Most csütörtökön tartották az USA-ban a hálaadást, ami talán még a karácsonynál is fontosabb ünnepe az amerikaiaknak. Ez az ünnep, amit a leginkább ismerni a filmekből is, két dologról nevezetes. Az egyik, hogy a sokfelé szakadt amerikai családok erre az ünnepre gyűlnek össze a legnagyobb eséllyel. A másik, hogy rettenetesen sokat esznek, és sokkal jobban bevésődött, tradicionális fogások jellemzik, mint mondjuk a karácsonyt Magyarországon.

Ezért lehet az, hogy a hálaadásnapi vacsorájukról képeket posztoló celebek fotóin nagyjából ugyanazokat a dolgokat látjuk, mint egy teljesen átlagos amerikai asztalán.

Ez itt például Jessica Alba hálaadása:

 
 

Chk out my blogpost on my early #Thanksgiving w my family #jalepeñoturkey http://blog.honest.com/honest-jessicas-early-thanksgiving-diary/ do we have the same recipes? Will you try some of our family recipes? Let me know in comments! #happythanksgiving

A photo posted by Jessica Alba (@jessicaalba) on

Lindsay Lohan hálaadása is elég klasszikusan telt:

 
 

Miss you mommy!! Happy thanksgiving everyone!!

Ahogy Kardashianéké is:

 
 

A sneak peak of my craziness today I know you see my OCD in high gear when you look at my cookie jars. I have a problem... I know... but I like everything neat and in its place. This kind of stuff makes me SO happy!! #HappyThanksgiving

Une photo publiée par Khloé (@khloekardashian) le

De miért adnak hálát?

Azért olyan fontos ünnep ez az amerikaiaknak, mert olyasmi hivatkozási alap a kultúrájukban, mint mondjuk a magyarban az augusztus 20. Egy olyan pillanat a történelemben, amitől kezdve egységként lehet tekinteni egy jó nagy halom emberre. Magyarországon ezt egy király szentté avatásához és temetéséhez kötik, az USA-ban pedig ahhoz, hogy az 1600-as évek elején Plymouthban a telepesek egy jó nagy lakomát csaptak annak örömére, hogy igazán jó volt termés. Ezt a szokást egyébként az Angliából érkező telepesek otthonról hozták.

Az USA-ban a legfontosabb ünnep lett, valószínűleg azért, mert meg tudta tartani a vallási és a pogány vetületét is, vagyis az Istennek való hálaadás ugyanúgy megjelenik az ünnepben, mint az, hogy ténylegesen örülnek a jó termésnek. Ezzel szemben Európában a vallási jelleg kikopott az ünnep mögül, amire a legjobb példa, hogy a német Oktoberfest pontosan ugyanolyan aratóünnep, mint amilyen a hálaadás, csak a vallási töltet nélkül, vagyis nem szól másról, mint a jó buliról.

Melissa Joan Hart titkos családi receptja alapján készült desszertje:

 
 

Thankful for my Nanny's secret family recipe for French Silk #Pie! I can feel her close to us, especially on these special holidays! #Family

A photo posted by Melissa Joan Hart (@melissajoanhart) on

Az USA-ban aztán szépen rárakódott az évszázadok során minden az ünnepre, ma már tényleg annyira pátoszos lett az egész, hogy ha csak mondjuk a 10 %-a olyan az átlagos hálaadásoknak, mint ahogyan az ünnep megjelenik a populáris kultúrában, akkor valószínűleg ez a világ legpátoszosabb, leginkább kereskedelmi ünnepe, csodálatosan fenntartott mesterséges hagyományokkal.

Miért pont az a menü, ami?

A hálaadás ugye abból indult ki, hogy az Angliából érkező telepesek és puritánok hálát adtak azért, hogy túlélték a nagy utazást, meg az első néhány hónapot. A telepesek hozták az ünnepbe a világi vonalat, a puritánok a vallásit, de az egész lényege az volt, hogy olyan dolgok fogyasztásával adtak hálát, amik az új világra voltak jellemzőek.

A pulyka

Vagyis olyan ételeket fogyasztottak, amiket itt ismertek meg, amik aztán mára a tradicionális amerikai konyha részét képezik.

