A könnyűzene fősodrában a dalok témáit általában úgy választják meg, hogy azok a tizenéveseket érintsék meg elsősorban, ezért a két fő téma a szerelem és a bulizás. De azért néha előfordul, hogy egy-egy popsztár valami egyéb témát is megpróbál a nagyközönség számára emészthetően feldolgozni, néha akár még a halál és a gyász is előkerül.

Nem termett túl sok olyan univerzálisan ismert világsláger a nagyipari könnyűzenegyártás megkezdése óta, ami pontosan illene halottak napjára, de mi azért összeszedtük magunkat és ami még fontosabb, összeszedtünk 10 olyan dalt, amik talán segítenek átélni-feldolgozni azokat az érzéseket, amik akkor törnek elő, ha elhunyt szeretteinkre gondolunk. Egy pár számot biztosan ismer közülük, mások valószínűleg most jönnek szembe önnek először – talán ez egy jó alkalom, hogy belehallgasson valamelyikbe. Időrendi sorrendben mutatjuk őket alább.

Elöljáróban álljon itt, hogy rengeteg olyan gyászdal lett sláger, ami egy konkrét híresség halála alkalmából íródott, de ezeket ebből az összeállításból direkt kihagytuk. Azért három linket ideszúrunk a legismertebb ilyenekből:

  1. Candle in the Wind;
  2. I'll Be Missing You;
  3. See You Again.

1. Boy George – Everything I Own

Boy George 1987-es, legismertebb előadásában ez az először 1972-ben slágerré vált dal valamiért eléggé olyan, mintha egy szerető elvesztését gyászolná, de a szám szerzője, David Gates a Bread együttesből nyilatkozattal oszlatta el a kételyeket: ezt a dalt ő elhunyt édesapjához írta. „Óvtál a bajtól, melengettél, tőled kaptam az életet [...] Nem beszéltél sokat, de így is utat mutattál” – ezekből a sorokból azért egyértelmű, hogy egy elhunyt szülőről van szó. Az énekes a refrénben azt mondja, minden vagyonát odaadná, ha újra együtt lehetne azzal, aki annyira hiányzik neki.

2. Sting – They Dance Alone (Cueca Solo)

Sting ebben az 1987-es dalban Augusto Pinochet chilei diktátor rezsimjének áldozataira emlékezik, azokról a nőkről énekelve, akik férjük, fiuk vagy édesapjuk nélkül, egyedül kénytelenek táncolni. „Az eltűntekkel táncolnak, a halottakkal táncolnak” – szólítja meg ez a dal nemcsak a chilei asszonyokat, hanem mindenkit, akinek van olyan rokona, akit a politika vagy háború miatt vesztett el.

3. Eric Clapton – Tears in Heaven

Eric Clapton ezt a dalt pát pár hónappal azután írta, hogy négyéves kisfia 1991-ben egy balesetben életét vesztette. Mint az alábbi számok közül több is, ez szintén egy találkozást képzel el: mi lenne, ha felmehetne a mennyországba, hogy újra láthassa kisfiát? Felismerné ő gyászoló édesapját? Tudná a nevét? Megfogná a kezét? „Erősnek kell lennem és tovább kell lépnem, mert tudom, hogy én nem tartozom ide a mennyországba” – ezzel a gondolattal záródik ez a dal.

4. George Michael – Jesus to a Child

Ez az 1994-ben bemutatott, de csak 1996-ban kiadott dal volt George Michael nagy visszatérő dala, amivel kapcsolatban akkor még csak sejteni lehetett, ami azóta köztudomásúvá vált: ebben a No1 számban George Michael 1993-ban AIDS-ben elhunyt szerelmét gyászolja. „Most már tudom, hogy ha az ember megtalálja a szeretetet, ha tudja, hogy létezik, akkor a szeretője, ha már nincs is ott, akkor is el fog hozzá jönni azokon a hideg éjszakákon″ – ki tudja, hogy most érez-e így valaki a két éve elhunyt George Michael iránt.

5. Janet Jackson – Together Again

Ez az 1997-es év egyik legnagyobb világslágere volt, és ebből a táncos ritmusú verziójából talán nem sokan sejtik, hogy itt arról van szó, amikor elhunyt szeretteinkkel egyszer újra együtt leszünk: a paradicsomban, mennyországban, vagy valami hasonló helyen. Ez egy ateistáknak kevésbé ajánlott dal, hiszen arról a reményről van szó benne, hogy a halál és a szeretet közül végső soron az utóbbi lesz az erősebb. „Mindig is egy angyal voltál számomra, most fentről figyelsz” – énekli Janet Jackson, miközben feltekint az égre, majd azon is túl, az égbolt mögé.

