„Teljesen beszámítható a kerítésébe áramot vezető magyarszerdahelyi férfi, tudatában volt annak, hogy mit tesz” - ezt állapították meg a szakértők a 74 éves B. Endre Zalaegerszegi Törvényszéken zajló tárgyalásán. A férfi 2015. októberében áramot vezetett a szomszédokkal közös drótkerítésbe. A családfő egyik reggel észrevette, hogy szikrázik a kerítés, és hívta a rendőröket. 

A nyugdíjas a járőröket látva megpróbálta eltüntetni a magasfeszültségű kábelt, de nem sikerült neki. Végül senki nem sérült meg az önbíráskodó akcióban. B. Endrét mégis emberölés kísérletével vádolják.

A kerítés áram alá helyezett szakaszának megérintése akár halálos is lehetett volna, a kerítésbe vezetett 220 V feszültségű áram az emberi élet kioltására alkalmas. Arról, hogy a közös kerítés áram alatt van, a vádlott nem tájékoztatta sem a szomszédban lakó családot - ahol él egy 10 éves gyermek is - sem saját hozzátartozóit

- áll a vádiratban.

Tisztában volt vele, hogy az áramütés halálos lehet

A szeptember 19-i tárgyaláson az elmeorvosi szakértő megállapította, hogy a férfinél jelentkeztek az időskori demencia jelei, emellett viselkedésében közrejátszott a rendszeres alkoholfogyasztása is.

Mégis teljes tudatában volt, hogy a tettének súlyos következményei lehettek volna. De nem állt szándékában bárkit is megölni.

Semmiféle tévképzete nincs a szomszédaival kapcsolatban, hogy bántották volna. Sőt, éveken át  jó kapcsolatban voltak, a végén a család kutyái keserítették meg a viszonyukat. Csak a harcias állatokat akarta megleckéztetni. Ma már másképp csinálná, például üveggyapotot húzna a kerítésre.

- ezt már Kővári Gergő tette hozzá, a férfi védőügyvédje.

Egy villamossági szakember pedig azt állapította meg, hogy mindössze 5 százalék volt annak az esélye, hogy halálos baleset történjen.

Az ügyvéd szerint a nyugdíjas tisztában van a tettének súlyával, de a bíróságon nem tett vallomást. Rosszul hall, lányára és feleségére támaszkodik. Bízik abban, hogy a bíró megváltoztatja az emberölés kísérletét életveszélyt okozó testi sértésre. [A tárgyalást elnapolták, az új időpontot még nem tűzték ki. Az is elképzelhető, hogy idén egyáltalán nem születik ítélet – a szerk.]

A szomszéd sétált bele a rókacsapdába

Lábatlanon 2014 májusában történt hasonló eset. Egy férfi a kerítése fölé húzott áramot, hogy rókákat távol tartsa a tyúkjaitól. Arra azonban nem számított, hogy a ragadozó helyett a szomszédja lesz az áldozat. A férfi akkor nyúlt bele a 220 Voltba, amikor kukoricát dobott át a szárnyasoknak, és véletlenül belenyúlt a kerítésbe. Könnyű sérülést szenvedett.

A fagyállós gazdának nem kellett börtönbe mennie

Az önbíráskodás mellett döntött V. Pál is, 2013-ban, Vácszentlászlón. Úgy akart igazságot tenni, hogy hígított fagyállót öntött a megtermelt borába, amit a tolvaj magával vitt, ivott belőle, és nem sokkal később meghalt. A férfit első fokon 7 év börtönbüntetésre ítélek, a másodfokon eljáró bíróság azonban enyhítette a büntetést, és három év próbaidőre felfüggesztette

V. Pál végig azt hangoztatta, hogy nem akart halált okozni, csak szerette volna megleckéztetni a tolvajokat. 

Megrovást kapott az uborkaföldjét védő gazda

Egy kesznyéteni nyugdíjas még 2008-ban döntött úgy, hogy szintén áramot vezet a kerítésbe, mert a tolvajok folyton megdézsmálták a terményét. Nem a portát határoló kerítésbe vezette az áramot, hanem az attól 3-6 méterre lévő belső, kisebb kerítésbe. 

Arra számított, ha valakit megcsíp az áram, az majd a többieket is meggátolja abban, hogy odamenjenek.

Végül az egyik tolvaj meghalt. Kezdetben gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták,  a 70 éves férfit végül gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés miatt megrovásban részesítette a bíróság.