A téma, amivel a fenti videó foglalkozik, előkerült már egyszer a Randiblogban, jó régen. A dolog azóta sem kevésbé aktuális, és a Mic.com zseniális anyaga jó apropót ad arra, hogy megint elővegyük a kérdést, annak ellenére, hogy ők valamiért csak a tömegközlekedésre koncentrálnak, mintha az lenne az egyetlen hely, ahol ülő férfiakat lehet látni. Persze az is igaz, hogy ez az angolul manspreadingnek, azaz kb. férfiterpesznek csúfolt póz az ilyen szituációkban az egyik legirritálóbb. És ami a legfurább: bár a férfiaknak sokan elnézik, a nőket megbámulják és lefényképezik miatta, amint azt a fenti videó is mutatja.

Szóval arról van szó, amikor egy férfi úgy helyezkedik el ültében terpeszben, mintha az angolspárgát gyakorolná, azaz az ágyékát mutogatva a nagyvilágnak. Konkrétan a metrón azért különösen nagy surmóság az ilyesmi, mert az így ülő férfiak egy helyett több ülést is elfoglalnak. Mint a Huffington Post korábbi cikkéből kiderül, Törökországban kampány is indult az ágyékfelkínálós terpeszülés ellen a többi utas kényelme érdekében.

De a férőhelyszám-kihasználáson kívül azért más vonatkozása is van ennek a témának. Teljesen mindegy, hogy az így ülő férfi tényleg ezt gondolja-e, a póz egyértelmű üzenete az arrogancia és a közönségesség. A fenti videó jól mutatja, milyen ízléstelen egy nőnél egy ilyen terpesz, de attól még, hogy férfiaktól gyakrabban látunk ilyet, nem lesz a férfiak esetében gusztusosabb ez a pozíció. „Én vagyok a Jani, mindenki leszophat″ − ezt üzeni ez a testtartás.

Persze nem kell velünk egyet érteni. De lehet:

Nem túl szimpatikus dolog így hozzáállni (hozzáülni) a világhoz. Sem pedig a metrón utazókhoz, a nőkhöz meg végképp nem.

Találtunk egy nemrég befulladt blogot, amin terpesztő férfiak fotói láthatók, érdemes belenézni. Működésük vége felé már csak a kritizált férfiak gyűlölködő leveleit posztolták, valaki mindössze ennyit írt nekik: „úgy ülök, ahogy akarok″.

Ez a fiatalember nyilvánvalóan úgy érzi, hogy neki senki nem mondhatja meg, hogy mit csináljon, mert ő ő.

Na pont ez a probléma.