Most tegyük félre a szokásos gyanakvást azzal kapcsolatban, hogy ki is a valódi szerző, és egyszerűen intézzük el annyival, hogy Aleska Diamond könyvet írt az életéről De hová tűnt Emese? címmel. Ez még így is elég megdöbbentő, hiszen pornós múlt ide, mémesedés oda, a Sáfrány Emese néven született Aleska még mindig csak 26 éves. Ráadásul nem is igazi életrajzról van szó, hanem csak élete fontos férfijairól, úgyhogy annyira nem meglepő, hogy 200 oldal alatt megúszta a dolgot.

A keretsztorit gyorsan vázolnánk is: Aleska és barátnője elmentek kirándulni, egy étteremben pedig találkoztak Márkkal, az étterem tulajdonosával. Márknak rettentően bejön Aleska, Aleskának pedig Márk. A férfi elcibálja randizni, és mivel annyira őszintén érdeklődik az életéről, az egykori pornós elkezd mesélni hosszan a régi kapcsolatairól, valóra váltva ezzel minden érdeklődést imitáló férfi legsúlyosabb rémálmát.

Ne hazudjunk feleslegesen, a legtöbben azért fogják megvenni ezt a könyvet, hogy megtudják, mi visz valakit el a pornóig, mi történik valójában a pornó körül, és hogy lehet ezt egészséges lelkivilág mellett csinálni. Ha innen nézzük, hatalmas átverés a könyv, mivel erről van benne szó a legritkábban: az olyan fontos szavak, mint az anál, gangbang és leszbi zavak összesen egyszer vannak leírva akkor, mikor hősünk arról nosztalgiázik, milyen volt rájönni, hogy mégsem egy klasszikus modellügynökségnél van most kasztingon, és pár hete sem véletlenül vetkőztették le teljesen.

Aleska hozzáállása a pornózáshoz sem teljesen tiszta, mintha fejezetről fejezetre változna. Először a sikerhez és figyelemhez vezető útként hivatkozik rá, egyszer még azt is megtudhatjuk, hogy a Becstelen Brigantyk pornóverziója már olyan produkció, amiben nem is a szex a lényeg. Másodszor épp szembenéz magával: itt nem akarja, hogy a fiatalok azt gondolják, hogy elfogadható az, ha valaki a kamerák előtt érzelmek nélkül szexel, és úgy általában hatalmas tévút az egész. Harmadjára már kicsit megengedőbb magával, és kimondja, hogy nem bánja, de nem is büszke rá.

Na de ha pár sorban össze lehet foglalni az egész pornóügyet, akkor mégis mi van a De hová tűnt Emese? maradék részében? Pontosan olyan dolgok, amik a szépemlékű Tiffany-jellegű, újságosnál kapható szerelmi történetekben, nagyjából hasonló stílusban is, amit néha felöntenek szexregényes hangulattal, szigorúan úgy, hogy a dugás azért kimaradjon a végéről. Ezzel nagyjából be is lehet lőni a könyv célközönségét: ha szeretne valaki negédes stílusban olvasni egy most 26 éves nő érzelmi világáról, akkor csodás kikapcsolódás lesz a Balaton mellett lapozgatni ezt, hiszen a végén még a kötelező üzenetet is megkaphatja, ami szerint akarattal és kitartással még a legrosszabb döntéseket is ki lehet igazítani, a végére pedig minden jóra fordul. Ha egy néha vicces, néha viszont rettentő nyomasztó iparág hátterére kíváncsi, az tényleg messziről kerülje el a könyvet, mert pont úgy fogja magát érezni, mint azokon a randikon, amiken a partnere tényleg komolyan veszi a “mesélj magadról”-kérdést.

Ha már elolvastam a könyvet, azért adnék egy kis bónuszt: íme az összes fontos férfi Aleska Diamond életéből!

  1. Gábor: Aleska első pasija, sokáig együtt éltek. Sírós szakítás.
  2. Csaba: a hatalommániás bűnöző.
  3. Erik: pornós, az USA-ban élt, a távolság miatt szakítottak. Sokáig nem tudtak beszélgetni, mert Aleska nem tudott angolul.
  4. Szabolcs: a férfi, akire lecserélte Eriket, sokat hazudott magáról.
  5. Ricardo: a drogos pornómenedzser.
  6. Robi: TRX-edző, bénának érezte magát Aleskához.
  7. Máté: miatta hagyott fel a pornózással.
  8. Lóránt: légtornász, sokáig tanította Aleskát, a kapcsolatuk minőségét nem fejti ki.
  9. Peti: Puskás Peti, az énekes, aki még romkocsmákba is elvitte!
  10. Viktor: Facebookon szedte fel, de mivel nem értette a celeblétet, szétmentek.
  11. Márk: a könyv nagy nyitva hagyott kérdése.