Mi a szcientológia?

Egy egyháznak nevezett szervezet, amelynek elveit és működési rendszerét L. Ron Hubbard író találta ki, 1953-ben. Akkoribban még életmódjavító filizófiaként hivatkoztak rá, mostanra vallásnak nevezik, a gyakorlását pedig technológiának. 

Sokszor írtunk róla, főleg olyan emberek miatt, akiket éhbérért dolgoztattak, vagyhalálra gyógyítottak, akaratuk ellenére fogva tartottak, fizikailag és lelkileg isbántalmazták, esetleg addig zaklattak, amíg családjuk védelme érdekében menekülőre nem fogták.

Nora Sova Crest egy 39 éves, egykori szcientológus nő, aki gyakorlatilag mindent megtapasztalt az egyházban, amit csak lehetett. világsztárok tanácsadója volt, de megcsókolt egy másik nőt, és emiatt egy véget érni nem akaró büntetéssé változott az élete. A Daily Mail rendkívül hosszú cikkéből kivonatoljuk a lényeget - előre szólunk, a történet jó véget ér, mert Crest azóta boldog házasságban él egy másik, egykori szcientológussal. De mielőtt meglépett volna, három év agymosást kellett kibírnia, kemény fizikai munkával, gyakorlatilag éhezve - raboskodott, mint más is.

A kezdetek

Miért?

"Azért tettem, hogy apám és az Egyház kedvében járjak. Ha szcientológus vagy, az elkötelezettséged kifejezésére törekszel, ez hat át mindent, amit csak teszel."

Mindkét szülője lelkes szcientológus, ezért gyerekkora óta nem volt kérdéses, hogy ő is a szervezet része lesz. “Apám úgy döntött, ez a helyes út. Még egészen kicsi voltam, de már megpróbált velem előző életeket felidéztetni, amiben a szcientológusok hisznek.” Tizennégy évesen túl volt egy alapképzésen, elérte a clear állapotot, amely a módszer gyakorlói szerint azt eredményezi, hogy az elme megszabadul a nem kívánt érzésekről, “de igazából azt jelenti, hogy tökéletesen átmosták az agyad”. Tizennyolc évesen egy szcientológus iskolában kezdett tanítani, és mindenki arra ösztökélte, hogy csatlakozzon a Sea Org nevű elit alakulathoz, amelybe az egyház legfontosabb emberei tartoznak. 

A csúcs

Különböző tanfolyamok elvégzése után (a szcientológia ilyen képzéseket forgalmaz) a Los Angeles-i sztárközpontban kötött ki, ahol személyesen dolgozott hírességekkel és családtagjaikkal. Egyfajta életvezetési tanácsadója volt például John Travoltának, aki nagyon kedves volt vele (ő mondja), másoknak pedig tanulásmódszertani képzéseket tartott. Ez a gyakorlatban nagyjából az jelentette, hogy rávezette őket minden előttük lévő szó jelentésére, ugyanis a szcientológus módszerek szerint mindenki megért mindent, ha a szavakat külön-külön megértik.

Így foglalkozott Tom Cruise és Nicole Kidman gyerekeivel (Isabella is Sea Org tag, nemrég írtuk róla, hogy önként él szegénységben), azidőtájt, amikor a pár szétvált. Parancsba kapta, hogy Kidmannel többé egy szót se váltson, mert gonosz, elnyomó személy, a gyerekekkel meg együtt tanulmányozták az alapító, L. Ron Hubbard írásait. 

Azt hihetnék, aki ennyire fontos ember, az fényűző életet él, de ennek pont az ellenkezője igaz: a munkájáért szinte semmi pénzt sem kapott, egy munkásszállón élt a többi Sea Org taggal, patkányok és csótányok között.

A hiba

Itt követte el a végzetesnek bizonyuló hibát. Voltak udvarlói, de mivel a Sea Org szabályzata szerint tilos a házasság előtti szex, ennél messzebb nem jutott. A szobatársa egy lány volt, aki néhány hónap után nagyon kedves volt vele, amikor Crest megbetegedett.

Azt mondta, idegi asszisztenciát ad nekem, ami azt jelenti, hogy a kezedet fontos idegek fölé helyezed a gerincen, hogy a test rendes működése újrainduljon. Kellemes és megnyugtató érzés volt, aztán felajánlotta, hogy ágyba dug, majd fölém hajolt, és szájon csókolt.

Az élményt nagyon izgatónak találta, és a következő hónapokban sokszor csókolóztak, más nem történt. Csakhogy Hubbard szerint a homoszexualitás betegség, szexuális perverzió, amelynek gyógyításában az “egyháznak” segítenie kell. Úgyhogy miután híre ment, mi folyik kettejük között, mindkettejüket kihallgatták, vallomásaikat videóra vették, és közölték velük, hogy áthelyezik őket, mert így ártanak a Sea Org-nak.

