Több mint egy évtized után a semmiből, egyszer csak feltűnt Stanley Kubrick ikonikus filmjének színésznője. Dr. Phil, Amerika legismertebb tévés pszichológusa készített vele interjút november 18-án, és az elhangzottak alapján lehet aggódni Shelley Duvallért.

Olyanokat mondott, 

  • hogy Robin Williams nem halt meg, csak alakváltó lett,
  • továbbá állítja, hogy Nottingham bírója - a Robin Hood fiktív karaktere - megfenyegette őt,
  • valamint egy búgó, berregő korong van a lábában.

Az interjú még Stanley Kubrick lánya érdeklődését is felkeltette, aki egyből csinált is egy adománygyűjtő oldalt, ahol pár nap alatt 22 ezer dollár jött össze. Így szeretné elérni, hogy Duvall megfelelő kezelésben részesüljön.

Szép gesztus, de nem mellékes, hogy Stanley Kubrick elég durván bánt Duvallal a Ragyogás forgatása alatt. Ez abból a szempontból visszás, hogy most Vivian Kubrick kegyetlenséggel vádolja Dr. Philt, amiért leközölte a színésznővel az interjút, amelyből kiderül, hogy valami nagyon nincs vele rendben.

A filmet több Arany Málnára is jelölték, egyrészt a rendezésért – igen, Stanley Kubrick munkáját ennyire rossznak tartották –, valamint Shelley Duvall alakítása is a legrosszabbak közé került.

Jack Nicholson amúgy Jessica Lange-t akarta a szerepre, de Kubrick ragaszkodott Duvallhoz. A Stanley Kubrick: Egy élet a film tükrében című dokumentumfilmből kiderül, hogy a rendező teljesen máshogy bánt a színésznővel, mint mondjuk a főszereplővel, Jack Nicholsonnal.  Amíg a két férfi jól kijött egymással, annak ellenére is, hogy rengetegszer újra kellett írni a forgatókönyvet, aminek következtében percekkel a felvételek előtt kellett megtanulni a szövegeket, addig Duvallal teljesen más volt a helyzet. Az egy dolog, hogy egy csomó jelenetet kivágtak, amiben benne volt, de a legendás baseballütős képsorokat 127-szer vették újra, ami ezzel be is került a Guinnes Rekordok könyvébe.

Egy másik dokumentumfilmből, a Making The Shiningból az is kiderül, hogy a rendező durva lelki terrorban tartotta a színésznőt. A stábból senki sem szimpatizálhatott Duvallal. Sőt, a rendező azt tanácsolta mindenkinek, hogy ne is figyeljenek rá, a munkáját meg aztán semmi esetre se dicsérjék. Így nem csoda, hogy Duvall fél napokat is átsírt. 

Az alábbi jelenetet három napig tartott felvenni, és 60 ajtót használtak el összesen.

Állítólag az itt látható hisztérikus pánik és könyörgés nem a filmbéli karakterből jön, hanem a színésznőtől. Ezt megerősíti egy interjúból vett részlet, amiben Jack Nicholson a következőt mondja.

A legkeményebb színészi munka, amit valaha láttam.

Állítólag egy idő után még a meleg vizet is elzárták a nő szobájában, mert Kubrick azt akarta, hogy Duvall mindig fázzon és remegjen felvételekkor. 

A method acting keretein belül ez akár elfogadható lenne, ha valaki tudatosan csinálja magával, hogy a szerep kedvéért teljesen átszellemül az adott karakterré, mint Christian Bale, Daniel Day-Lewis vagy Shia Labeouf, de ilyen módszerekkel belekényszeríteni ebbe az állapotba illetőt, már más dolog.

A Ragyogás után nem is vállalt/kapott meghatározó szerepeket, 2002-ben pedig Texasba költözött és teljesen visszavonult. Az biztos, hogy nagy hatással volt rá az, ahogy Kubrick bánt vele, így nem kizárt, hogy a több mint 25 évvel ezelőtti forgatáson elszenvedett lelki terror miatt (is) került ilyen mentális állapotba.   

(Us Magazine, Moviepilot)