Egy brit férfi százezer fontra (kb. 42 millió forint) perli volt feleségét, miután kiderült, hogy mesterséges megtermékenyítéssel született fiuk vér szerint nem is az övé. A dolog ráadásul nem is csak egy véletlen mellényúlás volt az orvosok részéről – ebben az esetben a férfi nyilván azt a spanyol klinikát perelné, ahol a babát összehozták nekik. A feleség ugyanis direkt kért spermát az exétől is, csak azt nem mondta meg a férjnek, hogy igazából ezt a mintát használták fel a megtermékenyítéshez. Ön hány forintot kérne, ha kiderülne, hogy a gyereke nem is az ön gyereke? Elég nehéz az ilyesmit pénzre átváltani, ez a férj mindenesetre a fenti összeget jelölte meg.

Az egymással pereskedő volt házastársak nevét a Telegraph tudósítása nem tartalmazza, tekintettel arra, hogy a bíróság megtiltotta az olyan adatok leközlését, amiből a vita középpontjában álló, most már 9 éves kisfiú beazonosítható lenne. Az anya mindenesetre sikeres üzletasszony, amennyit volt férje most követel tőle, annak akár a másfélszeresét is simán megkeresi egy év alatt. Az exférj pedig egy egyetemi oktató, és mindannyian Londonban élnek.

A pár 2002-ben házasodott össze, és bár a házasságuk nem volt éppen felhőtlenül boldog, azért 2004-ben elmentek Barcelonába a megtermékenyítési eljárást megkezdeni, a férj adott is spermát. Pár hónappal később a nő (aki ekkor már betöltötte az ötvenet) visszatért a klinikára, hogy megtermékenyítsék, és a férj tudta is, hogy egy volt pasija ment vele. A férj azt is tudta, hogy ez az ex szintén adott mintát a klinikán, azt viszont állítólag nem, hogy végül ezt a spermát használták fel a megtermékenyítéshez.

A baba 2005-ben született meg, és a férj saját fiaként nevelte az ő nevét viselő gyereket, bent volt a szülésnél, vigyázott rá, amikor a feleség dolgozott. A kapcsolat viszont végleg megromlott a szülők között és végül 2008-ban elváltak. Természetesen a férfi továbbra is kereste a kapcsolatot a fiával, és 2011-ben kezdtek azon vitázni a volt feleséggel, hogy a exférj mennyi időt tölthet a gyerekkel. Állítólag ekkor dobta csak be a nő, hogy igazából nem is a férfié a gyerek. Gyorsan csináltattak egy DNS-tesztet, és kiderült, hogy tényleg nem.

Érthető módon a férfit eléggé odaverte ez a hír, állítólag annyira, hogy egy ideig dolgozni sem tudott – többek között ezért kéri most a kártérítést. A nő viszont azzal védekezik, hogy ő nem csapta be a férjét, mert ő maga sem tudta, hogy a klinikán a két minta közül végül melyiket használták fel a megtermékenyítéséhez. Azt viszont a férj is tudta, hogy a másik férfitől is vettek spermát, szóval tisztában kellett lennie azzal, hogy kétesélyes a dolog.

Viszonylag sok még a nyitott kérdés, például az, hogy a nő miért nem firtatta, hogy kinek a spermájával termékenyítik meg, illetve egyáltalán minek mentek el lombikbébit csináltatni, ha nem volt rendben a kapcsolatuk – de a pernek még nincs vége, az ítéletig remélhetőleg ez is ki fog derülni.