Ha mindig is arra vágyott, hogy veszélyes terroristákat üldözhessen és ne rázva, hanem keverve kérje a martinit, most azt is megtudhatja, mit kell tennie ezért cserébe. A BBC-nek az MI5 korábbi tisztje, Annie Machon engedett betekintést a brit titkosszolgálatok felvételi eljárásába.

Nagy-Britanniában jelenleg három hírszerző ügynökséghez lehet bekerülni. Annie Machon szerint az MI5-nál műveleteket kell irányítani, ezért igazi csapatvezetőkre van szükség, akik könnyedén tudják befolyásolni az embereket és megszerezni a bizalmukat. Az MI6 sokkal inkább az önállóságról szól, egyedül kell dolgozni, gyakran ellenséges területen, és a munka talán több „rugalmasságot kíván az ember elveiben”. A GCHQ megint más tészta: oda inkább technikai zseniket keresnek, akik a kódolásban és a titkosításban jeleskednek, így nem feltétel, hogy mondjuk jó beszélgetőpartnerek legyenek egy koktélpartin.

Annie Machon a saját példáját illetően elmondta, hogy eredetileg a külügyminisztériumba jelentkezett egy állásra, de aztán kapott egy levelet, amelyben az állt: van valami, ami talán jobban fogja érdekelni. Azt gondolta, hogy a valami a titkosszolgálat lehet, és nem tévedett.

Nagyon kemény a toborzási procedúra. Az első interjú nagyjából három órán keresztül tart, és az egész életedet lefedi 12 éves korodig visszamenőleg

– idézte fel Annie Machon.

Ezután jön egy kétnapos kurzus, amely során a többi jelölttel versengve kell kielemezni egy ügy írásos adatait, majd még több izzasztó interjú következik. Itt rögtön kiderül, ha nincsenek kötélből az idegei, mert az egyiknél egy pszichiáter előtt kell megfelelnie. 

A volt titkos ügynök szerint azok a jelöltek, akik már eleve James Bondnak gondolják magukat (tehát nagy a pofájuk), nem valami sikeresek.

„Ez a típus hamar kiesik.”

A területet kutató Anthony Glees professzor szerint a hírszerzői munkához elsősorban olyan tulajdonságok szükségesek, mint a keménység, a szívósság, valamint a képesség, hogy átolvassunk és megértsünk egy aktát, anélkül, hogy egyből a konklúzióhoz ugranánk. Mint mondta, ez a hivatás nem mindig a rosszfiúk üldözéséről szól, jónak kell lenni az adatok gyűjtésében, elemzésében és a bemutatásában is. 

A titkosszolgálatok nagyon komolyan veszik a morális értékeket. Ha valakit hazugságon kapnak, előtte hiába teljesített jól, azonnal kiteszik a szűrét. Ellenben, ha kiderül, hogy törvényt szegett, vagy drogokat fogyasztott, az nem igazán számít, egészen addig, amíg nem lehet megzsarolni vele.

Ahhoz, hogy esélye legyen az MI5-nál dolgozni, a következő alapvető követelményeknek kell megfelelnie:

  • legyen brit állampolgár (és az egyik szülője is);
  • legalább 9 éve rendelkezzen lakhellyel az Egyesült Királyságban;
  • ne legyen akadály, hogy 6-9 hónapot kell szánnia a felvételi prodecúrára;
  • a szüleitől, párjától eltekintve esze ágába se jusson bárkinek is beszélni az egészről, de velük is csak akkor, ha brit állampolgárok;
  • és persze a közösségi oldalakat se kürtölje tele vele.

Mindhárom ügynökség rugalmas munkaidőt kínál, ami a gyakorlatban az jelenti, hogy amikor elkezdődik egy művelet, a nap 24 órájában bevetésre készen kell állni, így ha gyermekei vannak, és nincs aki vigyázzon rájuk, egyből el is felejtheti az egészet. Bár ilyesmi csak néhány alkalommal történik egy évben, soha nem lehet előre tudni, hogy mikor.

Ha még mindig szeretne James Bond lenni, ennek a kérdőívnek a kitöltése lehet az első lépés, de ha már így cselekszik, tegyen magának egy szívességet, és véletlenül se írja ki a Facebookra.

Na de szeretne James Bond lenni?