Az elmúlt időszakban számos híresség karrierjének beéréséről beszélhettünk, például Emma Stone a tinifilmesből Oscar-díjas hollywoodi sztárrá nőtte ki magát.  

De ne feledkezzünk el arról, hogy vannak olyanok, akik egyik napról a másikra eltűnnek, és néha nem is térnek vissza soha többé a rivaldafénybe. 

Például Tom Cruise-nak is nagyon komolyan meg kellett küzdenie azért, hogy újra olyan A-listás színész lehessen, mint amilyen manapság, de még így is néha melléfog és bevállal olyan kevésbé sikeres produkciót, mint a Múmia rebootja.

Ha már itt tartunk, hangzatos példa lehet:

Brendan Fraser

Aki a 90-es években igazi gigasztárnak számított, aztán egyre cikibb szerepekkel egyre kevésbé vált már be a kasszáknál. 

Kezdetben középszerű tini-vígjátékokban tűnt fel Pauly Shore-ral az oldalán (vagy fordítva), leginkább a kimunkált testű, melegszívű, de nem túl eszes karakterkörben ért el sikereket. 

Egyértelműen a 90-es évek végén vált világsztárrá a Múmia mozisorozatnak hála. Az is megismerte, aki nem akarta és valahol az áldásos nagy költségvetésű kalandfilm a vesztét is okozhatta.

Igaz, még az alsópolcos filmekbe kerülés előtt, 2008-ban megkapta a - 100 millió dollárt érő - Utazás a föld központja felé című film főszerepét , de a mozi az akkor még különlegességnek számító  3D-s megoldás ellenére is bukás, és Fraser zuhanórepülésének motorja is volt. A bukás ellenére sem maradt tétlen, de a felszínen maradásért cserébe (legalábbis ami az amerikai közönséget illeti) mindenben szerepet vállalt, ami csak szembejött vele, például a Drágám add a rétedet című, nem véletlenül a homályba vesző opuszban.  

Egyes rajongói teóriák szerint az egész azért alakult így, mert Frasernek elege lett az őrületből és bár szeretett filmezni, a nagy felhajtástól meg akart szabadulni, így feladta sztárságát a nyugalomért cserébe.

Mások pusztán azzal indokolják eltűnését, hogy a 90-es évek hőseinek az ezredforduló után befellegzett, gondoljunk csak bele, mikét csúszott le például Mel Gibson is (bár az ő esetében szerepet kapott egy másik körülmény is).

Mostanában kisebb TV-s epizód szerepeket vállal, mint a Viszony, Trust és a Texas felemelkedésének egy-egy része, az pedig, hogy mi történhetett a karrierjével, csak ő maga tudhatja.

Mindenesetre a régi csillogás már nagyon messzinek tűnik.

Wesley Snipes

Anno minden jelentősebb akcióban benne volt, a 80-90-es évek izomszagú mozijainak egyik fő alkotóelemeként. Aztán a Penge sorozattal komoly pénzügyi sikereket is elért.

Az ő esete annyiban más, hogy konkrét oka van az eltűnésének, méghozzá nagyon prózai: adócsalás miatt 28 hónapig börtönben ült

Később sérelmeit Larry King műsorában tette közzé, nem titkoltan hírverés céljából,  ahol arról beszélt, hogy egy adócsaló szervezet szellemi irányítójaként kezelték, illetve az O.J. perrel párhuzamot vonva, arról is beszélt, hogy az esküdtek közül páran már a per kezdete előtt elítélték. 

2014-ben a The Expendables - A feláldozhatók harmadik részében próbált visszatérni, de korábbi sikereit nem sikerült újraélesztenie.  

Nicholas Cage

Francis Ford Coppola unokaöccsét sokan ki nem állhatják, sőt, egyes rossz nyelvek szerint, Hollywood komolytalanságának egyik ékes bizonyítéka, hogy belőle sikeres színész lett.

Annyi azonban tény, hogy pár évtizeddel ezelőtt igazi blockbusterkben szerepelt, mint A szikla, Ál/Arc, Con Air, sőt még David Lynch Veszett a világjában is egész jó karaktert hozott. 

A szellemmé lényegülés időszaka, ironikusan a Szellemlovas után kezdődött. Ugyan a film után is szerepelt nagy projektekben, de valahogy az addig sikert fémjelző neve már nem csengett olyan jól, mit korábban. Az tagadhatatlan, hogy a fent említettekhez képest jóval több felkérést kap még ma is (2017-ben legalább 7 filmben szerepel, vagy fog szerepelni), de az átütő siker már nem érkezik olyan könnyedén, mint karrierje csúcsán. 

Akadnak kisebb összeesküvés elméletek is megingott karrierjéről. Egy seattle-i férfi azt állítja, hogy Cage azért lett sikertelen, mert el akar tűnni, ugyanis nem egy hétköznapi halandó, hanem egy több száz éves vámpír. Az elmélet szerint Cage 75 évente cserélgeti személyazonosságát. Az elmélet egy 1870-ben készült fotóra alapozza elméletét, amin - a feltevés szerint - Cage látható. A fotó egy polgárháborús albumból származik.

Annyi biztos, hogy anyagi nehézségekkel küzd, amiért leginkább magát okolhatja, ugyanis esztelen költekezései miatt teljesen csődbe ment, és azóta is gyakorlatilag azért szerepel bármiben, hogy fennálló tartozásait kezelni tudja (érdekes párhuzam, hogy Johnny Depp is hasonló gondokkal küzd, és nagyon jó barátok). 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Gigasztárok, akik mára teljesen köddé váltak

Nincs is annál szomorúbb, ha egy valamikori világsztár elfeledve búslakodik valami Zs-kategóriás produkció díszletei közt.

35 · Jul 01, 2017 08:46am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments