Egy ország közbiztonsága szempontjából fontos és nagyban meghatározza azt az állam polgárainak szubjektív közbiztonságérzete. Az pedig akkor igazán jó, ha a rendőrség kiemelt ügyekben jelentős eredményeket tud felmutatni. Vannak ilyen történetek, így év vége felé három olyan bűnügyet elevenítünk fel, amelyet megoldottak.

Kőbányai prosti gyilkosság

A 18 éves L. Brigittát tucatnyi késszúrással ölték meg Budapesten a X. kerületben. Holttestét március 4-én 6 óra 55 perckor járókelők fedezték fel. A nyomozás kiderítette, hogy a lány, noha szakiskolai tanuló volt a gyilkosság előtt prostituáltként is dolgozott. A rendőrség tizenegy nappal később Balassagyarmaton elfogta Gy. Attilát, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő követte el az emberölést. A nyomozás adatai szerint a lányt a férfi az általa vezetett gépkocsiban ölte meg, majd a Zágrábi utcánál kilökte az utcára.

A kriminalisztika ebben az esetben is ismételte önmagát, újra előfordult az, ami sok gyilkosságnál: nem sokkal a bűncselekmény elkövetése után a rendőrök ellenőrizték a tettest, tetteseket, de szabadon távozhattak. Így volt ez például a Bene-Donászi ügyben, a Magda Marinkó sorozatgyilkosság esetében, aztán a móri mészárlást követően.A kőbányai gyilkosság feltételezett tettesét a rendőrök Rétságnál a bűntett napjának hajnalán 5 óra 10 perckor közúti ellenőrzés során igazoltatták. Az általa vezetett autó belseje véres volt, és a rendőrök elfogadták a sofőrnek azt a magyarázatát, hogy felvágta az ereit, ez az oka a sok vérnek. Akkor elfogadták. A helyi zsaruk. Ám a fővárosi nyomozók számára ez a tény sokkal többet jelentett. A gyilkosság feltételezett tettesét. Március 15-én a gyilkosság gyanújával őrizetbe vették a balassagyarmati Gy. Attilát, aki beismerő vallomást tett.

Érdi darabolós gyilkosság

Két évvel ezelőtti darabolós gyilkosság tetteseit fogta el a rendőrség 2014. június 27-én. A gyilkosság Érden történt, a tragédia több ok miatt is hátborzongató. Egyrészt azért, mert a tettesek elfogásuk után nem tudták megmondani a nyomozóknak, hogy ki az áldozat, noha már korábban is ismerték, csak éppen a nevét nem tudták. Ugyanakkor az egyik gyilkos ez év áprilisában egy helyi kocsmában részegen kotyogta ki ivócimboráinak, hogy mit is tettek korábban, ea cimborák egyike pedig értesítette a rendőrséget. Így buktak le. A történet végtelenül banális ugyanakkor kegyetlen.

Két férfi, D. Béla és J. Imre szerette az alkoholt. Megismerték R. Jenő 28 éves fiatalembert, és többször együtt szórakoztak. A végzetes napon is együtt italozott a három férfi, amikor összevesztek valamin, és a vita hevében először ütni, majd fojtogatni kezdték fiatalabb társukat. Később már egy kővel vagy téglával ütlegelték, végül a fejsze is előkerült. Aztán a holttestet egy talicskába tették, hogy megfelelő helyszínt találjanak az elrejtésére. Ezt végül egyikük házának kertjében találták meg, ott ásták el. A férfi rokonai két évig mit sem sejtve az elásott áldozatról nap, mint nap ott jártak a holttest felett. Akinek személyazonossága csak úgy derült ki, hogy a környéken eltűnként keresett férfiak fotóját megmutatták a gyilkosoknak, akik az egyik fotóra rámutattak: ő az áldozat.

Margit körúti gázolás

„Egyszerű” közlekedési afférnak indult: 2014. augusztus 17-én egy baleset miatt állt le a közlekedés kora este a fővárosban a Margit körúton. A Kis Rókus utca és Margit körút kereszteződésében egy BMW és egy Volkswagen ütközött össze. A szemtanúk szerint a BMW már korábban nagy sebességgel a villamossíneken haladt, így a Volkswagen el sem tudta kerülni a csattanást. A VW vezetőjét a mentők kórházba szállították. Az augusztus 17-i baleset azért kapott nagyobb médiafigyelmet, mert a fekete BMW-vel közlekedő 31 éves Cs. István nem egyszerűen belehajtott a kereszteződésben a szabályosan odaérkező Volkswagenbe, hanem utána el is menekült a helyszínről. A férfi egyszerűen kiszállt a járművéből, komótosan bezárta azt, majd segítségnyújtás nélkül, kényelmesen elsétált a helyszínről. A kiérkező rendőrök a rendszám alapján megállapították, hogy a BMW tulajdonosát egy korábbi hasonló ügy miatt már eltiltották a vezetéstől. Csakhogy a férfinak nyoma veszett. Eltűnt. Sem a lakhelyén, sem azokon a helyeken nem akadtak a nyomára, ahol rendszeresen megfordul.

Talán nem véletlenül tűnt el, hiszen volt egy korábbi hasonló ügye. Ráadásul ugyanazzal a gépkocsival. 2010 novemberében egy idős házaspárt ütött el egy BMW Budán. És nem akárhol. Egy buszmegállóban. A házaspár csak azt látta, amikor félre fordultak, hogy a járdán egy autó halad feléjük, majd minden elsötétedett. Mindketten nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek, a férfinak eltört egy csigolyája is, feleségének pedig a lába. Kórházba került a gépkocsi vezetője, aki Cs. István volt, mivel a járdán nekiütközött az oszlopnak és ő is megsérült. A férfi a rendőrségen azt vallotta, hogy első emlékképe a balesetről a „kinyílt légzsák látványa”, vagyis nem emlékszik arra, mi történt előtte. A szakértők azt valószínűsítették, hogy „mikroálom állapotában lehetett”, vagyis valamiért elaludt vezetés közben. A rendőrség egy év nyomozás után azt állapította meg, hogy nem lehet feltárni, a gyanúsított milyen okból haladt fel a járdára és ütötte el ott a gyalogosokat. Jogosítványát ennek ellenére bevonták. Ezért nem vezethetett volna a Margit körúti baleset idején.

A rendőrség végül augusztus 23-án egy XXII. kerületi lakásban elfogta Cs. Istvánt, majd a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.