A Duna érdi szakaszánál és egy érdi ház kútjában is keresték azt a szerszámot, amivel a rendőrség szerint, 2015 októberében egy nő agyonvert egy idős házaspárt. H. Tündét nyolc hónappal a gyilkosság után, múlt héten vették őrizetbe és július 7-én a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A nő évek óta ismerte az időseket, takarítani járt hozzájuk, de 2015. október 30-án valamin összevesztek, és információnk szerint egy kalapáccsal esett az 84 éves asszonynak és 85 éves, hallássérült férjének. A szerszámot állítása szerint vízbe dobta, de egyelőre hiába adta meg a helyszíneket a nyomozóknak.

Két hete keresnek egy szerszámot

A Velvet információja szerint a rendőrség múlt héten házkutatási paranccsal és speciális búvárokkal érkezett a gyilkossággal gyanúsított nő rokonainak érdi otthonához. Kedden mi is kimentünk a Dunától néhány méterre álló házhoz, ahol H. Tünde férjének unokaöccse és családja él.

Nem mondtak semmit, egy házkutatási parancsot mutattak és már ereszkedtek is le a kútba. Maximum egy órát lehettek itt, de nem találtak semmit. Később a Duna partot is lezárták, ott is kerestek valamit

– mondta a nő rokona a Velvetnek.

H. Tünde és családja sokszor járt a rokonok házánál, már csak azért is, mert méhészkedtek, a kaptárakat pedig ott tartották. A férfi szerint  „a józan ész sem azt diktálná, hogy Tünde oda rejtse a szerszámot, ahol rendszeresen megfordult.″ Mint mondta, csak kevés részletet ismer, azt még ő sem tudta, hogy nyolc hónap után hogyan bukott le a nő, 

egyszer csak fogták és elvitték.

A Velvetnek a környéken horgászók azt mondták, hogy a rendőrök múlt héten többször is vezetőszáron vitték ki a nőt a Duna érdi szakaszához, ahol - úgy tudjuk - július 13-án, szerdán egy búvár is keresett valamit a vízben.

Az egyik legfontosabb bizonyíték

Magyar György, büntetőjogász szerint nem véletlen, hogy a nyomozók ekkora jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy megtalálják a szerszámot.

„A bizonyítás fontos része, ami nagyon fontos nyomokat hordozhat. Például az áldozat vérét és az elkövető DNS-ét is, amit a víz nem tud teljesen kimosni az adott eszköz repedéseiből. A mai módszerekkel nagyon sok mindent meg tudnak állapítani, még akkor is, ha az elkövetés eszköze hónapokig ázott a vízben. Ha megtalálnák, ezzel tudnák erősíteni a gyanúsítási oldalt.″

Az, hogy a rendőröknek milyen eszközt kell keresniük, jó eséllyel már a boncolás után kiderül. Szeles Géza, igazságügyi orvosszakértő azt mondja, hogy a koponyán és a csontos felületen egyes eszközök egyértelmű jeleket hagynak.

A sérüléseknek olyan jellegzetességei vannak, amiből az eszköz bizonyos paramétereit meg lehet állapítani. Lőtt sérülések esetében, ha a golyó csontos részt talált el, még a fegyverek kaliberét is meg tudjuk mondani. 

Van viszont, hogy nehezebb a dolguk és például egy gyilkosság helyszínén lefoglalt késekből a sérülések alapján zárják ki sorra, hogy melyikkel nem ölhettek biztosan.