista fogász, azaz fogorvos.

De pont mivel az olasz nyelv ennyire könnyű(nek tűnik), néha hatalmasakat lehet tévedni vele. Ehhez a kvízhez összeszedtünk 10 olyan szót, ami létezik a mai modern olasz nyelvben és a magyarban is...

...de sajna olaszul nem azt jelenti, amit a magyar megfelelője, hanem valami teljesen mást.

Ha elindítja a játékot, ezt a tíz szót fogja látni egymás után sorrendben, és mindegyikről tippelhet, hogy melyik mit jelent a mai olasz nyelvben. Annyit segítünk, hogy soha nem az a jó válasz, ami a legkézenfekvőbbnek tűnik, azaz soha nem az a helyes megfejtés, hogy a szó olaszul is ugyanazt jelenti, mint magyarul.

Előre szólunk, hogy a kvíz ennyi segítséggel is marha nehéz lesz, de azért érdemes végigklikkelgetni, mert a végén szolgálunk egy-két érdekes magyarázattal ezeknek a szavaknak az eredetéről.

Szóval még egyszer:

A kérdés mindig az, hogy mit jelent az adott szó olaszul.
 

Olasz szavakat mutatunk, mindről egyből gondolná, ha tudja, mit jelent. De itt kivételesen sose az a megfejtés, ami kézenfekvőnek tűnik

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »