Egy hosszútávú tanulmány szerint nagyon pozitív hatása van a sportoló nőnek a nem sportoló partnerére - írja a Welt. Ha az ember úgy döntött, hogy elkezd végre rendesen sportolni, érdemes egy olyan partnert keresni, aki szintén sportol. Nem, nem edzőpartnert. Hanem partnert egy életre. Különösen a lusta férfiaknak kifizetődő egy sportos nő társasága. Ez a következtetés vonható le az amerikai Baltimore-i John Hopkins egyetem tanulmányából.

A kutatók egy hosszútávú felmérés adatait elemezték ki, amelyet az egészséges szívvel kapcsolatban végeztek, de ez alkalommal nem egyes személyekre figyeltek, hanem a párokra. A baltimore-i orvosok 3200 házaspár adatait vizsgálták, akik együtt jelentek meg az első és a második szívvizsgálatra. A két vizsgálat között hat év telt el.

A résztvevők a vizsgálat elején mind negyvenes és hatvanas éveik közepén jártak. Megkérdezték őket, hogy mennyit sportolnak. Ha az első vizsgálatnál a feleségek megfogadták, hogy betartják az ajánlott edzéstervet, általában sokan a második vizsgálatra már a férjüket is magukkal vitték. Mindemellett az aktív férfiak is magukkal vitték a feleségüket, bár kisebb mértékben.

A csoportnyomás fitté tesz

- erre következtettek a kutatók, "és a csoportnyomás általában pont attól a személytől a leginkább hatásos, aki reggelinél velünk szemben ül", írták az orvosok, akik arra akarták rávenni a pácienseiket, hogy többet mozogjanak, és hogy erre a házastársukat is rávegyék.

Ugyanez vonatkozik a cigarettaelvonóra vagy a fogyókúrás programokra is – ezt állapították meg azok a brit tudósok, akik az év elején hasonló hosszútávon gyűjtött adatokat más összefüggésekben elemeztek. A tudósok több mint 3700 olyan párt vizsgáltak, akik házasságban vagy élettársi kapcsolatban éltek. A férfiak és a nők is ötven felettiek voltak. Azoknak a nőknek, akik dohányzó partnerrel éltek együtt, mindössze nyolc százaléka tudott leszokni, míg a másik csoport, akik nem dohányzó partnerrel rendelkeztek, sokkal jobban teljesített: 17 százaléka abbahagyta a cigizést.

Ha azonban a vizsgálat kezdetén nemcsak a nő, hanem a férfi is dohányzott, és a vizsgálat ideje alatt a férfi leszokott, akkor minden második párnál a nő is abbahagyta a dohányzást. Egy "újabban egészségesen élő partner" sokkal pozitívabban hatott, mint egy "mindig is egészségesen élő partner", következtettek a tudósok.

Tehát ha valaki abba akarja hagyni a dohányzást, nem akkor jár a legjobban, ha egy nem dohányzóba lesz szerelmes, hanem akkor, hanem egy olyan dohányzóba, aki szintén hamarosan le akar szokni.