Egyre több és újabb ügyben nyilatkozik meg a Harry Potter-könyvek szerzője, Joanne K. Rowling. Az aktivistává vált kőgazdag írónő legutóbb Rupert Murdochnak, a magát mindentudónak hívő kőgazdag médiamogulnak ment neki a Charlie Hebdo-dráma ügyében írt leegyszerűsítő tweetje miatt. 

Murdoch a tweetben azt írta, a muszlimok zöme valószínűleg békés, de amíg nem irtják ki magukból a növekvő iszlamista daganatot, felelősek a történtekért. Rowling nem hagyta annyiban, azt válaszolta, hogy ő meg kereszténynek született, és ha emiatt akkor ő meg (a szintén keresztény) Rupert Murdochért felelős, akkor inkább nyomban kiátkozza magát az egyházból.

Kettejük ütközete nem állt le, bár a tweetek alapján úgy tűnik, elbeszéltek egymás mellett. Murdoch is tovább hajtogatta a magáét, Rowling pedig tovább védte szerencsétlen muszlimokat, akik szerinte sokkal jobban szenvednek az iszlamisták erőszakossága miatt. Rowlingot láthatóan eleve megrázták a Párizsban és környékén történt események, Twitterén több poszt árulkodik erről.

Meleg mágia

Rowling azonban a folyamatosan cseszegetett kisebbségek jogait is szem előtt tartja: december 18-án közölte, hogy vannak zsidó tanoncok is a Roxfort varázslóképző líceumban, majd szinte azon nyomban jött a következő reagálása a rajongói kérdésre, miszerint az LMBTQ közösség képviselteti-e magát bűbájtanórákon:

Azaz „ha egy dolog van, amit a Harry Potterből megtanultunk. Az az, hogy senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy a gardróbba elbújva éljen".

egy mészárlás túlélőjéhez

Cassidy Stay egy 15 éves texasi lány, aki csodával határos módon menekült meg a nyáron egy családi mészárlásból. A nagybátyja agyonlőtte a szüleit és testvéreit, ő halottnak tettette magát, így élte túl az egészet. A lány később mondott egy szívbemarkoló beszédet némi közönség előtt, amiben megköszönte a támogatást. Mindezt egy Harry Potterből vett, a Roxfort igazgatójától, Albus Dumledore-tól kölcsönzött idézettel fejelte meg.

A Potter-fanok a szívükbe zárták a nehéz sorsú lányt, gyűjtés indult neki, és Rowlinghoz is eljutott a hír, hogy vele is össze akarják hozni Stayt. Erre ugyan nem került sor, de Stay egy nap csomagot kapott egy brit címről, amiben Dumbledore kézzel-tintával írott biztató szavai voltak egy levélben, plusz egy sikeres felvételről szóló Roxfort-értesítő, egy varázspálca és a harmadik Potter-kötet dediálva (ebben volt a fényről és sötétségről szóló idézet).

Mindenesetre Rowling sem tud konstansan Mikulásként működni, néha ő is elfárad, és ilyenkor elmegy aludni.