A tehetségkutatók sokféle embert vonzanak: vannak ugye a feltűnési viszketegségben szenvedő, nettó idióták, akiken egy ország röhög vagy éppen sír kínjában; vannak a valóban tehetséges énekesek, akik lazán eljutnak a döntőig, és vannak azok a furcsa kivételek, akik már korábban is ismert sztárok voltak itthon, mégis valamiért úgy gondolják, hogy újra kell indulniuk egy ilyen tévés sztárcsinálóban. 

Nemrég az X-Faktor egyik előválogatásában egy nagyon kínos és nagyon szomorú videóban láthattuk, ahogy Mohaman, az egykori tinikedvenc Happy Gang énekese egy ország előtt lejáratja magát.

Nem ez volt az első eset, hogy egy korábban már országos hírnevet szerzett énekes újra indul a sztárrá válás útján, összeállításunkban bemutatunk néhány példát a tehetségkutatók elmúlt éveiből.

Fatima

A Fekete Vonat énekesnője, Mohamed Fatima hosszú évek hallgatása után, 70 kilótól megszabadulva és egy németországi kitérő után tért vissza a nyilvánosság elé a 2012-ben indult a Voice tehetségkutatójában, ahol Caramel lett a mentora. A comeback egyáltalán nem sült el jól, a több éves színpadi és szórakoztatóipari tapasztalattal bíró énekesnő hisztizett és nyegle volt a próbákon, majd úgy viselkedett az élő adásban, mint egy kezdő, ki is esett a műsorból.

Király Viktor

Király Viktor 2008-ban megnyerte a Megasztár-t, majd tavaly ősszel az amerikai The Voice színpadán tűnt fel, bár azért ez nyilván egy egészen más dimenzió, mintha egy újabb hazai tehetségkutatóban próbálkozott volna. Ha úgy vesszük, ebben a listában tulajdonképpen üdítő kivétel Király Viktor szereplése, hiszen ő egészen az élő adásig jutott. A zsűri imádta, a külföldi sajtó is szépeket írt róla, de végül nem jutott be a legjobb 12 énekes közé. Bár elmondása szerint ő elérte, azt amit akart és nagy önbizalmat adott neki a műsor.

Czerovszky Heni

Fatima mellett egy jól ismert hang is indult a Voice első évadában, csak hát sokan nem tudták, hogy ismerik ezt a hangot. Ő volt Czerovszky Heni, aki a kilencvenes években rengeteg hazai együttesnek kölcsönözte a hangját (és mint utólag kiderült, szép nagyot bukott ezen). Heni aztán sok produkcióban énekelt a háttérben vokalistaként, de 2013-ban valamiért úgy érezte, hogy eljött az idő kiállni a színpad közepére. Ez sajnos nem jött össze, a közönség se nagyon szerette és a nagy magyar zenei szakma is támadta őt a tehetségkutatós szereplés miatt.

Fehér Adrienn

Fehér Adrienn a Voice tehetségkutatóban vált országosan ismertté, de nem ma kezdte a pályáját, korábban gyermekkórusban énekelt, konzervatóriumba is járt, majd színészi iskolában diplomázott. Az Emerton-díjas színésznő és énekesnő is úgy próbálta ki magát a 2012-es Voice sztárcsinálóban, hogy már túl volt egy hasonló megmérettetésen – egy évvel korábban a Singer Street nevű a capella formációjával megnyerték az egyik legnevesebb nemzetközi a capella versenyt Ausztriában. Az énekesnő el is jutott a Voice elődöntőjéig, csakhogy közbejött egy tajvani énekverseny, ami pont egybeesett a TV2 egykori műsorának próbáival. Végül a magyar műsorból neki kellett távoznia, viszont a 2012-es tajvani versenyt megnyerte.

Real Action - Attraction

A kilencvenes években a Hip Hop Boyz tagjaként nagy sikereket elérő Real Action (polgári nevén Szűcs Zoltán) három éve az Attraction nevű tánccsoportjával megnyerte a Britain's got talent című műsort, ennél nagyobb sikert talán nem is lehet elérni egy ilyen formációnak. Az egykori breaktáncos által alapított árnytáncos látványszínház megnyerte a győzelem után az egész világon keresett produkció lett, még II. Erzsébet brit királynő előtt is szerepeltek és Las Vegasban is felléptek.
  

Rippel testvérek

A Rippel Ferenc és Rippel Viktor alkotta testvérpár 2013 tavaszán már befutott artistaként, többszörös Guinness-rekorderként indult a Tú si que vales nevű tehetségkutatón (a Csillag születik spanyol verziójában). A fiúk végül meg is nyerték a versenyt és 30 ezer euróval is gazdagabbak lettek, ráadásul rajongók hadával növelték az őket eddig is elismerők táborát. Az ő példájuk is mutatja, hogy a komoly szakmai múlttal bíró előadóknak nemcsak beégni lehet egy ilyen versenyen.

Zsolti

Zsolti, polgári nevén Kassai Zsolt az X-Faktorban nagy sikerrel szerepelt Non Stop együttes szájdobosaként indult. Ebben a zenekarban szerepelt Solti Ádám, aki a Barátok Közt sorozat nézőinek lehet ismerős, hiszen ő alakítja Ádámot. Zsolti azonban kivételesen nem egy tévés tehetségkutatón, hanem a Ki Mit Tube online tehetségkutatón tette próbára magát.