2015. áprilisában egy férfi Pákán találkozott ismerősével, aki egy működőképtelen mobiltelefont vett tőle ezer forintért és ez indította el a pénzhamisítós lavinát. A vevő gépkocsijának kesztyűtartójából előkerült négy darab húszezer forintos és két darab tízezer forintos bankjegynek látszó papírdarab, amelyeket a férfi korábban a szemétben talált, és amelyeknek egyik oldala fehér, míg a másik oldala színes nyomtatón készített másolat volt. A későbbi pénzhamisítónak ez szöget ütött a fejébe és előállt a nagy tervvel.  Elkérte a másolatokat, majd pákai otthonában egy nőismerőse jelenlétében a fehér felükön összeragasztotta őket, a szélüket pedig ollóval egyenesre vágta. Az így elkészített két darab húszezres és egy darab tízezer forintos bankjegyutánzatok közül az egyik húszezer forintos és a tízezer forintost eltette, majd a nővel elindult Kisszigetre, hogy az utánzatokat beváltsák.

A tízezres utánzatot átadta a nőnek, aki az egyik ismerősével kisebb címletekre akarta felváltatni. Az ismerős fia azonban felismerte, hogy a bankjegy hamisítvány, így az visszakerült a férfihez. Ezt követően a férfi a pákai kocsma közelében egy másik ismerősével találkozott, aki számon kérte, hogy korábbi kisebb tartozását mikor fogja megadni. Ekkor eszébe jutott a remek ötlet és  tízezer forintos bankjegyutánzattal rendezte tartozását, sőt azt mondta alkalmi hitelezőjének, a szomszédos kocsmában váltsa fel, vonja le a tartozást, a többit pedig adja vissza. Az ismerőse jóhiszeműen a tízezer forintos bankjegyutánzatot megpróbálta felváltatni, ahol a pultos észlelte, hogy a bankjegy nem valódi, ezért értesítette a rendőrséget.

A terheltek ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon.