A fenti videót készítő Joey Salads esetleg lehet, hogy rémlik éles memóriájú olvasóinknak: ő csinálta azt a videót, amit nyáron mutattunk, és arra szolgált bizonyítékul, hogy roppant egyszerű egy lány italába randidrogot csempészni. Most lett egy újabb, hasonlóan erős reakciók kiváltására alkalmas ötlete, az méghozzá, hogy le kéne tesztelni, hogy az egyszeri plázajáró tesz-e valamit, ha azt látja, hogy a szeme előtt nyíltan szexuálisan zaklatnak valakit. A jó hír: általában igen.

A kivételről filozofáljunk alább egy sort!

Ha úgy vesszük, a nemmeglepő részek vannak a videó másik felében. Amikor ez a bizonyos Joey szavakkal piszkálni és kézzel fogdosni kezdi a barátnőjét alakító lányt, aki egyértelműen tiltakozik ez ellen, akkor minden esetben hamarosan közbeavatkozik egy-két járókelő. Rászólnak a srácra, hogy ezt sürgősen hagyja abba, a lánytól pedig megkérdezik, hogy esett-e valami baja. Elvileg ennek így kell működnie egy normális társadalomban.

Ami izgalmas, az az, hogy fordított felállás esetén mi történik: azaz olyankor, hogy ha a lány piszkálja és fogdossa a srácot, és szexet követel tőle, ami ellen a srác egyértelműen tiltakozik. Persze simán lehet, hogy volt, aki erre is beleavatkozott, csak azt gonosz módon direkt kihagyták az összeállításból, de az biztos, hogy a videóba bekerült jó pár olyan példa, amikor a járókelők simán elnézik ugyanazt, ami miatt fordított esetben azonnal közbelépnének.

Azaz: az emberek elnézik a szexuális zaklatást, ha az áldozat férfi, az elkövető pedig nő.

Illetve vannak, akik a férfizaklatós jelenetbe is beleavatkoznak, de ők nemhogy a srác védelmére kelnének, hanem éppen, hogy beszólnak neki, hogy mi baja van, megőrült-e.

Ebben a videóban ugye az a hatalmas demagógia, hogy azt a gondolatot látszik alátámasztani, hogy a feministák már annyira átestek a ló túlsó oldalára, hogy mindenki csak a nőkért küzd, szegény férfiak meg már senkit nem érdekelnek, akkor sem számíthatnak már az átlagember segítségére, ha nyilvánvalóan lábbal tiporják a jogaikat.

Ezzel szemben feltehetőleg a srác védelmében be nem szólók nyilván azért nem avatkoznak bele, mert egy pillantásra egyértelmű, hogy a fizikai erőviszonyok miatt a férfi maga is simán képes lenne a zaklatást visszaverni, ha valóban zavarná, ami történik vele (és nem csak egy megrendezett jelenetről lenne szó). Egy átlagos nő azonban fizikailag valószínűleg alulmarad egy átlagférfival szemben, ezért van mindenképpen szüksége arra, hogy segítsenek neki, ha ilyen helyzetbe kerül.

Kíváncsiak lennénk olyan verziókra is, ahol férfi zaklat férfit, illetve nő zaklat nőt szexuálisan: feltehetőleg/remélhetőleg mindkét esetben közbelépnének a szemtanúk az áldozat védelmében, ami bizonyítaná, hogy itt nem az elkövető és az áldozat nemétől függ a kívülállók reakciója, hanem a kettejük közötti erőviszonyoktól. Senki nem gondolja, hogy a nőknek minden szabad lenne, a férfiaknak viszont még a szexuális zaklatást is el kéne tűrniük. Dehogy kell.

Ha valamit bizonyít ez a videó, akkor az valószínűleg az, hogy az emberek úgy vélték, hogy ez a srác meg tudja magát védeni ezzel a lánnyal szemben, és nem szívesen szaladnak oda olyan személy megsegítésére, akiről úgy tűnik, hogy a problémáját valószínűleg meg fogja tudja oldani egyedül is.

Amiért mégis jó, hogy rengeteg emberhez eljut most ez a videó: hogy figyelmeztet, hogy ha szexuális zaklatást látunk, keljünk az áldozat védelmére, ne hunyjunk szemet! De ezt egy olvasónk nálunk már sokkal jobban megfogalmazta, kérjük, kattintson ide a tavalyi év egyik legerősebb olvasói leveléért!