Sofía Vergara Magyarországon talán annyira még nem híres, de fontos róla tudni, hogy jelenleg ő a legjobban fizetett tévés színésznő, a Modern család című sorozatban játszott karakterét, Gloria Delgado-Pritchettet gyakorlatilag rá írták a készítők, és epizódonként 325 ezer dollárt (kb. 90 millió forint) keres.

Elképesztően kalandos és durva sztoriktól sem mentes út vezetett odáig, hogy Vergara mára Shakira mellett talán a leghíresebb kolumbiai. A színésznőről a New York Daily News közölt egy hosszú portrét, amiből kiderül, hogyan lett az eleinte maffiózók oldalán feltűnő színésznőből globális sztár.

A kezdeti évek

Vergara anyja háztartásbeli, az apja pedig marhatenyésztő, a kolumbiai Barranquillában született. A hírnévhez vezető első komolyabb lépcsője az volt, hogy 17 évesen bikiniben szerepelt egy Latin-Amerikában nagyon népszerű Pepsi-reklámban.

Nem készült a sztárságra, fogorvosnak tanult, összeházasodott a gyerekkori szerelmével, húszéves volt, amikor megszületett az első gyerekük. 1993-ban viszont elváltak, Vergarának abba kellett hagynia a taulmányait, Bogotába költözött, hogy új életet kezdjen.

Modellként próbált elhelyezkedni, aztán szerepet kapott az Acapulco, cuerpa y alma című mexikó teleregényben. Az események eléggé felpörögtek, mert 1994-ben újabb feljánlás érkezett, legyen ő az Univision utazási műsorának a műsorvezetője, amihez viszont Miamiba kellett költöznie.

Kolumbiában közben egyre rosszabb lett a bűnözési helyzet, egyre több volt a bandákhoz köthető bűncselekmény, Vergara eléggé tartott ezektől, mint később kiderült, nem is alaptalanul. „Úgy érezte, így jobb életet biztosíthat a gyerekének. Rögtön igent mondott” – mondta a lapnak a színésznő egy ismerőse. Vergara életében nagyon fontos szerepet tölt be a családja, ezért volt különösen nagy döntés, hogy a gyerekével Miamiba költözzön.

Gyilkosság és rák

1998-ban aztán bekövetkezett, amitől tartott, a hat testvére közül a bátyját, az akkor 27 éves Rafaelt meggyilkolták a háza előtt. „Gazdag családból származunk, tudta, hogy emiatt célpont lehet, el akarhatják rabolni. Mindig tesítőrök kísérték. Aztán egy nap egyedül ment el, és egy félresikerült emberrablási kísérlet végén lelőtték. Teljesen összetörtem” – mondta később Vergara a testvére haláláról.

Két évvel a bátyja halála után Vergaránál pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak, de szerencsére nagyon a kezdeti stádiumában kapták el a betegséget, így Vergara teljesen felépült. Miután felgyógyult a rákból, úgy döntött viszont, hogy minél közelebb akarja magához tudni a családját, ezért Miamiba költöztette az öccsét, Juliót.

A dolog annyira rosszul sült el, hogy annál rosszabb nem is történhetett volna. Julio alkohol- és drogfüggő lett, tíz év alatt harmincszor tartóztatták le, végül 2011-ben deportálták az USA-ból, hazaküldték Kolumbiába.

„A legszörnyűbb büntetés végignézni azt, hogy valaki tíz év alatt apránként teljesen elpusztítja magát. Mostanra egészen más ember lett. Ha az emberrel sok rossz dolog történik, akkor megkeményedik, ha szörnyű dolgok történnek velem, már azokon is túl tudom magam tenni” – mondta Vergara a testvéréről a Parade című magazinnak.

A családi élete mostanra rendeződött, a most 22 éves fia így nyilatkozott róla: „A karrierjét is sikeresen építette, és engem is felnevelt közben. Igazi latinos anyuka, ami azt jelenti, hogy nagyon hangos és néha próbál túlságosan megvédeni mindentől”.

A családja továbbra is nagyon fontos neki, sosem feledkezett meg róla, honnan jön. A negyvenedik születésnapjára például meghívta 107 rokonát és szerettét Mexikóba, ahol egy héten keresztül ünnepeltek, természetesen az egészet ő állta. A 2013-as Emmy-díjátadóra megvett 21 jegyet, hogy a családja is ott tudjon lenni a díjátadón, és kicsit belekóstoljanak abba, milyen életet él. „Sosem felejtette el, hogy honnan jön. Nagyon hűséges típus, a mai napig ugyanaz például a menedzsere, mint aki elindította a pályáján” – mondta Manny Hernandez fotós, aki több mint 20 éve ismeri Vergarát.

Maffia, drogok, zűrös pasiügyek

A családi élet tehát rendben van, viszont a pasiügyek nagyon sokáig nem akartak rendeződni, ez Vergara karrierjének talán legzűrösebb része.

Miután 1993-ban elvált a gyerekkori szerelmétől, és Miamiba költözött, megismerkedett a miami éjszakai élet néhány finoman szólva is ellentmondásos figurájával. Az első híres, de inkább hírhedt pasija Chris Paciello volt a 90-es évek közepén.

