Egyes élelmiszerek és italok nemcsak az egészségre, hanem a kognitív képességekre is negatív hatással lehetnek. Íme a 7 legnagyobb bűnös, amelyek hosszú távon az agyműködés romlásához vezethetnek.

Az étrendünk nemcsak a testsúlyunkat és a szívünk egészségét befolyásolja, hanem az agyunkat is – írta meg az Éva magazin. Egyes ételek krónikus gyulladást, memóriaromlást és akár a demencia kockázatát is növelhetik. Kutatások szerint 2030-ra világszerte több mint 65 millió embert érinthet ez az alattomos betegség.

Ezek az ételek állhatnak a háttérben:

  • Finomított szénhidrátok: 

Fehér kenyér, cukros pékáruk és tésztafélék – mind olyan gyorsan felszívódó szénhidrátok, amelyek ingadozó vércukorszintet és hosszú távon kognitív hanyatlást okozhatnak.

  • Erősen feldolgozott élelmiszerek: 

A chips, a gyorsételek, a készételek és a cukros üdítők tele vannak transzzsírokkal és adalékanyagokkal, amelyek bizonyítottan károsítják az agyat, csökkenthetik az agyszövet mennyiségét és növelhetik az Alzheimer-kór kockázatát.

  • Magas transzzsírtartalmú ételek:

A margarin, a cukrászsütemények és a gyorséttermi ételek gyakran tartalmaznak hidrogénezett növényi olajokat, amelyek felgyorsíthatják az agy öregedését és hozzájárulhatnak a memóriaromláshoz.

  • Cukros italok:

Az üdítők, energiaitalok és cukros gyümölcslevek túlzott fogyasztása károsíthatja az agyi idegsejteket, és növelheti az Alzheimer-kór kockázatát.

  • Aszpartám és mesterséges édesítők:

A mesterséges édesítőszerek befolyásolhatják az agyműködést, növelve a depresszió, a memóriaproblémák és a tanulási nehézségek kockázatát.

  • Túlzott alkoholfogyasztás:

A krónikus ivás az agy térfogatának csökkenéséhez, memóriavesztéshez és akár az úgynevezett Korszakov-szindróma kialakulásához is vezethet.

  • Magas higanytartalmú halak:

A cápa, kardhal és tonhal nagy mennyiségű higanyt tartalmaz, ami idegkárosodást és memóriazavarokat okozhat.

Bár ezek az ételek kis mennyiségben nem ártanak, hosszú távon érdemes csökkenteni a fogyasztásukat. Egy agybarát étrend, tele friss, tápanyagban gazdag ételekkel, segíthet a memória megőrzésében és a kognitív hanyatlás lassításában.

(Borítókép: Egy idős néni a tolószékben ül. Fotó: Getty Images)