Bizonyára minden pasi számára imponálóan hat, ha partnerük szex közben egyszer csak ájultan fordul le róluk, pedig a szakember szerint ez a ritka jelenség akár betegség jele is lehet. Ugyan már a Kámaszútrában is foglalkoztak a témával, a modernkori feldolgozásokban óva intenek mindenkit a vérkeringéssel való játszadozástól, és figyelmeztetnek arra, hogy a spontán bekövetkezett eszméletvesztés az átélője számára inkább ijesztő, mint élvezetes.

Kik mások is foglalkoznának a női orgazmussal, ha nem a férfiak – ennek köszönhetően Rosenberg óta tudjuk, hogy többféle női orgazmus létezik. Az orvos-kutató volt ugyanis az, akinek nevéhez főződik a részleges, illetve a teljes orgazmus fogalma. Megfigyelése szerint az első fajta a külső nemi szervekre és/vagy a méhre összpontosul, és csak azokon a tájakon gerjed az izgalom és történik a kielégülés. Ezzel szemben a totális orgazmus az egész testre kiterjed, a teljes szervezet reakcióba lép, megszűnhet a külvilág érzékelése, és gyakran rövid eszméletvesztés következhet be.

Ez az igen ritka, de lehetséges következmény persze kétségkívül minden férfi számára imponálóan hat, már az enyhébb formáinak okozásától (fulladásérzés, szédülés, remegés, fejzúgás, érzékelési zavarok) is dagad a mellük, ha elmondhatják, hogy csaknem ájulásig dugták a csajukat. Sőt, az érzéki örömök legősibb könyve, a Kámaszútra is foglalkozik a témával a talicska póz bemutatása során, amikor a nő feje az eredeti pozitúra során lefelé lóg, ezáltal vér áramlik bele, és az ennek során kialakult bizsergést az ősi indiaiak nagyon izgatónak találták. Némely modernkori feldolgozásban viszont már ott a figyelmeztetés is, hogy az ezzel bekövetkezendő lehetséges ájulás nem csak hogy kiábrándító lehet, hanem riasztó és veszélyes is.

„Eleinte csak a levegővétellel voltak problémáim, ahogyan közeledtem az orgazmushoz, de képtelen voltam a kontrollra” – mesélte egyik olvasónk, aki mindössze egyszer élte át az ájulást szex közben, de köszöni szépen, nem is kér belőle többet. „Az orgazmussal egy időben szédülés lett rajtam úrrá, zúgott a fejem, a külvilág pedig teljes mértékben megszűnt. Lovagló ülésből dőltem hanyatt, pasim elmondása szerint pedig párszor ijesztően görcsösen megremegett a testem. Nem kívánom senkinek ezt az érzést, még az orgazmus intenzitása mellett sem.”

Dr. Kovács Emese szerint sem egy leányálom az ájulásos orgazmus, és nem is szabad túlidealizálni, hiszen egyszerű biológiai folyamatról van szó: „A szexuális izgalom fizikai változásokat is eredményez: emelkedik a pulzusszám és megemelkedik a vérnyomás is, ami azért van, mert szex közben felszabadul a szervezetben egy epinephrium nevű stresszhormon. Gyakran a légzés annyira szaporává válik (és a mélysége is nő), hogy a szervezetben túlteng az oxigén, a szén-dioxidszint viszont lezuhan – ez okozza a szédülést és ritka esetben az ájulást. A hiperventilláció során viszont az agyban is kialakulhatnak érösszehúzódások, melynek akár agyi oxigénhiány is lehet a következménye."

A szakember szerint ezt a hatást akarják azok is elérni, akik a fulladásos szex hívei, de a tudatosan előidézett és a spontán bekövetkező oxigénhiányos állapot is veszélyes, akár halállal is végződhet. Kovács hozzátette, hogy a szex közbeni ájulás mögött is állhat szervi betegség, és függetlenül attól, hogy az eszméletvesztés rövid ideig tart és átmeneti, akár életveszélyes oka is lehet, ezért érdemes minél előbb orvoshoz fordulni. „A szív eredetű ájulásra ugyanis különösen jellemző, hogy fizikai terhelés hatására jön létre.”