Országszerte hatalmas károkat okozott a vasárnap éjjel érkező vihar. Több helyen még most is dolgoznak a tűzoltók - számolt be az MTI. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton elmondta, hogy vasárnap éjfélig mintegy 90 riasztást kaptak. Főként leszakadt faágak, valamint a hirtelen lezúduló felgyülemlett csapadékmennyiség okozott gondot. A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitiben például egy kempingben a nagy esőzés miatt többen hazamentek, másokat pedig az iskolában szállásoltak el. Több helyen épületek is megrongálódtak, köztük csaknem húsz lakóépület. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon 14 családi ház tetejéről sodort le cserepeket a szél. A vihar során több településen volt áramkimaradás is. Szegeden pedig villámcsapás miatt gyulladt ki egy lakóépület. Hétfő hajnal óta újabb károkról érkeznek bejelentések, de személyi sérülésről nem tud a katasztrófavédelem. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki hétfőre. A felhőszakadás miatt a fővárosra és Pest megyére valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat. Emellett keleten helyenként még hétfőn is tartósan 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Így Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hőség miatt is másodfokú figyelmeztetés van érvényben.