Lavina sodort el két tizenéves gyermeket szombaton a Retyezát-hegységben. Az európai hegymászó-közösség két fiatal tehetsége, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik az április 22-én bekövetkezett tragédia két áldozata. 

Szombat délután a két kiskorú alpinista öt felnőttel közösen tartott a hegység legmagasabb csúcsa, a 2509 méter magas Peleaga felé, amikor a lavina elindult. A hócsuszamlás után azonnal a helyszínre siettek a tűzoltóság, a hegyi csendőrség és a hegyimentők alakulatai. Az öt felnőttből három megsérült, de nekik még sötétedés előtt sikerült leereszkedni egy menedékházba és találkozni a segítségükre siető hegyi mentőkkel.

A Maszol információi szerint a hózuhatag 2 000 méter fölött érte őket, és valószínűleg egy 51 tagú turistacsoport idézte elő.

A hegyi mentő szolgálat pénteken a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszély-riasztást adott ki a hegységre az elmúlt napokra a vastag és nedves hó miatt. 

A kiskorú hegymászók a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászó klub és a román alpinista szövetség igazolt sportolói voltak. A két gyermek holttestét vasárnap hozzák le a hegyi mentők.

MTI, Maszol