Henry Worsley 70 nap után adta fel, hogy teljesen egyedül teljesíti az 1600 kilométeres távot az Antarktiszon. A brit kutató be akarta fejezni Ernest Shackleton 1914-es birodalmi transzantarktiszi expedícióját, át akarta sétálni a kontinenst. Ahogy Shackleton csapatának, úgy neki sem sikerült, Worsley a kitűzött táv előtt alig 50 kilométerrel adta fel a túrát, kórházba szállították, halálhírét felesége közölte. Shackleton 100 évvel ezelőtt a Weddell tenger jégtábláin sodródott a legénységgel, de megmenekültek.

Henry Worsley az út során több mint 22 kilót fogyott, legyengült, hashártyagyulladást kapott, utolsó napjait a sátrában töltötte -44 fokos kinti hőmérséklet mellett.

Az 55 éves Worsley 36 évnyi szolgálat után szerelt le a brit hadseregben, ezután vágott neki az 1600 kilométeres szakasznak. Egyedül, maga mögött egy szánnal indult el. Majdnem sikerült, a 70 nap alatt 900 mérföldet, azaz kicsivel több mint 1400 kilométert tett meg. A Daily Mail részletes beszámolója alapján a brit férfi csak egyszer, a 61. napon cserélt alsóneműt, az egyik első foga pedig egy fagyott energiaszelettől tört ki. Az utolsó napokban rettentően lelassult, alig pár kilométert tett meg 5 óra alatt. A felesége ekkor értesítette a mentőcsapatokat, de ragaszkodtak hozzá, hogy csak akkor indulnak Worsley segítségére, ha a férfi kéri. 

Egy heves vihar, a kimerültség, és a gyomorproblémái több napra a sátrába kényszerítették. Az utolsó képeken már alig lehet ráismerni. Az utolsó pillanatokban hívott segítséget, pár órán belül egy chilei kórházba szállították. Az első kívánsága egy pohár meleg tea és egy szelet süti volt. Worlsey súlyos bakteriális hashártyagyulladást kapott, már nem tudták megmenteni. A felesége erősítette meg a halálhírét. 

Az egész család nevében szeretném megköszönni mindazoknak, akik töretlenül támogatták Henry bátor vállalkozását és az Endavour alapítványnál végzett nagylelkű munkáját. Már több mint 106 ezer 773 font (43,8 millió forint) adomány gyűlt össze. 

Az expedícióval ugyanis Worsley egy olyan alapítványnak is gyűjtött, amit a királyi család, azon belül Vilmos herceg, Katalin hercegné és Vilmos herceg igazgatnak. Vilmos herceg személyesen ismerte a felfedezőt, egy közleményben fejezte ki a család részvétét. 

Egy barátot vesztettünk el, de továbbra is erőt ad nekünk, főleg azoknak, akiken segített az alapítványon keresztül. Kezeskedünk arról, hogy a család minden szükséges támogatást megkapjon ezekben a nehéz időkben.

Worsley nem sokkal a halála előtt mondta el, hogyan értékeli az elmúlt hónapokat.

70 napot töltöttem teljesen egyedül egy olyan helyen, amit szeretek. Megnyalogatom a sebeimet, idővel begyógyulnak, és megbékélhetek a csalódottsággal. A sok adomány, az elmúlt két hónapban kapott rengeteg támogatás segít újra felállni. Az a cél lebegett előttem, hogy én lehetek az első, aki segítség nélkül járja be az Antarktisz vidékét, ez olyan kitartást követelt meg, ami még senkinek sem sikerült. 

Tulajdonképpen már a 69. napon belátta, hogy nem éri el a 1600 kilométeres út végét, Egy kis időre újra erőre kapott, de végül feladta. A királyi család mellett David Beckham Facebookra írta ki, hogyan találkozott Worsley-val. „Szavakkal ki sem tudom fejezni, mennyire lesújtott Henry Worsley elvesztése. Szerencsés vagyok, hogy találkozhattam Henryvel, mikor visszafelé jöttem az Antarktiszról. Megkérdeztem, hogy kölcsönadná-e a zászlóját egy kép erejéig, és éreztem, hogy ez milyen fontos neki. Megtiszteltetés, hogy odaadta. Egy férfi, aki évekig szolgálta az országot, egy férfi, aki mindig büszkén mesélt a családjáról. Ezekben a pillanatokban is Henry családjával vagyunk" – írta Beckham.  

No words can describe the sadness of the loss of Henry Worsley. I was lucky enough to have met Henry on my way out to...

Közzétette: David Beckham – 2016. január 25.

Az expedíció Twitter-oldalán még rengeteg infót és képet talál.