Hollywood: karrier, pénz, csillogás. Legalábbis az amerikaiak szemében ez a három szó a városrész nevének másodlagos jelentése. Itt kap lehetőséget a legtöbb színész arra, hogy igazi, vérbeli művésszé, elismert hírességgé váljon, nem csoda, hogy a legtöbben Los Angelesben próbálkoznak, bízva abban, hogy az amerikai álom az ő életükben is valósággá válik.

De azért ez, lássuk be, leginkább csak az általuk látott filmekben megy olyan könnyen. Manapság, ha valaki tényleg sikereket akar elérni, nem elég a tehetség vagy a protekció, legalább annyi befektetett munkára is szükség van. Meghallgatásról meghallgatásra járnak, várnak az áttörésre, valamire, ami mellett már nem lesz szükség semmi másra. Ugyanis, amíg nem kerülnek be a legfoglalkoztatottabb színészek körébe, és csak a háttérben meghúzódva várják, hogy olykor szerepet kapjanak egy-egy zs-kategóriás filmben, nem árt, ha esznek is valamit. Meg a számlákat sem árt kifizetni.

Ezért ezek az emberek másodállást vállalnak. Sokan étteremben dolgoznak, de már igencsak elterjedt, hogy ubereznek vagy lyfteznek. Vagy a kettőt egyszerre csinálják. (A Lyft az Uberhez hasonló fuvarmegosztó szolgáltatás az Egyesült Államokban).

A New York Times értesülései szerint az utóbbi két évben a színészek és egyéb művészek körében a fuvarmegosztás azért vált kiváltképp népszerűvé, mert rugalmas munkaidőben dolgozhatnak, ők osztják be az idejüket, így meghallgatásokra is van lehetőségük elmenni.

A 27 éves Krystel Harris színésznő is az uberezők közé tartozik. Azt mondja, sokáig vezető hosztesz volt három különböző étteremben, ez a munka pedig nem a rugalmasságról híres, és nem is könnyítették meg az életét.

Akkor hagytam fel az egésszel, amikor kirúgtak, amiért elmentem egy meghallgatásra

– teszi hozzá Harris.

Kollégája, Carlton Totten azt mondja, azért szeret fuvarozni, mert a cég elfogadja, hogy úgy néz ki, ahogy szeretne: a háromnapos szakállat az étteremvezetők nemigen kultiválják, vannak azonban meghallgatások, ahol kifejezetten borostás karaktert keresnek egy filmhez. Szerencsére a szőr autóvezetés közben nem akadály.

Totten azt is hozzáteszi, hogy az autózás más munkakörben is érvényesíthető, ilyen például a kézműves ételek kiszállítása, azzal ugyanis óránként 25 dollárt, azaz körülbelül 7200 forintot lehet keresni.

Kik még?

A nehezen érvényesülés nemcsak a számunkra kevéssé ismert művészek körében probléma. Scott Eastwood, Clint Eastwood fia hiába Clint Eastwood fia, mégis rászorult, hogy olyan munkát végezzen, amihez a világon semmi kedve nem volt. Ahogy már írtuk is, sokáig pultozott, hogy a meghallgatások mellett megéljen valamiből.  

Kim Kardashian más utat választott, ami a celebség felé vezette, de azért neki is kellett átlagemberekhez hasonló munkát végeznie: Paris Hilton asszisztenseként kezdte, mielőtt elismert... celeb lett.

Az egyik legtöbb kulimunkát elvégző színésznő azonban kétség kívül Whoopi Goldberg, aki szextelefonos, kőműves és hullaházi sminkes is volt, mielőtt elismerték volna tehetségét.

Egy korábbi cikkünkből pedig az is kiderült, hogy Hugh Grant a fulhami focipálya kertészének segédje volt, Natalia Vodianova pedig édesanyjával árult gyümölcsöt a piacon.

A művészek nagy többsége tehát kénytelen mással is foglalkozni, mielőtt a szerepek jönnének maguktól, csak kérdés, addig is mire hajlandók. Manapság, úgy fest, az autóvezetés különböző műfajai tűnnek a legkényelmesebb megoldásnak.