A Köpcös néven elhíresült mexikói drogbárót, Joaquín Guzmánt ugyan sikerült újra a rácsok mögé dugni, de így bőven maradt egy csomó olyan bandavezér, tömeggyilkos vagy terrorista, akik a mai napig szabadon kószálnak. A világ 10 legkeresettebb bűnözőjét a Mirror szedte össze.

A fent látható úriember nem más, mint a 44 éves Abu Bakr al-Baghdadi, az Iszlám Állam nevű szélsőséges terrorszervezet vezetője. A rejtőzködő életet élő iraki származású férfit az Egyesült Államok 2011 októberében könyvelte el terroristának, és 5 millió dollárt (kb. másfél milliárd forintot) ajánlott fel a hollétéről szóló információért cserébe. Úgy tudni, hogy tavaly csúnyán megsérült egy légitámadásban, de annyira azért nem, hogy vissza kelljen vonulnia. Most állítólag Szíriában van, ahonnan továbbra is irányítja a terrorszervezetet.

Ismael Zambada García

A mexikói férfi a Köpcös által vezetett Sinola bűnszervezet tagja, ami arról híres, hogy hatalmas mennyiségben csempész kokaint és heroint az Egyesült Államokba. Az El Mayo néven is futó 68 éves Zambadra Mexikó egyik legnagyobb hatalmú drogbárója. Az FBI őt is nagyon szeretné megtalálni, a nyomravezetőnek 3,5 millió dollárt (nagyjából egymilliárd forintot) ajánlottak fel. Zambada viszont igyekszik mindent elkövetni, hogy soha ne kapják el. Még egy plasztikai műtétet is bevállalt, hogy nyugodtan utazgathasson az országban. A Köpcös elfogása miatt sanszos, hogy egyszer majd a Sinola kartell élére állhat.

Ayman al-Zawahiri

A karrierjét szemsebészként kezdte, de aztán aktív szerepet vállalt az egyiptomi Iszlám Dzsihád szervezet megalapításában, Oszáma bin Láden halála után pedig az al-Káida élére állt. Az amerikai kormány 16 millió dollár (több mint 4,6 milliárd forint) nyomravezetői díjat ajánlott fel érte, amit főleg azzal érdemelt ki, hogy 1998-ban bombatámadást szervezett az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen, több száz ember életét kioltva. 2012-ben azért szerepelt a hírekben, mert nyugati állampolgárok elrablására szólította fel a muszlimokat.

Matteo Messina Denaro

A Cosa Nostra neve bizonyára ön számára is ismerősen cseng, hiszen a szicíliai maffia ténykedése egy csomó filmet is ihletett. Na, ez a fickó itt a bűnszervezet vezetője. Az 51 éves Matteo Messina Denaro egy igazi nőcsábász playboy, aki sportkocsit vezet, Rolexet visel és méregdrága dizájner ruhákban lófrál. Hiába számít az egyik legkeresettebb maffiavezérnek, a hatóságok 1993 óta képtelenek elfogni. A Diabolik becenévre hallgató Matteo meglehetősen korán kezdte az ipart: 14 évesen ismerkedett meg a fegyverekkel, majd négy év múlva már embert ölt. Bűnözői pályafutása során állítólag már legalább 50 embert tett el láb alól, és el is hencegett vele, hogy áldozataival egymaga képes lenne megtölteni egy temetőt.

Dawood Ibrahim

A 60 éves férfi India legkeresettebb bűnözőjének számít, de csalás és bűnszervezet vezetése miatt az Interpol körözési listáján is szerepel. Ő a D-Company nevű banda vezére, aminek a bérgyilkosságon át egészen a drogkereskedelemig számos bűncselekményben benne van a keze. Az amerikai kormány szerint Ibrahim megosztja a csempészútvonalakat az al-Káidával, és a gyanú szerint neki tulajdonítható a 1993-as bombayi merénylet, amiben 257 ember vesztette életét és 713 megsérült. Azt beszélik, hogy Pakisztánban rejtőzködik, bár az ország hatóságai ezt tagadják.

Felicien Kabuga

A milliomos üzletember az egyik legkeresettebb bűnöző Afrikában. Egyebek mellett népirtással vádolják, mert 1994-ben 800 ezer ember lemészárlását támogatta. Állítólag félmillió macsétát importált a hutu extremistáknak, akik aztán elkövették a vérengzést. Egyes beszámolók szerint Kenyában tanyázik, de a helyi kormány persze tagadja ezt.

Szemjon Judkovics Mogiljevics

Az ukrán származású 69 éves férfi szintén nem kispályás. Az orosz maffiavezér egyetemi végzetséggel és remek üzleti érzékkel rendelkezik, ezért „Eszes Don” néven emlegetik. Az FBI a világ legveszélyesebb maffiózójának tartja, és többek között pénzmosás, összeesküvés és csalás miatt keresi. Az 1990-es években egy darabig Budapest volt a székhelye, és akkoriban leginkább Szeva bácsiként emlegették. Saját bevallása szerint költözésében egy szerelem motiválta, de sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy valójában azért vendégeskedett nálunk, mert a hatóságok itt kevésbé cseszegették. A hírek szerint ma már Moszkvából irányítja a bizniszt.

Samantha Lewthwaite

A 32 éves brit anyuka a nyugati világ négy legkeretesebb terroristája közé tartozik. A Fehér özvegy néven futó nő Germaine Lindsay felesége volt, aki a 2005-ös londoni terrortámadás során robbantotta fel magát, 26 ember életét kioltva. Samantha Lewthwaite a szomáliai terrorcsoport, az AlShabaad egyik kulcsfigurája, és több mint 400 gyilkosság fűződik a nevéhez. Négy évvel ezelőtt kezdték körözni, miután egy társával turistákat robbantott fel Mombasában. A Szomáliában bujkáló nő alaposan megváltoztatta a külsejét, hogy ne akadjanak a nyomára. Nemcsak lefogyott és bestette a haját, hanem plasztikai műtétje is volt.

Joseph Kony

Az ugandai Lord's Resistance Army nevű gerillacsapat vezetője rengeteg civil megölésére adott parancsot Ugandában, Kongóban, Szudánban és a Közép-afrikai Köztársaságban. A csoport miatt mintegy 2 millió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, 30 ezer gyerek pedig arra kényszerült, hogy katonának vagy szexrabszolgának álljon. Éppen ezért emberiség elleni bűntettekkel és háborús bűnökkel vádolják. Ha épp nem embereket gyilkoltat le, akkor népes pereputtyával tölti az időt. Azt beszélik, hogy poligámiában él és 42 gyermek büszke édesapja.

Sally-Anne Jones

A kenti anyuka a világ egyik legkeresettebb női terroristája. „Mrs Terror” 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, összeházasodott a hacker Junaid Hussainnal és Szíriába költözött. Férje azonban tavaly augusztusban életét vesztett egy légicsapásban. Vele szemben az a vád, hogy a közösségi médián keresztül toborzott tagokat az Iszlám Állam számára. A neve szerepel az ENSZ szankciós listáján, ami azt jelenti, hogy befagyasztották a vagyonát és eltiltották a repüléstől.