100 kilós tüzérségi lövedéket találtak a Fővárosi Állat és Növénykertnél - értesült a Velvet. Úgy tudjuk, hogy feltehetően német vagy orosz bombáról van szó, mely miatt megközelítőleg 350 méter sugarú körben jelenleg is tart a terület kiürítése. 

Frissítés: Elszállítják és megsemmisítik a tüzérségi lövedéket, a terület lezárását feloldották – írja az MTI. Egy 203 milliméteres szovjet rombológránátot találtak kilőtt állapotban. Ezt a tűzszerészek rendőri felvezetéssel elszállították, és a honvédség robbantási területén megsemmisítik. 

Egy kiürítés krónikája

Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta korábban, hogy a kiürítési zóna egy lakóházat is érintett, az ott lakó 30 embernek melegedőbuszt biztosítottak. Továbbá érintette a tömegközlekedést és az Országos Gyógyintézeti Központot is. A betegeket egy másik szárnyba szálíltották át. Úgy tudjuk, a hatástalanítás ideje alatt a vasúti közledést is szüneteltették a szakaszon, a MÁV szerint az azóta újraindult vasúti közlekedés rendje estére állhat helyre. 

Információinkat a rendőrség is megerősítette: A rendőrség kiürítette a budapesti állatkertet és az Országos Gyógyintézeti központot, miután tüzérségi lövedék került elő földmunkák során kedd délelőtt a fővárosban, a Vágány utca 1. szám előtt – közölték az MTI-vel. 

Várkonyi Melinda elmondta: a rendőrség lezárta a Vágány utca és a Dózsa György út egy-egy szakaszát. Az érintett területen nem járhattak a Nyugati Pályaudvarról induló, vagy oda érkező vonatok sem. A lezárt területen a Budapesti Közlekedési Központ járművei sem közlekedhettek (ez a a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös és a 230-as autóbuszt, illetve a 75-ös és a 79-es trolibuszt érintette).

Az állatok az állatkertben maradtak – közölte a kommunikációs tiszt. Információinkat a kezdtekben nem tudta megerősíteni az állatkert szóvivője, mert mint mondta, őket hivatalosan nem értesítették akkor még. 

Késobb a Fővárosi Állat- és Növénykert a Facebook oldalán közölte, hogy biztonsági okoból kiürítik a területet: 

Mint kiderült, az Állatkertet 11 óra 43 perckor értesítették. A Blikk úgy tudja, hogy bár az állatokat maradnak, a gondozók mindent megtesznek, hogy biztonságba helyezzék őket. A szabad ég alatt lévőket behívták az állatházakba, hogy egy esetleges robbanás esetén védve legyenek a repeszektől. Ezután az állatházakat lezárták és a gondozóknak az Állatkert távolabbi részére kellett húzódniuk.

"Különböző katasztrófahelyzetekre vannak riadóterveink. Első az látogatók biztonsága, azután a többi ember – vagyis a park dolgozói – biztonsága, harmadik helyen vannak az állatok, negyedik helyen a vagyonvédelem" – mondta a Blikknek Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője, aki szerint ezek az irányelvek érvényesek világszerte az összes állatkertben.