A következmény

Keretes címe

A szervezet visszaéléséről hamarosan annak vezetőjének apja fog könyvet kiadni, erről ebben a cikkünkben olvashat, amelyben további egykori szcientológusokat is megismerhet. Ha magyar vonatkozású történetre kíváncsi, Bonyai Péter könyvét, a Szcientológus voltam című kötetet ajánljuk, vagy a témáról írt blogját.

Három hónapig takarítottak és építkezéseken dolgoztak, mielőtt 2000 márciusában RPF-re, vagyis rehabilitációs projektre vezényelték őket. A lelki terror hatására Crest komolyan elhitte, hogy jóvátehetetlen bűnöket követett el, ezért három évig élt borzalmas körülmények között, mielőtt elhagyta a szervezetet. Elmondása szerint azért beszél a vele történtekről, nehogy más is így járjon.

Étel

"Minden kedden hamburgert és sült krumplit adtak ebédre. A reggelire kapott, hideg rántotta mellett ez jelentett állandóságot. Sorban állva várattak minket, voltunk vagy kétszázötvenen. Amikor az ajtók kinyíltak, ott állt előttünk a hamburger és a krumpli, asztalokon, az emberek pedig rávetették magukat, olyan volt, mint egy jelenet A legyek urából, könyöklésesl, verekedéssel, az emberek elvették egymástól a hamburgert, egymás arcába üvöltöztek, aztán a terem sarkába rohantak a zsákmánnyal, mint a vadállatok, gyorsan betömték."

Elmondása szerint ezen a büntetőmunkán heti nyolcvan órát dolgozott, havi ötven dollárért (14 ezer forint), hónapokig. (Olyan is van, aki évekig így él.) Eközben folyamatosan zajlik az agymosás, az RPF-re utaltak folyamatosan azt sulykolják, jóvátehetetlen bűnöket követtek el, minden büntetést megérdemelnek. És ha ez nem lenne elég, folyamatos megfigyelés alatt tartják őket: Crest elmondása szerint folyamatosan feljelentették, akár annyiért is, hogy hozzászólt egy másik nőhöz. Úgy, hogy óriási hálóteremben laktak, emeletes ágyakon, vagy harminchárman.

Naponta háromszor étkeztünk, húsz perc volt felvenni és elfogyasztani az ételt, és harminc tisztálkodásra. Az ember így érzéketlenné válik a meztelenségre, nincsen intim szférája. Megszokja, hogy öt ember szeme láttára vécére. A szobák csupa poloska és csótány, az ágyakon mocskos matracok, az ötvenes évekből származó, rozsdás rugózattal. Megszokássá válnak az undorító körülmények, és azt hiszed, hogy tényleg ezt érdemled, mert egy haszontalan kis szar vagy.

Csak akkor szólhatott bárkihez, ha megszólították - a külvilággal cenzúrázva kommunikálhatott. Egész nap futva kellett közlekednie, és egyenruhát viselt: szürke inge, fekete nadrág, acélbetétes bakancs (utóbbit azért mert valamilyen formában mindenki építkezésen dolgozott). Rengeteg időre teljesítendő feladatot kapott, ha nem végzett, elküldték futni. Ha nem volt rá idő ötven felülést, vagy fekvőtámaszt végeztettek vele.

Megtörtént, hogy egy feladat elvégzése közben egy kollégája annyira feldühödött, hogy többször a falhoz vágta, ezzel súlyos bordasérüléseket okozva. Se fájdalomcsillapítót, sem gyulladáscsökkentőt nem kapott, visszaküldték dolgozni. Kőműveskalapáccsal dolgoztatták, húsz perc után járni sem tudott, de amint összeszedte magát, visszaküldték dolgozni. 10-15 órás munkanapokat végzett. Eközben persze rendszeresen kihallgatták, nem kémkedik-e a kormánynak, vagy merényletre készül-e

Két év után elhatározta, hogy meglép. Ennek rendes módja, hogy odamegy egy kollégájához, és közli, hogy annyira szánalmas személy, hogy nem érdemi meg a tagságot. Így tett: hosszasan értekezett arról, hogy milyen rossz ember, majd minden ment tovább ugyanúgy, mert elhitették vele, hogy értéktelen. 2002 novemberéig, amikor valakivel együtt nevetett, ezért megvádolták azzal, hogy el akarta csábítani. Kihallgatták, és amikor távozni akart, tizenhárom ember ugrott rá, de valahogy kiverekedte magát. Akkor is elfogták. További büntetéseket kapott, több módszerrel is megpróbált véget vetni az életének, végül vegyszert ivott, így került kórházba.

Az ellátása után visszavitték, aláírattak vele egy papírt arról, hogy egy rossz szót sem fog szólni az egyházról, sosem pereli be őket. Az erről szóló vallomását  videóra vették, majd elvitték az anyjához, de öt évig még neki sem mondta el, mi történt. 

Azt hitte, az élete tönkrejutott, mert sem használható tudása, sem kapcsolatai nincsenek, de végül megismerkedett egy ugyancsak egykori szcientológussal, és most boldogan élnek.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.