Lehet, hogy Magyarországon kevésbé ismert Audrey Munson neve, de ő volt az Egyesült Államok aranykorának szimbóluma, az első színésznő, akit meztelenül lehetett látni egy hollywoodi filmben. A szupermodell mesébe illő élete azonban elég csúfosan ért véget.

Ő az a fajta híresség volt, akit akkor is ismert az ember, ha nem is tudta, hogy ismeri.

A The Daily Beast még azt is megkockáztatja, hogy Audrey Munson volt a második legnagyobb nő New Yorkban, de csak azért a második, mert az első az a Szabadság-szobor.

Már fiatalon is tökéletes alakja volt, az arca szimmetrikus, az orra pedig egyenes és neoklasszicista stílusú volt.

Egyszer azt Jósolták neki, hogy híres és szeretett személy lesz, de 7 férfi is otthagyja majd az oltárnál. Munson ezt a próféciát átokként élte meg. Mondjuk a jóslat első fele maradéktalanul bejött. A szupermodell mindenhol ott volt. A halhatatlansága is biztosítva lett azzal, hogy több szobor is készült róla, az egyik a New York-i közkönyvtárban található, egy másik meg a Frick House-ban az Ötödik sugárúton. De ő köszön vissza a Riverside Drive-i Tűzoltó emlékműről is két szobor formájában. Lényegében nincs olyan hely New Yorkban, ahol ne lehetne a szupermodellbe botlani.

De ez egész Amerikára érvényes, tényleg mindenhol van róla valami. Akár mozgóképen is meg lehet nézni a szupermodell felejthetetlen művészetét, mivel ő volt az első nő, aki meztelenül mutatkozott egy hollywoodi filmben, ezért egyes mozik még a mai napig vetítik azt az alkotást.

Tudja, mennyit kapott Amerika első szupermodellje, hogy meztelenül pózoljon?

Fél dollárt óránként.

Az inflációval számolva az 2000 forintot érhetett akkor.

De Audrey Munsont nemcsak pucérkodása miatt ismerték az emberek. Úgy adták el, úgy reklámozták őt, mint a világ legtökéletesebben megformált nőjét. Ugyanakkor már akkoriban is megvolt a véleménye a női nemről, amitől amolyan korai feminista volt.

Sőt!

5 dollárral hozzá is járult a nők egyenjogúságáért mozgalomhoz, hogy ne csak a férfiaknak legyen szavazati joga.

Audrey Munson hitt abban, hogy a nők természetüknél fogva szépek, és félre kellene tenni a fűzőket és magas sarkú cipőket. Az is igaz, hogy soha nem tudta kordában tartani a saját testét.

Az első szupermodell nagyon sokáig, 104 évig élt, de jórészt elzárkózva, 1996-ban halt meg, és egy jelöletlen sírba temették. És most érkeztünk el a szupermodell életének legszomorúbb részéhez. 

1920-ban képtelen volt munkát találni. Az anyja tartotta el, aki akkoriban konyhai eszközökkel házalt. Végül egy évvel később 27 500 dollárt fizettek a szupermodellnek, hogy a saját élete alapján készült film, a Heedless Moth sztárja legyen. 1922 májusában öngyilkossági kísérletet hajtott végre.

1931-ben a bírói döntés kimondta, hogy pszichiátriai kezelésre szorul. Onnantól fogva egészen a halála napjáig a Saint Lawrence kórházban élt.

Via: The Daily Beast.