A molesztálások óta először találkoztak nevelőjükkel azok a ma már huszonéves fiúk, akiket B. Tamás éveken keresztül megerőszakolt. A Fővárosi Törvényszéken hétfőn folytatódott annak a 39 éves férfinak a büntetőpere, aki a vád szerint kilenc évig kényszerítette szexre diákjait. Volt olyan fiatal, aki tíz év után sem nagyon tudta, hogyan beszéljen a történtekről. És volt olyan is, aki csak úgy volt hajlandó vallomást tenni, ha volt nevelőjét kivezették a tárgyalóteremből.

„szülinapodra megduglak″

A fiataloknak a legdurvább részletekről kellett beszélniük, és bár kérhették volna, egyikőjük sem akart zárt tárgyalást. A bíróság főként arra volt kíváncsi, hogyan közeledett feléjük a nevelő, és mire emlékeznek az évekkel ezelőtt történt molesztálásokból.

A vádirat szerint a férfi az autójában, anyja angyalföldi lakásában, a gyerekotthonban, az intézet félreeső termeiben és az iskolai táborokban vette rá az akkor 8-12 éves gyerekeket a szexre. A most 22 éves Károly 13 éves volt, amikor a gyermekotthon szaunájában először kellett kettesben maradnia B. Tamással. A fiú szerint nevelőjük addigra már annyiszor bántotta a diákokat, hogy nem nagyon mertek ellenállni.

„Lekapcsolta a villanyt, és mondta, hogy maradjak, különben pofán ver. Erősen magához húzott... Amikor a nemi szervéhez ért a szám, öklendezni kezdtem, majdnem elhánytam magam. Aztán hanyatt fektetett, és ő csinálta nekem 2-3 percig, én meg sírtam. Ezután mondta, hogy takarodj fel a picsába. Azért küldött el, mert nem állt fel. Azt is megígérte, ha betöltöm a tizennégyet, akkor meg fog dugni″

– olvasta a bíró a fiú nyomozati vallomását, amit a tárgyaláson is fenntartott.

Károly néhány nappal születésnapja előtt megpróbált öngyilkos lenni, de a radiátor kiszakadt a falból, ráadásul egy másik nevelő észrevette, mire készült. Ezután B. Tamás még legalább harmincszor erőszakolta meg a gyereket, aki általában végigsírta az aktusokat.

függőség

Egy másik fiú mindössze 8 éves volt, amikor 2005-ben problémás gyerekként bekerült a XI. kerületi Kossuth Lajos Gyermekotthonba, ahol néhány hónappal később meg is környékezte a férfi.

Első alkalommal úgy történt, hogy behívott a nevelőszobába, megkérte, hogy toljam le a nadrágomat, és utána történtek a dolgok. Kézzel és szájjal elégített ki, aztán nekem kellett, de én csak kézzel akartam

– mondta a hétfői tárgyaláson a most 20 éves Krisztián.

A fiú még akkor sem tudott elszakadni a férfitól, amikor 2008-ban kikerült az intézetből. Hol volt nevelője írt diákjára, hol pedig a fiú kereste meg a férfit. De arra a kérdésre, hogy miért akart újra és újra találkozni B. Tamással, nem tudott válaszolni. Egy másik diák

nem tudta, és nem is gondolta, hogy baj lenne, hogy nevelője rendszeresen megerőszakolta, vagy arra kényszerítette, hogy előtte elégítse ki társait. 

Mint mondta, szerette a férfit, és hiányzott neki, miután B. Tamás 2009-ben a XI. kerületi gyermekotthonból átkerült a csepeli intézetbe.

9 év, 36 gyerek

Az első,  októberi tárgyaláson az ügyész nagyjából egy órán keresztül sorolta azoknak a fiúknak a nevét, akiket a férfi rendszeresen megerőszakolt. B. Tamás 2005 és 2009 között a XI. kerületi Kossuth Lajos Gyermekotthonban, 2009-től pedig a csepeli Burratino Iskola és Gyermekotthonban dolgozott gyermekfelügyelőként, utóbbiban testnevelő tanárként is, noha ehhez semmilyen végzettsége nem volt. Az ügyészség szerint

9 év alatt összesen 36 gyereket kényszerített szexre.

Bár minden a férfi kollégái előtt folyt, évekig senki nem vette észre, hogy a nevelő mit művel a kisfiúkkal. 2014 januárjában csak azért bukott le, mert két diák megelégelte B. Tamás érzelmi zsarolását, és feldobták a tanárt.

A fiúk a nevelő sportkörébe jártak bokszolni, de pingpongra váltottak volna, a tanár ezt viszont nem akarta.  A csepeli iskola vezetése egyébként arról sem tudott, hogy B. Tamás ellen kiskorú veszélyeztetése miatt korábban vádat emeltek, és már javában folyt a bírósági tárgyalása, amikor két éve szexuális erőszak miatt előzetes letartóztatásba került. A bíróság egyébként szerdán egyesítheti a két ügyet. 

 

még mindig ártatlan

Az, hogy B. Tamás valójában milyen módszerekkel manipulálhatta ezeket a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú gyerekeket, a szembesítéseknél jött ki a legjobban. Agresszívan igyekezett meggyőzni volt diákjait, hogy talán el kéne mondani az igazat,  merthogy ő senkit nem erőszakolt meg, és az intézetek  szervezeti felépítése miatt sem maradhatott soha kettesben a diákokkal.

A szaunában is legfeljebb kétszer tartózkodott, akkor is nagyobb fiúkat kísért le, és egyébként orvosi papírja van arról, hogy nem bírj a gőzt és a hőt.

A bíróság szerdán további sértetteket hallgat meg.