Önt is idegesíti, hogy egész decemberben már a Mennyből az angyalra meg a Last Christmasre és az All I Want for Christmasre kötelező bevásárolni? Nyilván igen. Az ember az adventben szívesen hallgat(na) az ünnepekre ráhangolódásképpen valami hangulatosat, de azért kicsit túlzás hetekkel karácsony előtt olyan dalokat hallgatni, amik kifejezetten a fa alá valók.

Az advent időszaka meg a karácsony időszaka két tök különböző időszak, teljesen másról szólnak.

Ezt tudom én, ezt tudja ön is, a jelek szerint csak azok nem tudják, akik a  zeneszerkesztésért felelősek a nyilvános helyeken. Ezért van az, hogy az ünnepre készülődéskor, december első hetében már azok a dalok szoktak szólni, amiket eredetileg karácsonyra, azaz december utolsó hetére szántak. Nyilván ön se szokta május elsején feltenni a Balatoni láz című slágert azzal, hogy egy hónap múlva már lehet majd strandolni, nem hallgatja hetekkel a születésnapja előtt az Alma együttest ráhangolódásképpen – akkor december elején miért szokás már karácsonyi számokat hallgatni?

Adventi dalok

Mi van bennük? Az ünnep várása, tél, sötét-világos szembeállítás, változnivágyás.

Mi nincs bennük? Maga az ünnep, Jézus, születés, karácsony, karácsonyfa, ajándékozás, háromkirályok.

Erre a kérdésre annyi válaszunk van, hogy azért, mert amíg karácsonyi dalokkal Dunát lehetne rekeszteni, addig direkt adventbe való számot nagyon keveset írtak, és kb. egyből sem lett mindenhol ismert és unt világsláger. A nagyon kevésből alább összeszedtem a tíz kedvencemet, ön szokta valamelyiket hallgatni? Kimaradt az ön kedvence? Írja meg nekünk e-mailben!

 1. Depeche Mode – Halo

Ez a dal a legendás, Violator című, 1990-es albumon hallható eredeti verzióban, de különösen passzol az adventbe a Goldfrapp együttes által készített későbbi remix. A Halo a szentek feje körül ragyogó glóriát jelenti, és a szám szövege arra utal, hogy nekünk, átlagembereknek meg a bűneink sötétlenek béklyóként a lábunk körül – ami olyan, mint egy fordított glória. De mindannyiunk szívében éhínségként tombol a vágy, énekli Dave Gahan, hogy megszabaduljunk ettől a béklyótól, és ha már így bekapcsolódtunk a keresztény szimbolikába, nem nehéz kitalálni, hogy ki fogja egyszer majd elhozni a szabadulást.

2. Mariah Carey & Whitney Houston – When You Believe

Hogy minél több műfaj szerepelhessen ebben az összeállításban, nem hagyjuk ki a két legendás hangú díva, Mariah Carey és Whitney Houston duettjét az Egyiptom hercege című filmből. A szabadulás a témája ennek az 1998-as bibliai rajzfilmnek: ahogy a zsidó nép kimenekül Egyiptomból. Ide kapcsolódik ez a dal is, ami azt énekli meg, hogy a remény már közel van, csak hinni kell, bármi megtörténhet.

3. Antony & the johnsons – Bird Gerhl

A Depeche Mode-számhoz hasonló a témája az egyik legszebb és legismertebb dalnak az Anthony & the Johnsons díjnyertes, 2005-ös albumáról, az I Am a Bird Now-ról. Ez is azt a vágyat fejezi ki, hogy az ember szép és hibáktól mentes legyen, azonosulhasson azzal, amire a leginkább vágyik és megszabadulhasson mindentől, ami igazából nem ő, ami lehúzza, ami hétköznapi és üres. Elvileg az advent éppen, hogy erről az átalakulásról kéne, hogy szóljon: az ünnepre váljunk önmagunk ideális verziójává! A fenti videón két tizenéves lány táncol ráadásul erre a számra, de úgy, hogy az már önmagában szebbé fogja tenni az ön adventjét.

