A túlzott cukorfogyasztás köztudottan káros szervezetünknek, de ennek ellenére mégis sokan túllépik a megengedett határt.

A szervezetünknek alapvetően szüksége van a szénhidrátra ahhoz, hogy egészségesen működjön. Általánosságban véve a cukor sem egészségtelen, hacsak nem fogyasztunk belőle mértéktelenül. De vajon mennyi cukorról mondható el, hogy az már ártalmas? Ennek jártunk utána!

Mit nevezünk cukornak?

A köznyelvben elsősorban azokat az egyszerű cukrokat szoktuk „cukorként” emlegetni, ami például a cukorrépából előállított répacukor, a nádcukorból előállított nádcukor, vagy akár a gyümölcscukor, a tejcukor. Ennél azonban érdemes nagyobb területről is beszélni. Az egészségre gyakorolt hatás szempontjából fontos elkülöníteni az élelmiszerekben található természetes és hozzáadott cukrokat. A hozzáadott cukrot „üres kalóriának” is nevezhetjük, hiszen ugyan van energiatartalma (grammonként 4,2 kcal) viszont semmilyen plusz értéket (vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat) nem ad az ételhez.

Akkor végülis mennyi cukrot ehetünk?

Mint sok más étel, így a cukrok tekintetében is a mértékletesség a kulcs.  Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a napi összes energiabevitelünknek maximum az öt százalékát teheti ki.

Ez mérhető értékben körülbelül öt teáskanálnyi cukrot jelent naponta.

A hozzáadott cukrokat elhagyhatjuk, azonban fontos tudni, hogy a szénhidrátok, és ezen belül a cukrok is alapvetően energiaforrások a szervezetünkben. Ahhoz kellenek, hogy például az izmaink, az agyunk megfelelően működjön. Éppen ezért, ha valaki egyáltalán nem fogyaszt szénhidrátot, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. A túlzott cukorfogyasztás ugyanakkor nemcsak az elhízás valószínűségét növeli, hanem fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

(Borítókép: Kockacukor szemekkel. Illusztráció: Carmen MartÃnez Torrón/Getty)