6. Madonna – Paradise (Not For Me)

Madonnának gyakorlatilag az összes albumán van legalább egy olyan szám, amiben fiatalon elhunyt édesanyjára emlékezik. Ezek rendszerint nem váltak slágerré, de a cikk szerzőjének Madonna felé hajlik keze, úgyhogy álljon most itt a 2000-ben megjelent Music albumról a popkirálynő egyik legerősebb, legrendhagyóbb, legmegrendítőbb dala. „Az életem megy tovább, de már nem ugyanaz” – énekli Madonna, miközben édesanyja halálára, régen elmúlt gyerekkorára és a fiatalságára próbál visszaemlékezni, illetve mindarra, amit az idő múlása adott és elvett.

7. Coldplay – Fix You

Ebben az összeállításban túlnyomórészt olyan dalok szerepelnek, amikben gyászolók szólalnak meg. Kivétel például ez a dal, a Coldplaytől a 2005-ös Fix You, amiben egy gyászolónak próbál támaszt nyújtani a dal szerzője, Chris Martin. Az ihlető helyzetben Gwyneth Paltrow volt a gyászoló, akinek a dal komponálása előtt nem sokkal hunyt el az édesapja. Paltrow annak idején Chris Martin felesége volt, neki ígéri tehát a Coldplay frontembere, hogy „ha elvesztesz valamit, ami pótolhatatlan [...] megpróbállak majd újra összerakni”.

8. Christina Aguilera – Hurt

Ezt a Christina Aguilera által 2006-ban sikerre vitt dalt bizonyos Linda Perry sztárszerző írta halott édesapjával kapcsolatban. Ahogy múlik az idő, az ember csomó mindent átértékel, például esetleg azt is, ahogy annak idején azóta elhunyt szüleivel viselkedett. Ez a dal ilyen érzésekről szól: arról, amit annak idején elmulasztottunk megköszönni vagy megbocsátani annak, aki azóta már elment, illetve arról, amit annak ellenére megtettük az illető ellen, hogy nem lett volna szabad. „Magamat is megsebeztem, amikor téged megbántottalak” – ezekre a pillanatokra a legnehezebb visszaemlékezni.

9. Florence + the Machine – Only If For a Night

Ez nem egy különösebben ismert dal a Florence + the Machine 2011-es albumáról, de hátha valamelyik olvasónknak most kedve támad belehallgatni. Florence Welch ebben a dalban visszatér gyermekkorába, ahol egy régen elhunyt, szeretett női alakkal (feltehetőleg a nagymamájával) találkozik újra, vagy legalábbis az ő szellemével. Az elhunyt nagymama erőt önt unokájába és praktikus jótanácsokkal látja el, ha már csak erre az egy éjszakára újra találkozhattak.

A dalban szereplő kislány jó példa arra, hogy mindenki máshogy éli meg a gyászt: „cigánykerekeztem a tiszteletedre, lábujjhegyen táncoltam, az én saját, titkos ceremóniáim; mielőtt a temetés megkezdődött volna, kézen álltam a temetőben.” Egyébként az egész Ceremonials album ebből a versszakból kapta a címét.

10. Coco – Remember Me

Coco nem az előadója ennek a dalnak, hanem annak a 2017-es Pixar-rajzfilmnek a címe, amiben a Remember Me több verzióban is elhangzik. Ahogy a javarészt halottak napján, a halottak világában játszódó történet halad előre, a dal folyton újraértelmeződik, a végkicsengés azonban az, hogy az elhunytak a másvilágról kérik még élő szeretteiket, hogy soha ne felejtsék el őket, tartsák életben az emlékeket – pontosan erről szól a halottak napja. „Tudd, hogy veled vagyok, az egyetlen módon, ahogy ez lehetséges.” A Remember Me a legutóbbi Oscar-gálán elnyerte a legjobb eredeti filmbetétdalnak járó díjat, magyar verzióját itt Emlékezz rám címmel itt hallgathatja meg, az oldal tetején látható borítófotó pedig a Coco premierjén készült tavaly.