Néhány hete több száz férfi és nő vetkőzött félmeztelenre az angliai Brighton Beachen, leginkább azért, mert szerintük rossz, sőt, elfogadhatatlan a társadalom hozzáállása a közösségi médiában reprezentált fedetlen női mellekhezA legtöbb oldal szabályzata például tiltja az említett testrész megjelentetését, sem gyermekét szoptató nőt, sem topless napozó lányokat nem lehet posztolni Facebookra vagy az Instagramra. 

A félmeztelen tömeg  még csak az előszele volt annak a Free The Nipple  (Szabadítsátok ki a mellbimbót) kampánynak, amire ez a közösség augusztus 28-án készül. 

A Free The Nipple csoport azt szeretné elérni, hogy a női melleket a Facebookon és az Instagramon is olyan természetességgel kezelje a világ, ahogyan a modelleknél vagy a filmsztároknál, a divatlapokban és a filmeken is teszik. 

A közösségi média oldalak jelenlegi szabályai szerint a női melleket, illetve a férfi és női elsődleges nemi szerveket ki kell takarni, ezek ugyanis pornográf tartalomnak minősülnek. Ezzel szemben gyilkosságot, késelést, vért és erőszakot (például a szíriai háború borzalmait) bárki láthatja ezeken a felületeken.

Tóth-Horváth Gábor szexológus arról beszélt a Velvetnek, hogy szerinte a társadalom viszonya a meztelenséggel egyértelműen kettős. 

A természetes emberi működések, az emberi test természetes létezése tabuvá vált, valahogy a meztelenség egyenlő lett a szexszel.

Az álszemérem mögött az online pornó olyan mennyiségben, és olyan minőségben tarol, hogy azt igazán pontosan elképzelni sem tudjuk" – magyarázta a szakember. Azt is hozzátette, hogy abban is van némi ellentmondás, hogy a gyerekét szoptató nő fotója tiltott, holott minden embert az édesanyja etetett.

Annak ellenére, hogy a közösségi média oldalak szigorú szabályok közé szorítják a meztelenkedést, a felhasználók leleményessége utat tör magának: rejtett hashtageken, emojik alatt bárki találhat magának topless nőket, vagy erotikus tartalmat. A tiltás így még inkább abba a kategóriába szorítja a meztelen női mellek látványát, ahova a szexológus szerint a társadalom is sorolja: erotikus tartalomnak minősül, rejtve található meg az oldalakon, azaz egyenlő a szexualitással. 

A Free The Nipple mozgalmat ma az Egyesült Államok egyik legfontosabb alkotmányjogi kezdeményezéseként tartják számon. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az USA-ban van olyan állam, ahol egyenesen börtön jár azért, ha egy nő topless fekszik ki a napra.

Egyébként a férfiaknak sem volt mindig ennyire könnyű dolguk, ha le akarták venni a felsőjüket. Az amerikai férfiak is csak 75 évvel ezelőtt nyerték el annak a jogát, hogy megmutathatják a mellbimbójukat – azaz trikó nélkül lehetnek közterületen.