A legfontosabb a pulyka, amit még a telepeseket segítő indiánok ismertettek meg a telepesekkel. Elvileg már ismerhették Angliában a pulykát ezekben az időkben, de vitathatlan, hogy egy Észak-Amerikában őshonos madárról van szó. A pulyka annyira fontos eleme az ünnepnek, hogy néhányan, akik kevésbé fogékonyak az egészt körüllengő pátoszra, csak simán pulykanapnak hívják a hálaadást.

Az USA-ban a bronzpulyka a legelterjedtebb, ami annyiban hasonlít a magyar pulykára, hogy körülbelül akkora, vagyis 5-8 kiló között mozog egy állat. Egy átlagos hálaadásnapi vacsorán legalább egy teljes pulykát elfogyaszt a család, és ez még csak a nettó hús, nem számoltuk hozzá a köreteket, meg miegymást, azok csak most jönnek. Szóval el lehet képzelni, hogy a dolog egy háromnapos töltött káposzta- és halászlémaratonhoz képest egészen brutális tud lenni.

A töltelék

Ez az egyik olyan pont, amin az amerikai családok jól össze tudnak veszni, ahhoz hasonlóan, ahogy Magyarországon parázs vitát lehet folytatni szegedi vagy bajai halászlé, szabolcsi vagy nem szabolcsi töltött káposzta, esetleg csabai vagy gyulai kolbász témakörben, bár ez utóbbiban már azért tényleg elég nehéz egyértelműen állast foglalni, annyira nüanszokról beszélünk.

Ludacris asztalán a teljes menü:

 
 

More Than Thankful. God is Amazing. #happythanksgiving #love

A photo posted by @ludacris on

Na, valami ilyesmi lehet a helyzet a hálaadásnapi pulyka töltelékével is. A töltelék alapja mindenképpen valamiféle sült piskótatészta, de hogy ezután ezt mivel keverik össze, gombával, szalonnával, kolbásszal, tényleg bármivel, ami az eszünkbe jut, akár gyümölcsökkel is, az már tényleg házról házra változik, és remek vitaalap. De családi viták kirobbantására is alkalmas lehet egy megfelelő időpontban elejtett: „Ez a töltelék most nem az igazi, túl sok/kevés benne a [szabadon választott összetevő]” mondat.

A mártás

Amit leírtunk a tölltelékről, hogy az ünnepi hétvége heves vitáinak tökéletes kirobbantója, az hatványozottan igaz a pulyka mellé felszolgált mártásra. Ehhez is találni számtalan receptet az interneten, a többség úgy hirdeti magát, hogy az elronthatatlan, tökéletes mártás receptje. A vitákat leginkább az szokta generálni, hogy a mártás túl sűrű, túl híg, túl fűszeres, vagy éppen túl kevéssé fűszeres.

Ízvilágban több iskola létezik. Vannak, akik a juharszirupos, boros mártásra esküsznek, mások a zöldséges, sárgarépás, zelleres, rántásos változatra, megint mások valamilyen almaalapú alkoholt öntenek a pulyka alá, például Calvadost vagy cidert, de vannak, akik a tejszínes, konyakos, csirkealapleves változatra esküsznek. Itt különösen igaz az ahány ház, annyi szokás mondás.

A köret

Ezt nem variálják túl, a hálaadásnapi ünnepi vacsora ünnepélyes körete nem más mint: a krumplipüré. Paff. Azért ez elég lehangoló, de ez van. Ezen mondjuk nem lesz nagy vita.

Elengedhetetlen még valamilyen formában az édesburgonya és a kukorica megjelenése a köretek között, valamint illik készíteni tőzegáfonya szószt is.

A tök

Az őszi zöldségek közül valamilyen tökfélét szokás még ilyenkor készíteni, a leginkább bevett gyakorlat a kifejezettn hálaadásra jellemző desszert, a tökös pite elkészítése.

Fontos még, hogy úgy érdemes készíteni a menüt, hogy maradjon belőle maradék bőven. Vannak oldalak, amik segítene kiszámolni, hogy hány fős hálaadásnapi vacsorára mekkora pulykát érdemes vásárolni, abba mennyi tölteléket érdemes rakni, és mennyi szószra lesz hozzá szükség, és abból látszik, hogy mekkora hagyománya van a hálaadásnapi maradéknak, hogy külön meg lehet adni opciónak azt is, hogy körülbelül mennyi maradékot szeretnénk a vacsora után.