A Tények híradósa 15 év után egy számára teljesen új formátumban lesz látható. Szeptember 5-én, a FEM3 életmódcsatornán indul beszélgetős műsora, a Micsoda nők! Várkonyi Andreával, amiben aktuális témákat fog megvitatni három női-, és egy-egy férfivendéggel. Eddig nem volt lehetősége véleményt formálnia a képernyőn keresztül, csak élettársa, Bochkor Gábor reggeli megszólalásaiból ismerhettük kettejük hétköznapibb oldalát, de most Várkonyi Andrea is megmutatja eddig kevésbé ismert énjét, és véleményt formál az aktuális témákban. A politikában nem, attól abszolút mentes lesz a műsor. 

Milyen érzés ennyi év után most egy teljesen más műsort csinálni?

Össze sem lehet hasonlítani a kettőt. A nézőknek úgy tűnhet, hogy ez a beszélgetős stílus nekem teljesen új. 15 éven keresztül sokan csak annyit láttak belőlem, hogy ülök a kamerával szemben egy asztal mögött és bemondom a híreket. Emiatt azt hiszik, hogy én egy kétdimenziós figura vagyok, de nem. Eddig csak Gábornak [Bochkor Gábor, Várkonyi Andrea élettársa - a szerk.] volt lehetősége, hogy mindenféle témában véleményt formáljon, most viszont én is megmutathatom egy másik oldalamat, mert van hangom, amit merek is használni.

Ha már Bochkor Gábornál tartunk, hogyan érintenek téged azok a rádióban ejtett megjegyzései, amik az egész országot megosztják?

Többször volt, hogy amikor bejöttem dolgozni, akkor a kollégák már a folyosón mondták, hogy a Gábor elmesélte a rádióban, hogy éppen mit csináltam otthon. Most viszont itt a lehetőség, hogy visszavágjak.

De mi van az olyan dolgokkal, amik tényleg kiborítják a fél, ha nem az egész országot, amikor olyat mond, hogy Pierce Brosnan felesége elhagyta magát, kicsit meghízott, amit egy szerető feleség nem engedhet meg magának.

Na, igen. Alapvetően nem szólunk bele egymás munkájába, mindegyikünk azt csinál, amit akar. Neki valahol ez is a feladata, hogy megosztó legyen, nem pedig az, hogy mindenben egyetértsen a többséggel, ezért sokszor még rá is tesz egy lapáttal és kicsit provokálja a hallgatókat. Ebben az esetben is teljes mértékben felvállalta amit mondott, de azt azért hozzátenném, hogy ha nem is a szövegkörnyezetből kiragadva, de leírva, a szóban elhangzó hangsúlyozások nélkül teljesen máshogy hatottak a szavai. SMS-ezés közben is nagyon jól félre lehet érteni a másikat. Ez az eset is pont ugyanolyan.

Ha legközelebb hasonlót mondd, amit szintén felkap a média, akkor azt megvitatod a műsorban?

Végülis, miért ne. Ha olyat mond, ami a műsor szempontjából is érdekes és megvitatható, akkor nem hunyhatunk szemet fölötte. Attól, hogy a párom, még nem fogok kivételezni vele ebből a szempontból. 

Honnan jött a műsor ötlete?

Teljesen váratlanul, a nyár közepén hívott a programigazgató, hogy szeretnének egy női beszélgetős műsort, aminek engem képzeltek az élére. Azért is ért meglepetésként a megkeresés, mert addig arról volt szó, hogy egy, a Naplóhoz hasonló műsort indítunk.

Nem bánod, hogy végül nem jött össze?

Nem, mert az nem lett volna akkora elszakadás a híradótól. Ha meg már váltunk, akkor váltsunk rendesen. Egyből elkezdtem azon gondolkodni, hogy milyen beszélgetős formátum lenne az, ami illene hozzám. Belevetettem magam, megnéztem több külföldi példát, és ennél maradtunk, hogy egy hetente jelentkező 50 perces műsor lesz, három (adásonként más) női vendéggel és egy-egy (az adott témához köthető) férfi meghívottal.

A vendégek alatt celebeket vagy szakértőket értesz?

Mindkettő vegyesen. De a hírességek között leginkább olyanokra kell gondolni, akiket nem látni minden nap a képernyőn. Sőt! Előfordulhatnak civilek is a stúdióban, akik valamiért különlegesek, vagy olyan történetük van, ami érdekes lehet a nézőknek.

Az első adásban az Olimpiáról, valamint az iskolakezdésről lesz szó, amit az eddig megszokottaktól eltérően fogunk feldolgozni, nem úgy, hogy megint milyen nehéz az iskolatáska, és milyen rossz az oktatási rendszer, mert ezt évi 27-szer feldolgozzák különböző módon. Előbbi miatt Imre Géza lesz a meghívott vendégünk, de feltűnik majd Ambrus Attila is. A beszélgetőtársaim pedig Hevesi Kriszta, Majoros Hajnalka és Kormos Anett lesznek.

Folytatod a tanulmányaidat, felvettek pszichológia mesterképzésre, itt a műsor is. A laza, munkamentes nyár után jó sűrű lesz ez az ősz. Hogy fogod majd összeegyeztetni a teendőidet?

15 éven keresztül szinte semennyire se voltam jelen a hétköznapokban, mert a délutánokat a TV2 székházban töltöttem. Most lesz egy kis szabadidőm, tudok a gyerekemmel lenni és családi programokat szervezni. Az egyetemet levelezőn csinálom, így ez sem borítja fel az életünket. Inkább a szellemi átállás az, ami számottevő, hogy mindig mindenre figyelni kell, hogy mi lehet jó téma a műsorban. Plusz a Micsoda nők! esetében több feladatot látok el: kiveszem a részem az háttérmunkálatokból is: szerkesztésből, a vágásból, mindenből.

Nem csak műsorvezetőként ülök ott a vendégekkel szemben és csak bedobom a témákat, amiket ők meg jól kibeszélnek, hanem moderátorként viszem a témát előre úgy, hogy közben véleményt formálok a szorosan kapcsolódó élettapasztalataim elmesélésén keresztül. Sőt! Az egyetemen szerzett tudást is kamatoztathatom, hisz ismerek olyan trükköket, amikkel hatásosabban előhívhatom a meghívottakból azokat a történeteket, amiket nem feltétlenül osztanának meg.

Ebben látod a jövődet?

Abszolút. Nagyon szeretnék a pszichológiával foglalkozni. Nem azért vágtam neki, mert meguntam itthon a kertészkedést, aztán gondoltam egyet, hogy akkor elmegyek egyetemre. Nem véletlenül kezdtem el. A későbbiekben nagyon szeretnék terápiákat, kurzusokat tartani, és az emberekkel ilyen szinten foglalkozni.