4. Boney M – By the Rivers of Babylon

Nem egy télies hangulatú szám ez, az biztos, de feltette ön már valaha magának a kérdést, hogy mit csinált a Boney M Babilon folyói mellett? Ha kicsit belehallgat a szövegbe, rögtön ott a folytatás: ültek és sírtak. Mindez persze nem konkrétan a Boney M tagjaival történt meg, hanem az ószövetségi zsidó néppel, akiket (Isten büntetéseként bűneikért) fogságba hurcoltak Babilonba, és akik többek között a 137. zsoltárban énekelték meg, mennyire visszavágynak a szabadságba és hazájukba. Ebből a zsoltárból vette a szöveget a Boney M ehhez a nagyon híres dalhoz, és ugyanez a zsoltár szorosan kapcsolódik az adventi tematikához is: a rabság végét várókhoz hasonlóan várjuk az ünnepet, a szabadulást.

5. Moby – In This World

Nem túl változatos a szövege Moby 2002-es slágerének, kb. ennyi az egész: Istenkém, ne hagyj egyedül ebben a világban! – de ez kb. százszor. Moby a maga módján kereszténynek vallja magát (általában), de neki magának talán sose jutott eszébe, hogy a karácsonyt váró időszakba milyen jól passzol ez a mantrája. Hát nekem viszont eszembe jutott, úgyhogy idetettem.

6. Tori Amos – Emmanuel

Tori Amos 2009-ben adott ki karácsonyi lemezt, ám a karácsonyi dalok közé egy kifejezetten adventi is becsúszott: ez a fenti Emmanuel. Ez egy hagyományos keresztény dal, és megint az ószövetségi zsidók szólalnak meg benne, akik várják a messiás megérkezését. A megérkezés ünnepe lesz a karácsony, de az advent egyelőre még csak a várakozás időszaka.

7. Radiohead – Street Spirit (Fade Out)

Ezt nagyon nehéz megindokolni, de ha akarjuk, a Radiohead fenti, elsöprő erejű dalát is be lehet kapcsolni az adventbe. Egyrészt a sötét és világos szembeállítása teszi misztikus hangulatúvá a Jonathan Glazer által készített zseniális klipet, másrészt ez a dal egy szomorúsággal teli, fénytelen, elidegenedett, a halállal farkasszemet néző, valaminek a bekövetkezésére váró világot ír le. A dal utolsó sora azonban így hangzik: Immerse your soul in love, azaz:

Merítsd a lelkedet szeretetbe.

8. Delerium – Silence

A Silence gyors-technós verziójában lett világsláger, de érdemes meghallgatni a fenti, eredeti, teljesen más hangulatú verziót is. A fene se tudja, hogy igazából miről szólhat ez a dal, de van benne rengeteg fájdalom, kiéhezettség, megbékélésre vágyás, a düh csillapodása és egy hatalmas, csöndes, fehér hullám, ami egyszer csak jön és elsöpör és szabaddá tesz. Halál? Megváltás? Hát adventben próbáljunk bízni abban, hogy az utóbbi.

9. Lisa Gerrard – Sanvean (I Am Your Shadow)

A Dead Can Dance együttesből és aztán rengeteg filmzenéből ismert Lisa Gerrard fenti dala nem tartalmaz emberi szöveget. Az énekesnő úgy fogalmazott, hogy itt a szív nyelvén énekel, és ebben a dalban tényleg nincs is mit lefordítani. Klikkeljen csak a fenti play gombra, és ön is azonnal érteni fogja az Árnyékod vagyok alcímű dal megrázó és misztikus üzenetét! Az advent a befelé figyelés időszaka is, és a befelé figyeléshez ez a kivételes szépségű zene nagyon jó kezdőpont tud lenni.

Reméljük, tudtunk valami jót ajánlani!

De ha van még ötlete önnek is, kérjük, küldje be az ön kedvenc adventi (de nem karácsonyi) számát a Velvet e-mailcímére!

10. Chris Rea – Driving Home for Christmas

Na de a végén térjünk vissza a karácsony ünneplésének a valóságához egy olyan dallal, ami a készülődés legutolsó lépéséről szól: a hazautazásról. Nincs ebben a számban más, csak az öröm, amit az a tudat okoz, hogy az ember nemsokára együtt ünnepelhet szeretteivel. Reméljük, az ön számára is ebben az örömben telik majd a karácsonyig hátralevő pár hét.