Ez a történet minden szülő rémálma. 1979-ben, Manhattanben iskolába indult egy hatéves kisfiú, Etan Patz, de soha többé nem látta senki. Az iskolabuszig már csak kevesebb mint 50 métert kellett volna megtennie, mégsem jutott el aznap a suliba. Az első hibát tanára követte el, aki nem szólt a szülőknek, így ők csak délután tudták meg, hogy középső gyermekük eltűnt. Egészen 2012-ig nem lehetett tudni, mi történt vele, feltételezett gyilkosa – aki tettét beismerte, majd vallomását visszavonta – hamarosan bíróság elé áll, már az esküdteket válogatják a tárgyalásra.

Az ügy érdekessége, hogy a vádlott, Pedro Hernandez nemrég került csak képbe, az esetet megoldani akaró nyomozók, ügyészek évtizedeken át dolgoztak azon, hogy egy másik férfi, a pedofil Jose Antonio Ramos ellen vádat emelhessenek.

A leghíresebb eltűnt amerikai gyerek

Till Tamás

Magyarországon Till Tamás rejtélyes eltűnése a mai napig téma. A kisfiú 2000 májusában, akkor 11 évesen tűnt el, az egyetlen nyom, ami maradt utána, sérült biciklije volt. A szülei sosem adták fel, a mai napig hazavárják, nemrégiben még új szobát is kapott a rég nem látott gyerek.

Etan Patz sztoriját minden amerikai ismeri. Az ő eltűnése változtatta meg azt, ahogy az eltűnt gyerekek után ma nyomoznak, az ő esetének köszönhető, hogy az emberek sokkal jobban figyelnek az ilyen ügyekre, és az ő elrablása után kezdtek el rettegni a szülők igazán.

A fotográfus Stanley Patz és felesége, az óvónő Julie Patz New York-ban, Manhattan Soho negyedében nevelték három gyermeküket, Shirát, Etant és Arit. Az Etan eltűnését megelőző hat hétben az iskolabuszok sofőrjei sztrájkoltak, így a házaspár felfogadott valakit, hogy kísérje el a gyereket iskolába, de 1979. május 25-én erre már nem volt szükség, a sofőrök végre újra munkába álltak. Az akkor 6 éves kisfiú kikönyörögte, hogy hadd menjen egyedül az alig két háztömbnyire található buszmegállóba, de édesanyja azért egy darabig elkísérte. Amikor elváltak, Etannek már csak 45 métert kellett volna megtennie az iskolabuszig – anyja ekkor látta utoljára.

Tragikus, hogy a gyerek tanárnője, aki észrevette, hogy Etan nem ment aznap iskolába, nem hívta fel a szülőket, hogy megkérdezze, mi történt, ráadásul a szomszéd, aki rendszerint iskola után a saját gyerekével együtt Etant is haza szokta vinni, szintén nem kérdezte meg a szülőket, hogy hol lehet a gyerek, így ők csak délután tudták meg, hogy reggel 8 óta senki sem látta a kisfiút.

Az anya azonnal hívta a rendőrséget, és William Butler felügyelő vezetésével aznap este megkezdődött a keresés. A nyomozó azonnal megérezte, hogy a gyerek nem csupán elcsavargott, és nagy erőkkel kezdték meg a kutatást. Az egész környéket átkutatták, keresőkutyákkal járták az utcákat és a környező épületeket, Manhattan felett helikopterek köröztek. A rendőrség a tévén keresztül a lakosság segítségét is kérte, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, rengeteg fals hívás érkezett olyanoktól, akik látni vélték Etant, de egyik nyom sem bizonyult elég hihetőnek.

A sztori pár hétig még nagyon pörgött, Etan arcképével lehetett találkozni mindenhol, ő volt az első gyerekek egyike, akiknek a fotója egy tejesdobozra került. Nyom híján a rendőrség idővel félretette az ügyet, csak a nyitott akta maradt a gyerek után, és egészen 1982-ig nem történt semmi előrelépés. Ekkor tartóztattak le más ügyben Bronxban egy pedofilt, és úgy sejtették, köze lehet Etan Patz eltűnéséhez. Ez a férfi nem Pedro Hernandez volt.

Pedro Hernandez

Az ember, aki a fiú eltűnésének idején a közelben, egy kis boltban dolgozott, és most bíróság elé állhat, maga vallotta be a gyilkosságot 2012 májusában. Videóra rögzítették, ahogy férfi elmondta, hogy a fiúnak üdítőt ajánlott, így csalta le az üzlet alagsorába, ahol megfojtotta. Állítása szerint a kisfiú holttestét egy szemeteszsákba tette, és kirakta valahol az utcára.

Az ügyvédei szerint azonban a vallomás csak egy zavart, majdnem szellemi fogyatékosnak mondható férfi morbid képzelgése, amit nem szabad komolyan venni. Hernandez egyébként később – vélhetően ügyvédei tanácsára – visszavonta beismerő vallomását.

