Számos gyümölcsöt és zöldséget naponta meghámozunk anélkül, hogy tudatában lennénk annak, mennyi értékes tápanyagot veszíthetünk el.

Egy, a Current Research in Food Science nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint több népszerű gyümölcs héja nemcsak biztonságosan fogyasztható, hanem számos egészségügyi előnye is van. A gyümölcshéjakban található antioxidánsok védelmet nyújtanak a sejtek számára a szennyeződések, az ultraibolya sugárzás és egyéb káros környezeti hatások ellen – emelik ki a kutatásban.

Alma

A kutatók szerint az alma héja  300 százalékkal több K-vitamint, 140 százalékkal több A-vitamint és 110 százalékkal több C-vitamint tartalmaz, mint a belseje. Ezen túlmenően rengeteg oldható és oldhatatlan rostot, illetve kvercetint is tartalmaz, ami nagyon erős antioxidáns.

Répa

A sárgarépa héja rengeteg olyan fenolos savat rejt magában, ami antioxidánsként funkcionál. Sőt, kevesen tudják, de a héjban több K- és C-vitamin található, mint a belső részben.

Citrusfélék

A citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit, lime) héja rengeteg C-vitamint tartalmaz, valamint nem mellékes, hogy tartalmaz heszperidin nevű, gyulladáscsökkentő hatású, illetve a vércukorszint szabályozását is segítő antioxidánsokat is. 

Kivi

A kivi héja rengeteg E-vitamint és rostot tartalmaz, ezért bátran fogyasztható. Korábban mi is beszámoltunk a gyümölcs álmatlanság elleni hatásairól is. 

Burgonya

A krumpli héját is kár volna veszni hagyni, hiszen rengeteg kálium, B- és C-vitamin található benne. Sőt, a zöldség rosttartalmának 50 százalékát a héj tartalmazza.

(Femcafé)

(Borítókép: Alma egy almafán. Illusztráció: twomeows/Getty)