Először peren kívül egyezkedett volna az állammal Balla Irma fia, végül beperelte az államot, amiért 2012-ben anyja gyilkosa helyett, ártatlanul ítélték el és ültették le. A Debreceni Törvényszék csütörtökön 

10 367 000 forint kártérítés kifizetésére kötelezte az államot

a börtönben töltött 23 hónapért. Magyar György, a férfi ügyvédje a Velvetnek azt mondta, hogy az összegen felül a bíróság további egymillió forint perköltséget is megítélt. A döntés nem jogerős.

A fideszes képviselőnőt 2007. április 6-án otthonában ölték meg, a gyilkossággal először Balla Irma fiát, Schönstein Sándort gyanúsították, vádolták, 2012-ben pedig első fokon különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 12 évre ítélték. Az áldozat fia végig és következetesen tagadta, hogy ő ölt volna, 2013-ban a Debreceni Ítélőtábla végül bizonyítottság hiányában jogerősen fel is mentette Schönsteint.

A gyilkosság után többek között azt a férfit is kihallgatták, aki a képsviselőnő otthona melletti építkezésen dolgozott. D. Lajos néhány héttel a gyilkosság előtt szabadult, de mivel volt alibije, békén hagyták. 2009-ben viszont lopások és betörések miatt fogták el, beismerő vallomást tett, de amikor megkérdezték tőle a rendőrök, hogy mi volt még, azt felelte:

„Ja, és én öltem meg Balla Irmát!″

A Balla-ügy nyomozói azonnal elővették a férfit, aki 2009. június 8-án és 11-én is beismerő vallomást tett. Másodszorra már arról is biztosította a rendőröket, hogy a bírósági tárgyaláson is hajlandó lesz mindent elmondani. Egy feltétellel.

Az előzetes letartóztatásban ülő férfinek annyira hiányzott az élettársa, hogy alkudozni kezdett a rendőrökkel. Három nap korlátlan és felhőtlen időtöltést akart Mónikával, de a nyomozók csak 15 percet engedélyeztek, így aztán 2009. július 2-án visszavonta a beismerő vallomásait.

Az országos rendőrkapitány egy hónappal a jogerős ítélet után újra elrendelte a nyomozást, és 2015. február 10-én már gyanúsítottként hallgatták ki D. Lajost. A férfi viszont akkor is tagadott és azt állította, csak barátnője miatt vállalta magára a gyilkosságot.

A vádirat szerint viszont a munkás 2007. április 6-án éjjel tört a képviselő asszonyra, akit először egy feszítővassal ütött, aztán megfojtotta, végül a telefonjával, az MP3-lejátszójával és 20 ezer forinttal menekült el. A férfit az ügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg.

A rendőrök azt biztosan tudták, hogy a támadónak hozzá kellett érnie ahhoz a takaróhoz, amit Balla Irma akkor este használt és újszerű vizsgálatot javasoltak a szakértőknek. Arra kérték őket, osszák fel a takaró felületét 20×30 centiméteres négyszögekre, a ruhadarabét pedig 10 centiméteres csíkokra, és ezeket tapogassák le steril eszközökkel, amelyeken reagens folyadék van. A takarón az áldozatén kívül négy személy DNS-nyomait mutatták ki:

az áldozat fiáét, időközben elhunyt édesapjáét, a szomszédban élő testvéréét és D. Lajosét.

A férfit kilenc évvel a gyilkosság után, 2016. március 9-én állították először bíróság elé, de akkor sem akart vallomást tenni és kérdésekre sem válaszolt.