Négy órát csak arra várt, hogy a mentők kiérjenek hozzá, újabb ötöt a Szent János Kórházban orvosra és röngtenre, negyvennyolcat pedig a szükséges műtétre. Aztán megunta. Egy 39 éves pátyi férfi február 1-én gyalog indult munkába, akkor, amikor egyébként a jéggel szemben egy ország vesztett. Egy ország és sokak mellett a pátyi férfi, Futó Gábor.

A férfi a lefagyott úttesten csúszott meg és kifordult a bokája: először a háziorvosát hívta, aki azt tanácsolta, hogy a mentőktől kérjen segítséget, de már a mentésirányító is csak annyit tudott mondani, hogy

ez hosszú lesz.

Az is lett. Mivel Futó Gábor egyedül már nem tudott volna bemenni a kórházba, és aznap éppen más sem tudta bevinni, múlt szerdán délelőtt háromnegyed 11 körül hívta a 104-et, de a mentők csak nem sokkal délután három óra előtt érkeztek meg a Pest megyei településre. A férfival innen viszont még Biatorbágyra mentek, mert a mentőknek egy agyvérzés-gyanús idős nőt is fel kellett venniük.

Az Országos Mentőszolgálat kérdésünkre azt mondta, hogy

a rendkívüli időjárási helyzet miatt a segélyhívások száma aznap délelőtt rendkívül magas volt, ráadásul a mentőautók is csak lassabban vagy csak segítséggel tudtak közlekedni. Bár plusz kocsikat is beállítottak, mégis előfordultak olyan esetek, amikor a beteggel kórházba induló mentőegységnek útközben egy másik beteget is fel kellett vennie annak érdekében, hogy mindenki megfelelő ellátást kaphasson.

Futó Gábor feldagadt bokával délután háromnegyed négyre jutott be a Szent János Kórház Ortopéd-Traumatológiai Osztály ambulanciájára, a megfelelő ellátás reményében.

Mindenről az időjárás tehet

Arra még útközben felkészítették, hogy a jéghelyzet miatt meglehetősen kaotikus állapotok uralkodnak a Jánosban. Nem okoztak csalódást: öt óra alatt sikerült kideríteni, hogy műteni kell a lábát, így

csaknem 12 óra után, este fél kilencre már be is fektették az egyik kórterembe.

Amikor szerdán először megvizsgálták, az orvos még arra utasította, hogy ne egyen és ne igyon, mert még aznap este megműthetik. Aznap estéből viszont még másnapi operáció sem lett, pénteken azonban megint elhitte, hogy betolják a műtőbe. Hiba volt.

Közölték, hogy nincs orvos, műtét sem lesz. Szombaton meg pláne ne számítsak rá, hogy megoperálnak és a vasárnapot sem tudták megígérni.

A férfi ezután döntött úgy, hogy inkább saját maga intézi el, hogy végre valahol tényleg felfekhessen a műtőasztalra. Egy orvos ismerőse a tatabányai Szent Borbála kórházban elvállalta, hogy megoperálja, amennyiben a Szent János Kórházban kiadják a zárójelentését. Igaz, egy másik orvostól, de a férfi megkapta a zárót, és saját költségén Budapestről Tatabányára utazhatott, ahol szombaton délelőtt – az egyébként ideális három napos időintervallumon belül – végül megoperálták.

Futó azt mondta, hogy a Szent János kórházban mellette fekvő férfi nagyjából három órával korábban került be múlt héten szerdán, mint ő, és ugyan még aznap megműtötték, de péntek helyett csak vasárnap mehetett haza, mert nem volt orvos, aki kiadta volna a zárójelentését. Kérdéseinkkel megkerestük a Szent János Kórház sajtóosztályát, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A  Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyébként néhány hete rendelte el a Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO) munkaerőhelyzetének felmérését, amiből kiderült, hogy az ország sürgősségi osztályain 600 szakképzett orvosra lenne szükség a minimumfeltételek teljesítéséhez, ehhez képest jelenleg csak 140 orvos dolgozik a területen. A MOK elnöke néhány hete vázolta a helyzetet Balog Zoltán, emberierőforrás-miniszternek, de a minisztérium az Index kérdésére többek között azt közölte, hogy nem tudnak ilyen problémáról.

Az Abcúg pedig tavaly szedte össze, mely településeken tűntek el a háziorvosok az országban. 2008-ban még csak 132 olyan körzetet tartottak nyilván, ahol több mint hat hónapja nem volt orvos, 2016 novemberében viszont már 281 darab tartósan betöltetlen körzet volt Magyarországon.