A 18 éves S. Valentin 2014 karácsonyára szeretett volna ajándékokat venni, de teljesen le volt égve, ezért elhatározta, hogy betör egy gyarmati családi házba. A 80 éves családfő az alagsorban érte tetten, mire kétszer fejbe verte egy baltával. A férfi olyan súlyosan megsérült, hogy néhány nap múlva meghalt a kórházban. A fiatalt a bíróság kedden 12 éves szabadságvesztésre ítélte. 

A vádirat szerint a Szanyiban élő S. Valentin először 2014. december 21-én jutott be a szikvizes vállalkozó családi házának alagsorába. Egy darabig értékek után kutatott, de közben fázni kezdett, ezért begyújtott. Ez a háziaknak is feltűnt, így egyikük lement az alagsorba. Amikor meglátta a vádlottat, az illető felkapott egy vascsövet, és rákiabált, de nem mert szembeszállni vele. Inkább berohant az egyik alagsori helyiségbe, majd magára zárta az ajtót. A betörő ezután zsákmányával együtt elmenekült.

A második betörésnél ölt

S. Valentin hajnalban ért haza, és lefeküdt aludni, de már délután visszatért a helyszínre. Ezúttal már felkészültebb volt, fekete ruhát és maszkot vett fel, míg fegyver gyanánt egy gázpisztolyt és egy baltát vitt magával. A fiatal másodszorra is alagsort célozta meg, ám ismét lebukott. A 80 éves családfő érte tetten, és rákiabált. A betörő válaszul kétszer vágta fejbe baltájával. Áldozata annyira súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a gyors orvosi beavatkozás sem menthette meg, december 27-én életét vesztette a kórházban.

Pisztollyal fenyegetőzött

A fiú a támadást követően felment az emeletre, ahol gázpisztolyával fenyegette meg a férfi feleségét és gyermekét, hogy adják át pénzüket és ékszereiket, különben lelövik őket. A családtagok az egyik szobába menekültek előle, majd bezárkóztak. Még akkor is ott voltak, amikor a rendőrök megérkeztek a helyszínre.

Derítőbe dobta fegyverét

S. Valentin nagymamája házának derítőjébe dobta ruháit és gázpisztolyát, majd hazautazott. A rendőrök csak hónapokkal később, 2015 márciusában fogták el. Kihallgatása során a fiú részletes beismerő vallomást tett, tettét pedig pénzügyi gondjaival magyarázta.

12 évet Börtönt kapott

A Győri Törvényszék kedden nyereségvágyból elkövetett emberölés, fegyveresen elkövetett rablás és lopás bűntettében találta bűnösnek a vádlottat, ezért halmazati büntetésként 12 éves szabadságvesztésre ítélte. Büntetését a fiatalkorúak börtönében kell letöltenie. A gyilkosságot azért úszhatta meg ennyivel, mert a bíróság úgy ítélte meg, hogy csak lopást tervezett, és nem előre megfontolt szándékból ölt. Mint a törvényszék szóvivőjétől megtudtuk, a vádlott az utolsó szó jogán részvétét nyilvánította áldozata családjának. Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős. 

Megpróbálta eltüntetni a nyomokat

A nyomozás adatai szerint S. Valentin az első betörés során őrült borsot szórt szét az alagsorban, hogy megpróbálja eltüntetni a nyomokat. Fekete maszkját a háztól pár száz méterre akadtak rá, míg a két nap alatt viselt ruházatát, a pisztolyt és egy elemlápát nagymamája derítőjében találták meg. Mint kiderült, a fiatal két másik rablást is elkövetett. 2013 decemberében sikoly álarcban surrant be egy szanyi családi házban, ahol megkötözött egy nőt, majd felszólította, hogy adja át értékeit. Amikor azonban nemleges választ kapott, menekülőre fogta. 2015 január 13-án aztán egy monostori családi házba lopózott be, ahol egy 70 éves asszony kezeit kötözte hátra, majd száját bekötve akarta megszerezni értékeit.