Manapság akármilyen elborult esküvőt szervezhet magának az ember, tuti, hogy senki sem fogja megszólni érte. Sőt, talán már az számít inkább szokatlannak, ha egy pár csak simán beráncigálja a két tanúját a hivatalba, és tíz perc múlva házastársként távozik onnan. 

Mindezek ellenére azonban még mindig vannak olyan esküvők, amelyekre ösztönszerűen rácsodálkozik az ember, akkor is, ha úgy érzi, már mindent látott. Nos, a norvég származású Elisabeth és Rune Dalseth esküvője pont ebbe a kategóriába tartozik: hagyományőrzés címszóval ugyanis úgy határoztak, hogy egy valódi viking-ünnepségen fogadnak örök hűséget egymásnak. De ne valami béna, kölcsönzőből összeszedett jelmezes hülyeséget képzeljen el! 

DALSETHÉK LIMUZIN HELYETT DEREGLYÉVEL ÉRKEZTEK MEG A HELYSZÍNRE, MAJD egy POGÁNY PAP TÁRSASÁGÁBAN, VÉRÁLDOZATOT BEMUTATVA ESKÜDTEK MEG ROMANTIKUSAN.  

Mindezt persze egy norvég tó partján, igazi viking házassági öltözetben tették, ahogy azt ilyenkor szokás (bár ehhez hasonló esküvőre az elmúlt ezer évben nem volt példa). Elisabeth és Rune Dalseth úgy döntöttek tehát, hogy hagyományos keresztény nevelésüket ezer évvel ezelőtti esküvők inspirálta ünnepséggel koronázzák meg. A menyasszonyi autót autentikus hosszú hajóra cserélték, majd a hagyományokkal összhangban megtartották az úgynevezett „blot” szertartást is. Vagyis

EGY SERTÉS VÉRÉT ÜSTBEN LÉVŐ KAVICSOKRA ÖNTÖTTÉK, AMELYEKRE ISTENEKET ÁBRÁZOLÓ KIS ALAKOKAT RAJZOLTAK VÉRCSEPPEKBŐL, VÉGÜL AZ EGÉSZET KETTEJÜK HOMLOKÁRA SZÓRTÁK.

A pár egész éjszaka viking stílusban ünnepelt a 130, viking ruhába öltözött vendéggel együtt. Közben mézes sört iszogattak, és norvég dalokra táncoltak.

Élő zenére táncoltunk, mint őseink ezer évvel ezelőtt

- idézte fel az eseményeket a 27 éves nő a LadBible-nek. Egyébként ne gondolja, hogy hirtelen ment el az eszük, és csupán feltűnősködni akartak ezzel az esküvővel. Elizabeth és 36 éves párja, Rune ugyanis egy ideje már a norvég hagyományőrző mozgalom hatvanezer tagja közé tartoznak, és annyira megrögzöttek, hogy még a hat hónapos kisbabájukat is a legendás viking hős, Ragnar Lothbrok után nevezték el.

EZZEL IGYEKEZNEK MEGVÉDENI AZ AGANCSSISAKOS TENGERÉSZ HÍRNEVÉT, AMELYET AZ A (NEMI) ERŐSZAKKAL ÉS RABLÁSSAL VÍVOTT KI MAGÁNAK.

Rune, akinek stílusosan saját asztalosipari cége van, úgy véli, hogy a vikingek nem voltak szörnyűbbek, mint az akkoriban élők bármely más csoportja. És már Elizabeth is pontosan ugyanezt az elvet vallja. De nem volt ez mindig így, a nő teljesen átlagos életet élt két évvel ezelőttig, amíg meg nem ismerte Rune-t. 

Rune teljesen új világot mutatott nekem, én pedig nagyon gyorsan beleszerettem ezekbe az emberekbe és ebbe az egész szellemiségbe.

Szerencse, hiszen így történhetett meg, hogy 2017-ben Rune egy oslói vikingfesztiválon megkérje Elisabeth kezét. A nő igent mondott, majd azonnal neki is láttak a látványos esküvő megszervezésének. Egy olyan ceremóniának, amely elmondásuk szerint az első viking esküvő, mióta a viking harcosok majdnem 1000 évvel ezelőtt elbuktak. 

A ruhájukat egy barátjuk készítette el nekik, a gothi (a pappal egyenértékű személy) pedig egy ismerősük volt, akivel a vikingfesztiválon találkoztak egy évvel ezelőtt. Noha az ismerősök és a barátok teljesen le voltak nyűgözve az eseményektől, a pár családja azért némi fenntartással kezelte ezt az egészet.

Keresztény családból származom, így amikor bejelentettem, hogy nem lesz keresztény esküvő, anyám egy kicsit elkenődött. De azt hiszem, azzal, hogy eljött,  látta, milyen boldog vagyok pogányként, és azt is, hogy sokkal jobb az életem így

- nyilatkozta Rune, majd egy kikezdhetetlen érvvel zárt: 

Mielőtt Viking lettem, nem volt feleségem, most van, ráadásul egy kisbabám és saját házam is.