Vérbe fagyott, kizsigerelt állattetemek látványa fogadta a szarvaskői turistaút mellett az arra járó kirándulókat. Az  útszakasz mellett szétdobált állattetemek, belsőségek, kesztyűk, fólia jelezte, hogy korábban hajtóvadászat lehetett a helyszínen. Értesüléseinket a helyi önkormányzatnál is megerősítették, azonban kiemelték, hogy az említett vadásztársaság nem értesítette őket. 

„A hajtóvadászatról, melyet az Egerbaktai Vadgazdálkodási Társulás végzett 2014 december végén, az önkormányzatot nem értesítették, így mi sem tudtuk a lakosságot értesíteni" – válaszolta megkeresésünkre Szabóné Balla Marianna, Szarvaskő polgármestere.

Szabóné szerint ez azért történhetett, mert a korábbi polgármester tagja volt a társulásnak, ezért korábban sem jelentették be a hasonló eseményeket. 

(Úgy tudjuk továbbá, hogy a korábbi polgármestert hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése miatt jogerősen nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert az Egerbaktai Vadásztársaság gazdasági vezetőjeként nem tudott elszámolni a rábízott több milliós vagyonnal.)

Január elsején értesítették csak a polgármestert a szörnyű látványról a helyi lakosok, akik a szérűskerti részen sétáltak. Szabóné elmondta, azonnal a helyszínre sietett, ahol ő maga is szembesült a borzasztó látvánnyal. „Amikor kiértem, már több turista is volt a helyszínen, akik szintén elborzadtak, és nem leplezték felháborodásukat” – számolt be lapunknak a polgármester, aki azonnal hívta a vadásztársaság elnökét, Tóth Istvánt.

Az elnök úr beismerte, hogy valóban a társaság tartott hagyományos év végi hajtóvadászatot, azonban ő személyesen nem volt ott a helyszínen, így csak másnapra tud intézkedni. Így másnap, január 2-án is kimentem a helyszínre, hogy ellenőrizzem a munkálatokat, azonban ugyanaz a borzasztó látvány fogadott" – mondta el Szabóné. A területet végül csak január 3-án délutánra tisztították. 

Kerestük az ügyben az Egerbaktai Vadgazdálkodási Társulás vezetőjét, Tóth Istvánt is, aki csak annyit közölt lapunkkkal, hogy valóban hajtóvadászatot tartottak osztrák bérvadászoknak, ami este ért véget, de a területet később megtisztították, és nem akar jelenleg erről a témáról bővebben nyilatkozni, majd közölte, hogy a zsigereket táplálék céljából a vadászok sokszor a helyszínen hagyják, de valóban nem ott, és úgy kellett volna maradniuk. Ígérete szerint hamarosan bővebb információval szolgál majd. 

Lapunknak név nélkül nyilatkozó hivatalos vadászok egyhangúan felháborodtak a történteken. 

„Egy vadász ilyet soha nem tesz. Elképzelhetetlen, hogy ez olyasvalaki műve lehet, aki igazi vadász" – mondta forrásunk, aki felháborodott azon, hogy így a közvélemény is negatív színben tünteti fel a vadászokat, pedig  mint mondta  az ő munkájuk éppen egy terület természeti védelme, nem pedig a céltalan gyilkolászás. 

A vadászat minden mozzanatát szigorú szabályok határozzák meg, és attól nem lehet eltérni  a vadászatban résztvevők életének védelme, a vadgazdálkodás és a környezet védelme miatt. 

„Hajtásnál egyértelmű, hogy a területet ugyanolyan állapotban kell hátrahagyni, ahogyan az a hajtás előtt kinézett. A hivatalos vadászok sem egymásban, sem vadban, sem a területben nem tehetnek kárt. Pontosan tudják, mi a hajtás célja, milyen vadra mennek, hányan vannak a területen, mi az irány, hol vannak a hajtók, hol a vadászok stb., és a végén pontos vadelszámolás van: erre szolgál a teríték. Azt is pontosan meghatározzák, hogy a kizsigerelt állatok hulladékát hová kell elhelyezni, annak mi lesz a sorsa. Vannak esetek, amikor olyan területen hagynak állati hulladékot, és olyan módon, ami nem környezetszennyező, nem sért semmilyen "közerkölcsöt",  ám a kihelyezés arra alkalmas, hogy a vadak, rövid időn belül a maradékot eltüntessék. Szemét, állattetem a területen nem maradhat" –mondták az általunk megkérdezett szakemberek. 

A hajtás utáni állapotról készült felvételek a Facebook-ra is felkerültek, ahol már több százan osztották meg a borzalmas képeket. 

Az ügyben úgy tudjuk, eljárás is indult, ám pontos részletekről egyelőre nem kaptunk tájékoztatást a Heves megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságától.