Az étrendünk nemcsak a testsúlyunkat és a szívünk egészségét befolyásolja, hanem az agyunkat is – írta meg az Éva magazin. Egyes ételek krónikus gyulladást, memóriaromlást és akár a demencia kockázatát is növelhetik. Kutatások szerint 2030-ra világszerte több mint 65 millió embert érinthet ez az alattomos betegség.
Ezek az ételek állhatnak a háttérben:
- Finomított szénhidrátok:
Fehér kenyér, cukros pékáruk és tésztafélék – mind olyan gyorsan felszívódó szénhidrátok, amelyek ingadozó vércukorszintet és hosszú távon kognitív hanyatlást okozhatnak.
- Erősen feldolgozott élelmiszerek:
A chips, a gyorsételek, a készételek és a cukros üdítők tele vannak transzzsírokkal és adalékanyagokkal, amelyek bizonyítottan károsítják az agyat, csökkenthetik az agyszövet mennyiségét és növelhetik az Alzheimer-kór kockázatát.

- Magas transzzsírtartalmú ételek:
A margarin, a cukrászsütemények és a gyorséttermi ételek gyakran tartalmaznak hidrogénezett növényi olajokat, amelyek felgyorsíthatják az agy öregedését és hozzájárulhatnak a memóriaromláshoz.
- Cukros italok:
Az üdítők, energiaitalok és cukros gyümölcslevek túlzott fogyasztása károsíthatja az agyi idegsejteket, és növelheti az Alzheimer-kór kockázatát.

- Aszpartám és mesterséges édesítők:
A mesterséges édesítőszerek befolyásolhatják az agyműködést, növelve a depresszió, a memóriaproblémák és a tanulási nehézségek kockázatát.
- Túlzott alkoholfogyasztás:
A krónikus ivás az agy térfogatának csökkenéséhez, memóriavesztéshez és akár az úgynevezett Korszakov-szindróma kialakulásához is vezethet.
- Magas higanytartalmú halak:
A cápa, kardhal és tonhal nagy mennyiségű higanyt tartalmaz, ami idegkárosodást és memóriazavarokat okozhat.

Bár ezek az ételek kis mennyiségben nem ártanak, hosszú távon érdemes csökkenteni a fogyasztásukat. Egy agybarát étrend, tele friss, tápanyagban gazdag ételekkel, segíthet a memória megőrzésében és a kognitív hanyatlás lassításában.
(Borítókép: Egy idős néni a tolószékben ül. Fotó: Getty Images)