A védelem arra hivatkozik, hogy a vádlott IQ-ja alig 70 pont (az emberiség csupán 2%-ánál mérnek ennyit, a 100 alatti már az átlagosnál alacsonyabbnak tekinthető érték), és nehezen különbözteti meg a valóságot a fantáziálgatástól. A vádlott éveken át antipszichotikus szereket szedett, és skizotipikus személyiségzavart diagnosztizáltak nála. Egyáltalán nem mellékes körülmény, hogy a rendőrök csak hat órányi kihallgatás után ismertették vele a jogait. Az ügyvédei szerették volna, ha a korábban gyanús Jose Antonio Ramos is vallomást tesz az ügyben, de ezt megtagadta.

Jose Antonio Ramos

 A férfi, aki még 1982-ben keltette fel a rendőrség érdeklődését, és aki más molesztálási ügyek miatt került a képbe, akkoriban egy csatornában élt. A rendőrség átkutatta az itt tárolt holmijait, és rengeteg képet találtak kisfiúkról, akik Etanhez hasonlóan szőke hajúak, és kék szeműek voltak. A férfi tagadta, hogy bármi köze lenne a gyerekrabláshoz, de beismerte, hogy ismeri a nőt, aki a sofőrsztrájk idején kísérte a gyereket iskolába. A nő könnyek között mondta el, hogy valóban találkozgatott Ramos-szal, de rájött, hogy a férfi csak azért akart a közelébe kerülni, hogy molesztálhassa a kisfiát. Bizonyíték továbbra sem volt senki ellen.

1985-ben az ügy Stuart GraBois szövetségi ügyészhez került, őt az akkor még államügyészként tevékenykedő Rudy Giuliani azzal bízta meg, hogy bármi áron oldja meg az esetet, és biztosította, hogy ehhez minden lehetséges támogatást megad. GraBois újra elővette Ramos-t, aki akkor éppen szintén molesztálási ügy miatt töltötte börtönbüntetését. Kihallgatása közben a férfi megtört, és azt mondta, ő csalta el a fiút, de mivel nem jött össze vele semmi, elengedte. A rendőrök biztosak voltak benne, hogy a férfi hazudik, de semmi bizonyítékuk nem volt ellene. Teltek az évek, de GraBois nem vesztette szem el elől Ramos-t, mert meggyőződése volt, hogy a férfi rabolta el Etant.

Rainbow Family

A nyolcvanak években elég tevékeny volt egy new age-es/hippiszerű csoport, a Rainbow Family, rólukide kattintva olvashat bővebben. Az egyik gyűlésükön arra lettek figyelmesek, hogy Ramos Csillagok háborúja kártyákat, és játékokat osztogat a gyerekeknek. Mivel gyanúsnak találták, azonnal szóltak a csoport belső biztonsági szolgálatának, és megkérték a férfit, hogy távozzon, aki különösebb ellenállás nélkül ezt meg is tette. Két évvel később azonban újra feltűnt egy Rainbow Family találkozón, de ezúttal vele tartott egy szőke tinédzser fiú is. Annak ellenére, hogy ismét elzavarták, még több találkozóra is elment, így a csoport végül a rendőrséghez fordult.

Akkor még kicsúszott a kezeik közül, de két évvel később, más pedofil bűncselekményért ismét elítélték. Viszont még egy korábbi esetnél a csoport tagjai készítettek egy polaroidképet Ramos-ról és a tiniről, és ezt át is adták az ügyésznek. A fotót az FBI elemezte, megvizsgálták Etan szüleinek tinédzserkori képeit, és generáltak egy képet, hogy vajon hogy nézhet ki kamaszként Etan Patz. A polaroidkép, és a generált kép szinte ugyanazt az embert mutatta, de hamarosan kiderült, hogy a hasonlóság ellenére biztosan nem Etan volt a tinédzser, akit a pedofil Ramos társaságában láttak. Kiderült viszont az is, hogy ezt a gyereket is molesztálta, így GraBois legalább újra eltüntethette az utcákról a férfit, aki ezúttal 27 év börtönbüntetést kapott.

Később Ramos két cellatársa is állította, hogy beszélt nekik Etan Patzról, de amikor erről kérdezték, mindent letagadott. 2012-ben szabadult, de már a börtön kapujánál újra letartóztatták, mert az amerikai törvények szerint a szexuális bűnözők szabadulásuk előtt kötelesek megadni, hol fognak lakni, de Ramos egy olyan rokona címét adta meg, aki már rég nem lakik az adott címen, és hallani sem akar a férfiról. Ramos-t egyébként egy 2004-es polgári perben bűnösnek találták, az ítélet szerint köze lehetett Etan Patz halálához, és 2 millió dollár (kb 267 millió forint) megfizetésére kötelezték. Az ügyészek még ebben a hónapban döntenek arról, van-e elég bizonyíték Hernandez ellen, de megnyugtató válasz továbbra sincs, és nem is várható a kisfiú ügyében.

Etan Patz mindent megváltoztatott

A kisfiú 1979-es eltűnése előtt nem voltak gyerekek fotói tejesdobozokon, nem volt nemzeti nap az eltűnt gyerekekért, és nem volt olyan társadalmi összefogás, mint korábban. Etan Patz szülei a mai napig ugyanott élnek, ahol gyerekük eltűnésekor, és a telefonszámukat sem változtatták meg, de 2001-ben gyermeküket hivatalosan is halottá nyilváníttattták.