Kinsey, a szexológia atyjának utódjaként emlegetik Mary Roach pszichológust, aki hónapokon keresztül kutatta, mi történik az emberi testen belül szex közben. Az asszony például férjével történő aktusát rögzítette 4D-s ultrahanggal, és egyéb meglepő információval lepi meg azóta is az embereket. Legutóbb egy konferenciasorozaton belül osztott meg tíz új felfedezést az orgazmusról. Gondolta volna, hogy már a méhen belül is maszturbálnak a magzatok, és nincs is szükség nemi szervekre az élvezéshez? Ráadásul a gyönyörtől büdös lesz a szánk.

Sokan Alfred Kinsey amerikai biológus utódjaként emlegetik Mary Roach pszichológust, akinek neve leginkább két, magyarul is megjelent riportkönyve kapcsán vált ismertté itthon. A Hullamerev – A holttestek lenyűgöző élete és a Kísérteties! című morbid, csípős humorral átitatott művei után az írónő 2008-ban megjelent Dugás: a szex és a tudomány különös párosodása kiadvánnyal végképp világhírűvé vált.

Roach hónapokon keresztül azt kutatta, hogy szex közben mi zajlik a testen belül. Ennek legegyszerűbb módját abban látta, ha a fejlődő magzatok vizsgálatához használt 4 dimenziós ultrahangot vetik be a cél érdekében. A pszichológusnak eszébe sem jutott kísérleti alanyokat toborozni: az új technológiával a férjével történő aktusát rögzítették. Ez volt a legelső tudományosan elkészített 4D-s szexfelvétel, Roach saját bevallása szerint pedig élete legrosszabb szexuális élménye. Mégis megérte időt, pénzt és némi kéjnedvet szentelni a kutatásra, hiszen rengeteg új információval lepte meg az olvasókat.

Az asszony nem csak írott formában sziporkázik, hanem élő, egyenes adásban is jó a beszélőkéje - nem csoda, hogy folyamatos vendége amerikai showműsoroknak és előadásoknak. Legutóbb a TED (Technology, Entertainment, Design) konferenciasorozat keretén belül szórakoztatta a közönséget tudományos, sajátságosan bulváros előadásával, aminek központi témája az orgazmus volt.

Tizenhét perces monológjában Roach tíz olyan felfedezést osztott meg a nyilvánossággal, amik hallatán lehet, hogy még Kinseynek is leesett volna az álla. Pedig a szexológia, az emberi szexualitás tudományos tanulmányozás megalapítójának is voltak bizarr történetei az 1940-es évekből. Roach a TED előadásán kis kitérővel meg is említi azt a Kinsey által feljegyzett esetet, amikor egy nőnek szexuális kielégülést okozott a szemhéjának dörzsölgetése, míg egy másiknak a fogmosás okozott hasonló gyönyöröket.

A pszichológus asszony által felsorolt, kutatásokkal alátámasztott felfedezések az orgazmusról a következők:

  • Méhen belüli felvételek tanúsága szerint a szexuális késztetés már a születés előtt, az anya hasában keletkezik. A Roach által bemutatott 1987-es ultrahangos fotókon egy hét hónapos kisfiú épp rámarkol a péniszére. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy már egy magzat is maszturbálhat, és ebből kifolyólag orgazmusa is lehet.

  • Nincs szükség nemi szervekre az elélvezéshez.

  • Még a halottaknak is lehet orgazmusuk – legalábbis hullák agyában már tapasztaltak ilyen jellegű folyamatokat.

  • Rossz szagú leheletet okoz.

  • A csuklás egyik leghatásosabb ellenszere.

  • Az orvosok Mária Teréziának terméketlensége idején tanácsolták, hogy szenteljen több időt és élvezetet a nemi szervének, mert az orgazmus a termékenység kulcsa.

  • A dán disznótenyésztők szerint szintén fokozza a termékenységet az, ha a mesterséges megtermékenyítés során az állatnak orgazmusa van. Hogy miként kell felizgatni a sertést, arról még egy oktató DVD-t is a piacra dobtak.



  • Az állatoknak sokkal több orgazmusuk van, mint azt gondolnánk. Roach itt a makákó majmokat hozta fel példaként, akik szó szerint nagy élvezettel cáfolják Darwin evolúciós elméletét. A nőstény állatok ugyanis az orgazmus megszállottjai, és a cél érdekében a hímek sokszor kiesnek a kegyeikből. A lethbridge-i egyetem kutatásai szerint pedig amelyik nőstény már kipróbálta egy másik nősténnyel a szexet, az esetek 92,5 százalékában elutasítja a hímek közeledését.

  • Hogy még jobban beleássák magukat a női orgazmus rejtelmeibe, a kutatók egy olyan kamerát is kifejlesztettek, amit a péniszre lehet csatolni. Így pillanatok alatt belátást nyertek a nemi szerv belső részébe, hogy megfigyelhessék, mi zajlik ott, ha a nőnek orgazmusa van.

  • Kinsey a tudományos kutatások érdekében több férfit is megkért arra, hogy sorfalat állítva maszturbáljanak előtte, hogy a spriccelés hosszát megmérhesse. Kilencedik éve hasonló okok miatt szállnak versenybe minden májusban az amerikai Masturbate-a-Thon nevű önkielégítési programon a férfiak, ahol idén rekordot is döntöttek: az egyik úriember 162,5 centire lőtte a spermáját.