A szibériai Agafja Likova életében először került közelebbi kapcsolatba a 21. századdal, meg úgy általában az emberi civilizációval, amikor lábfájdalmai miatt helikopterrel kórházba szállították, írja a The Guardian.

A 70 éves nő családja 1936-ban költözött ki a szibériai rengetegbe, 240 kilométerre a legközelebbi lakott településtől, hátrahagyva mindent, és megszakítva minden kapcsolatot az emberekkel.

1978-ban egy geológuscsoport talált rájuk, és többek közt arról is tájékoztatták őket, hogy kihagytak egy egész világháborút. Agafja Likova úgy nőtt fel, hogy az egyetlen könyv, amit látott, a Biblia volt, és 35 éves koráig azt sem tudta hogy létezik só, tej és kenyér, vagy hogy készülnek tárgyak például fémből is.

1988-ra Likova összes családtagja meghalt, így egyedül maradt az erdőben, ám így is képes volt túlélni az esetenként mínusz 40 fokos hideget és a nomád körülményeket. A Huffington Post arról ír, hogy az egyedül maradt nőnek volt egy remetetársa is, Jerofej Szedov geológus, aki 100 méterre lakott tőle az Abakan folyó melletti területen, ám egyetlen barátja tavaly májusban szintén meghalt, így – miután egyedül eltemette – Likova teljesen magára maradt.

Likova pár napja egy vészhelyzet esetére kapott, műholdas telefonon kért segítséget, mert fájdalmai miatt már járni is alig tudott. Miután beszálltották a tastagoli kórházba, az orvosok megállapították, hogy súlyos porckopás okozza a gondot. A fájdalomcsillapítás mellett még egy hétig bent tartják, és állapotától függően engedik csak vissza magányos életébe.