Egy évi próbára bocsátással úszta meg N-P. Tibor az ellene indult pert, akit ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétsége miatt ítélt el első fokon a Kiskunhalasi Járásbíróság. A férfit a természetkárosítás bűntette alól felmentették. Az ügy a Kecskeméti bíróságon folytatódik, az ítélet nem jogerős.

A férfi ellen egy cikkünk nyomán indult eljárás, amiben megírtuk, hogy a P57 Hoodia néven kapható étrend-kiegészítő Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerhatóanyagot ( sibutramint)  tartalmaz, melynek forgalmazása Magyarországon tilos.

Azóta többször is elvégeztettük a vizsgálatokat különböző neten kapható termékekkel, és mindannyiszor bebizonyosodott, hogy az étrend-kiegészítők egy része sibutramint tartalmaz. A dolog pikantériája, hogy a termékismertető szerint a P57 Hoodia a Hoodia Goordoni kivonata, ez a növényt az országba behozni viszont csak bizonyos engedélyekkel lehetséges, ráadásul új élelmiszerként van számon tartva, ami azt jelenti, hogy biztonságos fogyasztására nem áll rendelkezésre adat. "így pozitív, közösségű szintű engedélyezés hiányában, jogszerűen nem forgalmazhatóak a hoodiát tartalmazó élelmiszerek – beleértve az étrendkiegészítőket is –, tekintettel arra, hogy azok veszélyt jelenthetnek a fogyasztók egészségére" – írta megkeresésünkre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az OGYÉI-nek 2008 óta nyolcféle hoodia tartalmú étrendkiegészítőt jelentettek be, melyek mindegyikét kifogásolta az intézet, mert a termékekben felhasznált kaktusz új élelmiszer státusza miatt fogyasztása közegészségügyi veszélyt rejt magában. „Arról nincs információnk, hogy a Hoodia P57 termék szintetikus gyógyszerhatóanyagot tartalmaz" – válaszolta megkeresésünkre a hivatal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig mindössze annyit közölt, hogy 2014-ben a NAV nem foglalt le Hoodia terméket, amely a korábbi sikeres felderítő-tevékenységnek is köszönhető.

Ehhez képest ezek az étrend-kiegészítők a mai napig elérhetőek az aukciós oldalakon.