Kilenc év börtönbüntetésre ítélte a Szolnoki Törvényszék pénteken azt a 14 éves zagyvarékasi lányt, aki tavaly januárban 16 éves barátjával késelte halálra édesanyját. Az elsőfokú döntés szerint a fiú egy évvel tovább marad börtönbe, de akárcsak barátnője, ő is a fiatalkorúak börtönében tölti majd büntetését.

A döntés szerint mindketten a büntetés kétharmad részének kitöltése után kerülhetnek feltételesen szabadlábra.

Az elsőfokú tárgyalás kegyeleti okok miatt végig zárt ajtók mögött folyt. A vádiratból viszont korábban kiderült, hogy a 14 éves lány osztályfőnöke nem sokkal a gyilkosság előtt jelezte a gyerek egyedülálló anyjának, hogy lánya magatartása megváltozott és emögött egy fiú állhat. Az anya tiltani kezdte a gyerekeket egymástól, akik ezért elhatározták, hogy megölik a nőt.

A lány 2016. januárt 25-én este

titokban engedte be barátját zagyvarékasi házukba, aki először megpróbálta megfojtani az asszonyt, majd mivel ez nem sikerült egy konyhakéssel a gyerekek felváltva kezdték szurkálni a nőt, majd felmentek a lány szobájába és szeretkeztek.

Az igazságügyi orvosszakértő szerint 91-szer szúrtak és az asszony halálát kivérzéses sokk okozta.

A fiatalok előzetes letartóztatása után a fiú édesanyja a Velvetnek azt mondta, hogy fia azt állította, barátnője egyedül szurkálta össze az asszonyt. Ügyvédje később már arról beszélt, hogy a fiú annyit beismert, hogy „a lány biztatására néhányszor ő is szúrt″.

A lány védője, Őrlős Gábor szerint viszont a helyszíni kihallgatásokon egyértelműen kiderült, hogy

az áldozat lánya pszichikai és fizikai adottságainál fogva sem lett volna képes ilyen sérüléseket okozni.

Egy azonban biztos: az igazságügyi elmeorvosi szakértő szerint mindkét gyerek beszámítható, azaz egyikőjüknél sem áll fenn beszűkült tudatállapot. Beszámíthatóak voltak és cselekvőképességükben nem korlátozta semmi a bűncselekmény elkövetésekor.

A bíróság társtettesként, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki a gyerekeket bűnösnek. Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a lány, a védője és a törvényes képviselője 3 nap gondolkodási időt kért, annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni az ítélet ellen, míg a fiú és védője enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik. 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!