A közelgő szívrohamnak több jele is lehet, amelyeket kevesen ismernek. Cikkünkben most bemutatjuk azokat a tüneteket, amelyek ideje korán felhívhatják a figyelmünket a bajra.

Zihálás

Egy, a Sarver Heart Centerben megjelent tanulmány szerint a szívrohamot átélő betegek több mint fele horkolva, gurgulázva, nyögve kapkodja a levegőt. A kutatók szerint a zihálás egy túlélési reflex, amelyet az agy indít el, például egy közelgő szívmegállás esetén.

Aki bármilyen fizikai feladat elvégzése után így kapkodja a levegőt, annál nagy eséllyel fennállhat valamilyen szívprobléma. Ha a zihálás mellé zsibbadás és mellkasi diszkomfortérzet társul, akkor erősen ajánlott orvosi segítséget kérni.

Mellkasi diszkomfortérzet

Sokan nem fájdalomként, hanem újonnan tapasztalt diszkomfortérzésként írják le a szívrohamot megelőző érzetet. Ezt dr. Roger Blumenthal orvosprofesszor szerint az artériákban lévő plakkok felhalmozódása okozza. Mellkasi fájdalom, úgynevezett angina szintén jelentkezhet, és a szív külső oldalán lévő artériák szűkületéből vagy görcséből is adódhat. A szakértő szerint fontos, hogy minél előbb orvoshoz forduljunk, ha ezt a fajta kellemetlenséget tapasztaljuk.

Szúró fájdalom

Dr. Blumenthal szerint a nyakba, vállba vagy karba szúró fájdalom színtén jelezheti egy szívroham közeledtét. A tapasztalatai szerint ez az idősebbeknél a leggyakoribb. Dr. Jayne Morgan kardiológus hozzátette, hogy akinél az egyik oldalon állkapocsfájdalom jelentkezik – nyaki fájdalommal vagy mellkasi diszkomfortérzettel együtt –, szintén szívroham veszélyének lehet kitéve.

Az állkapocsfájdalom fáradtsággal, levertséggel társulva gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Dr. Morgan szerint a férfiak tünetei ugyanakkor erőteljesebbek, így egyértelműbbek lehetnek, a mellkasi fájdalom és a légszomj ugyanis sok esetben „kevésbé drámai” módon tapasztalható a gyengébbik nem képviselőinél. Utóbbiaknál inkább hétköznapi apróságnak tűnő dolgok jelzik előre, ha baj közeleg.

Émelygés

Kevesen gondolnák, de a hányinger, hasi fájdalom és általános fáradtság nemcsak azt jelezheti, ha rosszat ettünk, hanem szívrohamra figyelmeztető tünetek is lehetnek dr. Nikhil Sikand kardiológus szerint. Ezek a panaszok egyeseknél enyhén, másoknál erőteljesebben jelentkezhetnek, de előfordul, hogy valaki egyáltalán nem tapasztalja ezeket a tüneteket.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy az émelygéses panaszok már egy hónappal a szívroham bekövetkezte előtt jelentkeznek, és a roham előtti néhány napban fokozódnak.

(HáziPatika)