Paciello mindenféle nightclubokat üzemeltetett Miamiban, valamint tagja volt egy bűnbandának, betörésekkel, bankrablásokkal egészítette ki a keresetét. A fiatal, áttörésre vágyó színésznőnek nagyon csábító lehetett a miami éjszakai élet, nála jóval nagyobb sztárok is rendszeresen megfordultak azokban a klubokban, amiket Paciello üzmeltetett. Az üzleti partnere Ingrid Casares volt, aki jóban volt például Madonnával és Jennifer Lopezzel is, így Vergara rendszeresen találkozott velük.

A boldogság néhány évig tartott, amikor Vergarát 2000-ben rákkal diagnosztizálták, Paciellót letartóztatták egy 1996-os emberöléssel végződött rablás miatt. Jól bizonyítja, hogy Vergara és Paciello tényleg szerették egymást, hogy Vergara lemondott a 15 millió dolláros házáról Miamiban, hogy ki tudja fizetni a férfi óvadékát. Paciell bűnösnek vallotta magát, feldobta egy csomó társág a maffiában, úgyhogy végül hat év börtönnel megúszta az emberölést.

De Vergarával örökre szétmentek. Miközben Paciello börtönben ült, Vergara még egy nála is súlyosabb alakkal szűrte állítólag össze a levet. Úgy tudni, 2004-ben együtt volt a börtönbüntetéséből éppen abban az évben szabaduló kolumbiai drogbáróval, Andrés López Lópezzel.

Egy évvel később viszont az ABC csatorna szerződést ajánlott neki, ami azzal járt, hogy Los Angelesbe kellett költöznie, ahol az igazán nagy sztárok laknak. Ez jól jött, kiszakadt a miami éjszakai életből, és néhány kitérő után, úgy tűnik, megtalálta a párját.

Első kalandja Tom Cruise volt, aki állítólag őt szerette volna feleségül még Katie Holmes előtt. A vonzalom a New York Daily News portréja szerint kölcsönös volt, csak amiatt nem Vergara lett Tom Cruise tökéletes, szcientológus felesége, mert Vergara olyan mélyen vallásos, keresztény, hogy rettegett a szcienológiától. „Őszintén azt gondolta, hogy Isten lesújt rá, és a pokolban fog megégni, ha csatlakozik a szcientológus egyházhoz” – mondta erről az időszakról Andrew Morton, Tom Cruise nem hivatalos életrajzi könyvének szerzője.

2010-ben aztán megismerkedett Nick Loebbel, akivel négy éven keresztül volt együtt, sokat veszekedtek, a kapcsolatnak pedig gyakorlatilag az vetett véget, hogy Paciello szabadulása után visszaköszönt Vergara múltja. A színésznő nem jött újra össze egykori kedvesével, de jóban maradtak, amit Loeb nem nézett túl jó szemmel. Olyannyira nem, hogy amikor 2012-ben Vergara Paciello miami nightclubjában bulizott szilveszterkor, a feldühödött Loeb összeverekedett a biztonságiakkal.

Ez a sztori akkora törést hozott, hogy Vergara megszakította a kapcsolatot Paciellóval, nyilvánosan is bűnözőnek nevezte, de Loebnek sem tudott megbocsátani, úgy érezte, irányítani akarja őt.

Végül tavaly májusban szakítottak. Vergara nem sokkal később összejött Joe Manganiellóval, akit a legtöbben a True Blood – Inni és élni hagyni című sorozatból ismerhetnek. Azt mondják róluk, hogy igazi hollywoodi álompár az övék, két nagyon szexi ember egymásra talált. Manganiello már karácsonykor eljegyezte Vergarát, az ismerősök szerint idén nyáron jöhet a házasság, és hamarosan a gyerekek.

Lenyomja Britney Spearst is

Úgy tűnik tehát, hogy Vergara végre révbe ért. Kellett hozzá néhány szerencsés véletlen. Például az, hogy Tom Cruise-zal ugyan nem jött össze a kapcsolat, de a Los Angelesben még viszonylag ismeretlen Vergara nevét pont annyira felkapták ebben az időben, hogy ki tudja használni a helyzetet, és újabb és újabb munkákhoz jutott a hirtelen jött ismertségnek köszönhetően.

Mára nem elég, hogy ő a legjobban fizetett tévés színésznő, de van egy 37 millió dollárt (10 milliárd forint) érő cége is, amivel mindent reklámoz a cukormentes üdítőktől kezdve a korpásodás elleni samponig.

A New York Daily News egy rövid sztorival illusztrálta, hogy Vergarának jelenleg milyen impaktja van Hollywoodban. Britney Spears szilveszterkor a Planet Hollywoodban adott koncertet, ahova meghívták Vergarát is.

„Sofía bement a backstage-be, és gyakorlatilag megállt a levegő a szobában. A férfiaknak leesett az álluk, a nőknek kiugrott a szemük. Hirtelen senkit sem érdekelt Britney” – mondta a lapnak az egyik vendég.